Verden

Terrormotiv kan ligge bak skytingen på trikken i Utrecht

Funn av en papirlapp i fluktbilen gjør at påtalemyndigheten ikke avskriver terror som motiv for skytingen i Utrecht.

Elever legger blomster i sentrum av Utrecht til minne om ofrene for skytingen på trikken mandag. Foto: REUTERS/Piroschka van de Wouw

  • NTB

Nederlandsk politi pågrep mandag kveld 37-åringen de mistenker for å stå bak skytingen i Utrecht mandag formiddag. Politiet mener den tyrkiskfødte mannen skjøt og drepte tre personer på trikken i sentrum av Utrecht.

Politiets gransking av motivet til gjerningsmannen følger flere spor, men tirsdag ble det klart at terror ikke er utelukket. I en uttalelse heter det at måten angrepet på utført på, og papirlappen funnet i fluktbilen gjør at teorien om en terrorhandling ikke kan legges vekk.

Det heter videre at politiet ikke har funnet noe som tyder på at gjerningsmannen kjente noen av de drepte. Dette svekker øyensynlig teorien om at det dreier seg om et familieoppgjør.

Politiet tok hånd om et våpen da mannen ble pågrepet, men gir ingen opplysninger om hva slags våpen det er snakk om.

Les også

Tre drept, fem skadet på trikk i sentrum av Utrecht. Mistenkt pågrepet

Skytingen startet mandag formiddag. Foto: Peter Dejong / TT NYHETSBYRÅN

To trolig løslatt

To personer i tillegg til gjerningsmannen er anholdt av politiet. Det er uklart hva som er skjedd med disse to. Politiet sier at alle tre fortsatt blir avhørt, mens borgermesteren i Utrecht sier at de er blitt løslatt. Nederlandsk radio melder at de to ikke hadde noe med skytingen å gjøre og er satt fri.

I tillegg til at tre personer ble drept, er ytterligere fem personer såret. Tilstanden er kritisk for tre av dem.

Sørgende begynte tirsdag å legge blomster på stedet der angrepet mot trikken skjedde. Ofrene for skytingen er ennå ikke formelt identifisert.

Les også

Nye våpenlover i anmarsj på New Zealand

Offentlig transport går som normalt i sentrum av Utrecht. Politiets etterforskere har gjort seg ferdig med åstedet, og trikken er fjernet.

Statsminister Mark Rutte holdt tirsdag et hastemøte der sikkerhetssituasjonen dagen før lokalvalgene i Nederland var tema.

Tyrkia sjekker saken

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier at Tyrkias etterretningstjeneste «sjekker saken», men går langt i å hevde at det dreier seg om et familieanliggende.

– Noen sier det var et terrorangrep, andre at det er en familietragedie. Vår etterretningstjeneste går gjennom saken, men jeg har ennå ikke snakket med etterretningssjefen om dette, sier Erdogan til fjernsynskanalen Ulke.

Nederlandske medier skriver at den hovedmistenkte har et omfattende kriminelt rulleblad og at han slapp ut av fengsel for bare to uker siden.

Les mer om

  1. Skyting
  2. Hatkriminalitet
  3. Nederland
  4. Terror