Flere skutt og såret i nye Gaza-protester lørdag

Minst 25 personer ble såret da israelske soldater igjen skjøt mot demonstranter på Gazastripen lørdag. Flere er truffet av skarpe skudd.

Palestinske demonstranter bærer en mann som angivelig ble skutt av israelske soldater nær Gazastripen lørdag.

Tidlig lørdag ettermiddag meldte nyhetsbyrået Reuters at det stort sett var rolig på Gazastripen, selv om en del ungdommer hadde samlet seg ved grensegjerdet. Noen skal ha brent bildekk, og israelske soldater på den andre siden skal ha skutt varselskudd.

Senere på dagen er det imidlertid blitt mer ampert.

Arrangørene av demonstrasjonen, som islamistbevegelsen Hamas har varslet skal vare i seks uker, har satt opp fem teltleirer flere hundre meter fra det tungt bevoktede grensegjerdet.

Noen unge menn gikk nærmere for å kaste stein, noe som fikk israelske soldater til å skyte med skarpt og bruke tåregass.

Minst to av palestinerne ble skutt i beina, melder nyhetsbyrået AP. Helsepersonell på stedet opplyser at begge ble truffet av skarpe skudd.

Totalt ble minst 25 palestinere såret av israelske soldater som skjøt med skarpt på Gazastripen lørdag, opplyser det Hamas-styrte helsedepartementet.

En palestinsk demonstrant viser et V-tegn ikledd en Guy Fawkes-maske nær Gazastripen lørdag.

Dødeligste dag på flere år

FN frykter at situasjonen på grensen mellom Gazastripen og Israel kan forverre seg de kommende dagene. Minst 15 palestinere ble drept i sammenstøt med israelske styrker fredag.

Ikke siden den tredje Gaza-krigen i 2014 har så mange mistet livet på en enkelt dag i den israelsk-palestinske konflikten, konstaterer BBC.

FNs generalsekretær António Guterres sier i en pressemelding at han er dypt bekymret:

– Generalsekretæren ber om en uavhengig og åpen etterforskning av hendelsene. Han ber også om at folk unngår situasjoner som kan føre til ytterligere dødsfall, spesielt situasjoner som setter sivile i fare.

Palestinske myndigheter har erklært landesorg og tusener deltok i gravfølger for dem som ble drept fredag.

Palestinske demonstranter bruker steinslynger for å angripe israelske soldater nær Gazastripen lørdag.

Søreide dypt bekymret

– Det er uakseptabelt å skyte med skarpt mot dem som demonstrerer mot okkupasjon og å bringe sivile i fare i konfliktsituasjoner, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til Dagsavisen.

Utenriksministeren sier hun er dypt bekymret og mener utviklingen illustrerer hvor viktig det er med en varig fredsløsning mellom Palestina og Israel.

– Jeg vil oppfordre alle til å bidra til å roe ned situasjonen. Ytterligere opptrapping må unngås, sier Søreide.

Den israelske hærens talsmann Ronen Manelis avviser at soldatene brukte overdreven makt, anklager palestinerne for å overdrive tallet på sårede og hevder det ikke var flere enn «noen titall» palestinere som ble skutt.

Mange av de palestinske demonstrantene kastet stein og brannbomber i retning soldatene som voktet grensegjerdet.

Voldelige demonstrasjoner fredag

Flere titusener palestinere hadde fredag samlet seg for å gjennomføre en av de største demonstrasjoner på grensen mellom Gaza og Israel på flere år.

«Marsjen for tilbakevending» kalles den i Gaza, og planen er å fortsette protestene helt frem til 15. Mai – dagen palestinerne kaller Nakba (katastrofen) og som samtidig markerer opprettelsen av staten Israel for 70 år siden.

Reuters skriver at stemningen i utgangspunktet var svært fredelig, i samsvar med det arrangørene skal ha ønsket. Også islamistiske Hamas, som er den dominerende grupperingen på Gazastripen og har som erklært mål å tilintetgjøre staten Israel, var blant dem som i utgangspunktet oppfordret alle demonstranter om å respektere at protestene skulle være ikkevoldelige. Unge aktivister ble ifølge nyhetsbyrået Reuters oppfordret om å holde seg unna, for å unngå provokasjoner.

