Verden

Prinsen måtte fri tre ganger til karrierekvinnen Masako. Men livet ved hoffet gjorde henne syk.

Masako Owada hadde en lysende diplomatkarrière foran seg da hun sa ja til å bli Japans kronprinsesse. Overgangen til det tradisjonelle hofflivet gjorde henne syk.

Tredje gang kronprins Naruhito fridde til Masako, sa hun ja. Forlovelsen ble erklært i januar 1993, og bryllupet sto i juni samme året.
  • Reidun J. Samuelsen
    Reidun J. Samuelsen
    Journalist i utenriksredaksjonen

Denne uken var kronprinsesse Masako til stede ved en gallamiddag i Tokyo. Det er 11 år siden sisthun representerte keiserhuset på denne måten, og bildene av den gallakledte kronprinsessen har gått verden rundt. Hun har slitt med stress og psykiske problemer siden 2002, men skal nå være på bedringens vei.

Kronprinsparet under en sjelden utenlandstur april 2013.

Kronprinsesse Masakos livshistorie er som et Askepott-eventyr uten den lykkelige slutten. Hun vokste opp i en overklassefamilie der far var diplomat, og familien på fem flyttet mellom Russland, USA og Japan. Hun snakker fem språk og har studert ved anerkjente universiteter som amerikanske Harvard.

Rojal romanse

I begynnelsen av 20-årene ble Masako Owada tatt opp ved utenrikstjenestens aspirantkurs som én av tre kvinner. Og det var i diplomatkretser hun møtte prinsen i 1986.

Kronprins Naruhito falt for henne umiddelbart, og de neste ukene arrangerte han flere møter med unge Masako.

Pressen fikk snusen i romansen, men 23 år gamle Masako var på ingen måte klar for å droppe karrièren for en prins. Hun fryktet et liv ved tronen ville kneble hennes frihet

Masakos språkkunnskaper ga henne gode posisjoner i det japanske utenriksdepartementet. Hun reiste verden rundt, og forhandlet på vegne av Japan i OECD.

Måtte fri tre ganger

Kronprinsen ga ikke opp og argumenterte med at en kronprinsesse også ville få diplomatiske oppgaver. Tredje gang han fridde til Masako, sa hun ja. Forlovelsen ble erklært i januar 1993, og bryllupet sto i juni samme året.

Masako ble raskt en brikke i hoffets organisasjon, og ryktene sier hun ble mobbet for sin moderne væremåte.

Hun ble underlagt streng kontroll, og ifølge BBC måtte selv en telefonsamtale til familien klareres av hoffet. Hoffbyråkratene skal ha gitt henne én hovedoppgave: produsere en mannlig arving til tronen.

LES OGSÅ:

Les også

Japan sjokkerer finansmarkedene

Etter tre års ekteskap holdt kronprinsessen en pressekonferanse der hun avslørte at overgangen ikke var helt enkel: — Tidvis har jeg problemer med å finne den passende balansen mellom tradisjonelle anliggender og min egen personlighet.

Bare en datter...

Stadig spekulasjoner om graviditet må ha lagt et enormt press på kronprinsparet, og seks år etter bryllupet kom endelig nyheten hele Japan ventet på. Masako var gravid. Få uker senere spontanaborterte hun.

Så, i 2001, ble kronprinsparet foreldre til en liten jente som fikk navnet Aiko.

Den japanske kronprinsfamilien fotografert i 2011. Datteren Aiko er i sentrum for foreldrenes oppmerksomhet, men hoffet hadde foretrukket enn sønn.

Det ble starten på en politisk debatt om hvorvidt jenter skulle kunne arve tronen. Debatten stilnet noen år senere da kronprinsens lillebror fikk en sønn, og arverekkefølgen var reddet.

Støtte fra ektemannen

Japanere flest sympatiserer med kronprinsessen, og i 2004 gjorde kronprins Naruhito et uvanlig unntak fra regelen og snakket åpent om konas sykdom.

«Hun har slitt seg fullstendig ut» i sitt forsøk på å «tilpasse seg livet i den keiserlige husstand», sa kronprinsen.

Som visstnok skal ha fått refs av faren, keiseren, for uttalelsen.

Fange av Krysantemumtronener en australsk bok om kronprinsesse Masako som kom ut i 2007. Japans regjering la ned protest overfor forfatteren og forlaget.

LES OGSÅ:

Les også

Hele Japan bekymret

Keiserfamilien bor samlet, men hver for seg, på en større eiendom sentralt i Tokyo.