Kavanaugh skuffet sine ivrige tilhengere: Blokkerte omstridt abortsak
Amerikanere som håper på strengere abortlov, gikk denne uken på en liten smell.
USAs høyesterett sa mandag nei til å behandle saken Gee v. Planned Parenthood. Dermed skuffet Brett Kavanaugh, USA nyeste høyesterettsdommer, en rekke konservative aktivister.
Det trengs en ja-stemme fra fire av de ni dommerne for å få en sak opp, men bare tre av dommerne ville ta saken.
Har 600 klinikker
Den juridiske striden handlet til syvende og sist om hvorvidt delstatene Kansas og Louisiana kunne la være å betale ut penger til Planned Parenthood, en organisasjon med 600 helseklinikker.
Halvparten av klinikkene utfører aborter. Dermed er organisasjonen USAs største tilbyder av svangerskapsavbrudd, men i Louisiana utfører den ikke slike inngrep.
Brett Kavanaugh ble i oktober godkjent i Senatet i en opprivende strid etter anklager om et seksuelt angrep i ungdomstiden. Politisk gikk kampen nesten helt etter partipolitiske skillelinjer. En rekke konservative aktivister og lobbyister jobbet også hardt for Kavanaughs godkjenning, ikke minst abortmotstandere.
– Kavanaugh skuffer
Håpet blant mange av aktivistene er at et konservativt flertall skal få en slutt på selvbestemt abort i USA. Nå har imidlertid jubelen lagt seg. Abortmotstanderne er urolige for at høyesterettsdommerne ikke vil oppfylle drømmen.
– Kavanaugh skuffer allerede på startstreken, lød kommentaren fra ForAmerica, en konservativ gruppe.
Dommer skrev dissens
Vanligvis vet man ikke hvilke høyesterettsdommere som stemte hva i spørsmålet om en sak kommer opp eller ikke. I denne saken skrev imidlertid dommer Clarence Thomas en dissens. Uttalelsen ble støttet av dommerne Samuel Alito og Neil Gorsuch.
Dermed ble det kjent at Trumps nyeste dommer, Kavanaugh, og den konservative lederen av domstolen, John G. Roberts, sammen med domstolens liberale dommere hadde sagt nei til å behandle saken.
– Nekter å gjøre jobben sin
Dommer Clarence Thomas antyder sterkt at den bitre abortfeiden ligger bak avslaget fra flertallet av dommerne. Han mener retten «her nekter å gjøre jobben sin».
– Jeg mistenker at dette har noe å gjøre med at en av partene heter Planned Parenthood, skriver han.
– Ikke subsidiere abortfirmaer
Catherine Glenn Foster, leder i Americans United for Life, en antiabortbevegelse, sier i en uttalelse at de er skuffet og ber domstolen «gjøre sin plikt». Hun ser et håp i at lignende rettssaker verserer for lavere domstoler og at Høyesterett heller kan velge å behandle av disse.
– I mellomtiden vil vi fortsette å kjempe for at stater ikke skal tvinges til å måtte bruke av sine begrensede ressurser til å subsidiere abortfirmaer, sier hun
Flere stridssaker kommer
Analytikere som følger USAs høyesterett, mener dommerne for øyeblikket virker motvillige til å ta inn store, kontroversielle stridssaker. I løpet av vinteren må de ta stilling til om de vil behandle minst to slike politiske hete poteter fra president Donald Trumps regjeringsadvokat:
- Den ene saken handler om adgangen til å deportere noen hundre tusen ulovlige innvandrere, såkalte «drømmere» som ble brakt til USA av sine foreldre som småbarn.
- Den andre saken handler om Trumps forsøk på å forby transpersoner i militæret.
I mellomtiden er Planned Parenthood fornøyd med sin foreløpige seier.
– Enhver person har en grunnleggende rett til helsetjenester, uansett hvor de er, hvor de bor og hvor mye de tjener, sier dr. Leana Wen, president i organisasjonen.