Det hvite hus’ mest populære: Hun gir stadig presidenten små stikk

USAs førstedame Melania Trump har igjen markert avstand til ektemannen Donald Trump.

USAs førstedame Melania Trump kommer tilbake til Washington etter et besøk til interneringsmottak for innvandrerbarn i Arizona.

Denne helgen var det LeBron James, en basketballstjerne som spiller for Los Angeles Lakers, som tilsynelatende skapte splid mellom presidenten og førstedamen. James kritiserte presidenten i et TV-intervju med CNN. Fredag kveld fyrte Trump av en twittermelding der han sådde sterk tvil om basketstjernens intelligens.

Skole for vanskeligstilte

Idrettsstjernen har nettopp åpnet en skole i sin hjemby Akron i Ohio. Den skal sikre god utdanning til barn fra vanskeligstilt bakgrunn.

Initiativet passer godt inn i Melania Trumps kampanje for barns velferd. Dermed rykket førstedamens kontor ut med rosende omtale av LeBron James og hans arbeid for neste generasjon. Selv om uttalelsen ikke nevnte presidenten, ble den tolket som et tegn på at førstedamen distanserte seg fra kritikken mot basketspilleren.

Basketstjernen LeBron James åpnet 30. juli en skole med navnet «I Promise» – Jeg lover – i Akron i Ohio.

Røff start

Melania Trump, en tidligere modell og innvandrer til USA fra Slovenia, hadde en start i motbakke som mulig førstedame. Førstedamene er normalt mer populære enn sine ektemenn. Men da Gallup spurte folk om henne sommeren 2016, var hun en av de minst kjente og dårligst likte mulige førstedamer noensinne. Bare 28 prosent av de spurte hadde et fordelaktig inntrykk av henne.

Bare én mer populær

Nå gjør hun det langt skarpere. I julimålingen fra Caps-Harris for Harvard-universitetet har 44 prosent et positivt inntrykk av førstedamen og 37 prosent negativt. Det gir henne en score på pluss 7. Ektemannen Donald Trump hadde til sammenligning en score på minus 14. Ingen aktive politikere gjorde det bedre enn henne i målingen. Den eneste som var mer populære enn førstedamen, var tidligere visepresident Joe Biden. Han grubler for øvrig på om han skal stille i presidentvalget i 2020.

Både Laura Bush og Michelle Obama ledet over sine menn på målingene. Hillary Clinton, som blant annet frontet helsepolitikk i sin tid som førstedame, lå derimot som oftest litt dårligere an enn ektemannen Bill på gallupen.

TV-kanal og innvandrerbarn

Melania Trumps utspill om Lebron James er ikke første gang hun later til å markere uenighet med ektemannen og hans politikk.

  • Da debatten om splittede innvandrerfamilier raste på sitt høyeste i juni, kunngjorde hennes talskvinne at «førstedamen avskyr å se at barn blir skilt fra sine familier» og at landet må «styres med hjertevarme». Hun besøkte også to ganger barn ved grensen.
  • The New York Times meldte i sommer at presidenten visstnok var rasende fordi hun så på CNN, en TV-kanal han misliker, på presidentflyet Air Force One. Da kunngjorde kontoret hennes at hun ser på «de TV-kanalene hun vil».
  • Da paret skulle til World Economic Forum i Sveits i vinter, var spetakkelet om Trumps bånd til pornoskuespiller Stormy Daniels på sitt mest intense. Førstedamen reiste ikke til Davos.
  • Da Trump-advokat Rudy Giuliani sa at førstedamen trodde på sin ektemann i Daniels-saken, kom det en skarp melding fra pressetalskvinnen hennes: «Jeg tror ikke fru Trump noensinne har diskutert sine meninger om noe som helst med herr Giuliani».
  • Mens presidenten er kjent for spydige og krasse kommentarer på Twitter, gjerne med kallenavn på personer, driver førstedamen kampanje mot mobbing på sosiale medier.
Førstedame Melania Trump møtte i slutten av juli pasienter, blant dem Essence Overton, ved Vanderbilt barnesykehus i Nashville.

Ekte eller påtatt?

Blant kommentatorer og analytikere går debatten om hva som ligger bak når Trumps familiemedlemmer signaliserer avstand til politikken hans. Datteren Ivanka Trump signaliserte nylig uenighet med faren i at mediene er folkefiender.

CNNs Stephen Collinson påpeker at de kan føle et behov for å stå fast ved egne prinsipper midt i Trump-stormen, og at de derfor nøye velger ut saker der de kan distansere seg fra presidenten.

Andre tror det hele er en del av et kynisk spill. Christina Cauterucci i det venstreorienterte tidsskriftet Slate mener utspill fra «kvinnene nærmest Donald Trump er gjennomtenkt lureri som skal mildne inntrykket av presidenten».