Palestinske demonstranter evakuerer en såret ungdom øst for Khan Younis på Gazastripen fredag.

Da en 27 år gammel bonde ble drept av stridsvogn-ild noen timer før demonstrasjonen startet, beskyldte Hamas Israel for bevisst provokasjon.

I løpet av formiddagen begynte palestinere å tenne på bildekk og kastet brannbomber og stein mot grensegjerdet og de israelske soldatene svarte med å skyte gummikuler, skarpe skudd og tåregass mot demonstrantene, skriver NTB.

En palestinsk demonstrant slynger stein mot israelske soldater.

Hastemøte

Etter at situasjonen forverret seg utover dagen, ba Kuwait om at FNs sikkerhetsråd skulle gå i hastemøte i New York fredag kveld.

– Israel er nødt til å overholde sin forpliktelser i henhold til internasjonale menneskerettigheter og humanitær lov. Dødbringende makt må kun anvendes som en siste utvei, sa FNs sjef for politiske saker, Tayé-Brook Zerihoun, under møtet.

USA, Israels nære allierte, kritiserte i Sikkerhetsrådets møte «aktører med onde hensikter for «å bruke demonstrasjoner som et påskudd til å skape vold og dermed sette uskyldiges liv i fare.»

Amerikanerne ga uttrykk for «dyp sorg» over at liv er gått tapt og oppfordrer partene om å ta skritt for å dempe spenningen og redusere risikoen for flere sammenstøt.

FNs sikkerhetsråd gikk fredag kveld i hastemøte i New York.

– Barn blant de drepte

Like før Sikkerhetsrådets møte sa Palestinas FN-ambassadør Riyad Mansour at 17 mennesker, blant dem barn under 16 år, var drept, mens Guterres viser til minst 15. Nyhetsbyrået Reuters melder om 16 drepte.

Fredag kveld opplyste den israelske hæren at den hadde utført luftangrep og angrep med artilleri rettet mot tre Hamas-mål på Gazastripen.

Massakre, sier palestinsk FN-ambassadør

Mer enn 1400 demonstranter ble såret fredag, ifølge palestinske myndigheter.

– Palestina betrakter Israels handlinger som en massakre på våre folk, sa FN-ambassadør Mansour.

Det israelske militæret (IDF) beskylder i en erklæring Gazas makthavere Hamas for «kynisk utnyttelse av kvinner og barn ved å sende dem mot sikkerhetsgjerdet på grensen og dermed sette deres liv i fare».

Talspersoner or IDF hevder at soldatene ikke skjøt med skarp ammunisjon mot andre enn personer som forsøkte å gjøre sabotasje mot grensegjerdet, noen av dem ved å rulle frem brennende bildekk og kaste steiner.

Israelerne hevder også at to av de drepte er Hamas-krigere.

Om to personer som ble drept av skudd fra stridsvogner, sier IDF at det dreier seg om to krigere som først selv åpnet ild mot soldatene på motsatt side av grensen.

Palestinernes FN-ambassadør Riyad Mansour bruker ord som «massakre» om det som skjer på grensen mellom Israel og Gazastripen.

Krever tilbakevending

Ikke tilfeldig startet massedemonstrasjonene på Gazastripen 30. mars, som palestinerne kaller «Landdagen», en årlig minnemarkering for seks arabiske israelere som i 1976 ble drept av sikkerhetsstyrker da de protestere mot myndighetenes konfiskering av jord i det nordlige Israel.

Men det viktigste kravet for demonstrantene er at palestinske flyktninger må få rett til å returnere til byer og landsbyer som deres familier flyktet fra, eller ble drevet ut fra, da staten Israel ble opprettet i 1948.

Israel har for lengst erklært at en rett til å vende tilbake er helt utelukket, og argumenterer for at flyktninger må ha som mål å bosette seg i en fremtidig palestinsk stat på den okkuperte Vestbredden og på Gazastripen. Men forhandlinger for å nå frem til en slik løsning, kollapset i 2014, påpeker Reuters.

Hamas-leder Ismail Haniyeh holdt en tale for demonstranter øst på Gazastripen fredag. Han sa at det ikke finnes noen løsning på konflikten mellom Israel og palestinerne uten at palestinerne får dra tilbake til «hele Palestinas land».

Palestinere rømmer unna et israelsk tåregassangrep.