Verden

Problemene tårner seg opp for Egypt: Turismen stuper, politivold brer om seg og en øykrangel hisser opp folk

Egypt opplever bratt fall i turismen, ulmende protester, brutale politivoldsepisoder og har havnet i diplomatisk klammeri med Italia etter drapet av en student.

Det har denne vinteren ikke vært veldig trangt om plassen ved pyramidene i Giza utenfor Egypts hovedstad Kairo.
 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen
  Journalist

— Det er et oppdemmet sinne og bitterhet i egyptiske gater, skriver Ziad Bahaa-Eldin i den egyptiske avisen El-Shorouq. Bahaa-Eldin var visestatsminister i overgangsregjeringen etter at Det muslimske brorskap og Muhammed Mursi ble kastet fra makten i 2013.

Han påpeker at det egyptiske folk nå har dårlig erfaring med to revolusjoner, men mener det er ønsketenkning fra regimets side hvis de tror sinnet skal gå over.

— Det kan hende folket følger med og ser tiden an i påvente av andre virkemidler for forandring enn tettpakkede demonstrasjoner på offentlige torg, fremholder han.

Her er fire av de aktuelle problemene som fører til vrede blant egyptere og trøbbel for myndighetene:

1 Turismen faller kraftig

Turismen har falt voldsomt – også den siste tiden. I første kvartal falt landets turismeinntekter fra 12 milliarder kroner i fjor til 4 milliarder i år. I 2010 – det siste året før Hosni Mubaraks regime ble veltet, besøkte nesten 15 millioner landet, som blant annet kan by på ikoniske turistmål som pyramidene og sfinksen. Etter revolusjonene sank ankomstene og i fjor vinter kom 2,2 millioner. I årets første tre måneder kom puslete 1,2 millioner. Terroraksjoner, som blant annet den russiske flystyrten i fjor høst, antas å ha noe av skylden for den siste, bratte nedturen.

 • Skal du på tur? Da kan du lese ekspertenes beste tips her: - Aldri, aldri, aldri ta med rumpetaske.
Folk har stimlet sammen rundt en ambulanse etter at en te-selger ble skutt og drept av en politimann.

2 Politivoldssaker dukker stadig oppEt bilde av politivold bidrar til å sverte landets image utenlands. I februar ble to leger rundjult og kastet i kasjotten etter en disputt om hvor mye behandling en politimann trengte. Resultatet ble massive protester fra helsepersonell.

Omtrent på samme ble den italienske Cambridge-studenten Giuilo Regeni funnet grovt torturert og drept i en grøftekant. Blant annet var det brukt elektriske støt mot mannens testikler. Myndighetene mistenker kriminelle for å stå bak og benekter enhver befatning med saken. En rekke politi— og sikkerhetskilder har imidlertid fortalt Reuters at 26-åringen, som studerte gateselgeres betydning for opprørene, ble pågrepet av politiet i januar og ikke er sett siden. Saken har ført til alvorlig knute på tråden mellom Egypt og Italia, og USAs utenriksminister John Kerry er blant dem som har krevd granskning.

For noen uker siden ble en te-selger skutt og drept da han ikke lenger ville servere tre politimenn gratis. Udåden utløste en politijakt på gjerningsmennene, men dette forhindret ikke protester og rabalder. Al-Ahram meldte om at politiet måtte løse opp folkemengden etter at både politibiler og ambulanser ble ramponert. I en lignende sak måneden før skjøt og drepte en politimann en drosjesjåfør i krangel om regningen. Han har fått livstidsdom.

3 Øyene som ble erklært saudiske

Saudi-Arabias kong Salman var i april på et fem dagers besøk i Egypt. Han kunngjorde store lånepakker og økonomiske tilskudd under besøket og en plan om å bygge bro mellom landene over Rødehavet. Dagen etter ble det kjent at de var blitt enige om at de ubebodde øyene Sanafir og Tiran i Rødehavet ligger i saudisk territorialfarvann.

Egyptiske aktivister demonstrerte mandag mot myndighetenes avtale med Saudi-Arabia om to ubebodde øyer. «Vi gir ikke opp, vi vil ikke selge, vi tillater ikke å miste land», står det på plakaten.

Flere kommentatorer mente dette var et tegn på egyptisk svakhet og at landet var til salgs under president Abdel Fattah al-Sisi. Synspunktene ser ut til å ha fått feste, og mandag denne uken var det tillyst store demonstrasjoner. Regjeringen advarte imidlertid på forhånd folk mot ulovlige og ondsinnede protester. De som møtte opp, ble spredt med tåregass og vannkanoner.

Tilhengere av Egypts president Abdel Fattah al-Sisi danset og jublet mandag under Sinais frigjøringsdag.

4 Anklager om politisk forfølgelseMenneskerettighetsorganisasjoner kritiserer landet for stadig forverrede forhold for opposisjonelle. Ifølge Human Rights Watch sitter titusener bak lås og slå. Myndighetene bestrider ikke nødvendigvis tallene, men sier de fengslede er dømt for terrorisme og terrorismeplaner. Landet kjemper mot islamistiske terrorister – blant annet på Sinaihalvøya.

Egypt fikk denne måneden kritikk fra en ekspertgruppe hos FNs høykommissær for menneskerettigheter. FN-ekspertene viste blant annet til stengningen av Nadeem-senteret for rehabilitering av voldsofre. Senteret publiserte rapporter om tortur og fikk stengningsvarsel fordi det ikke har bevilling til å drive med medisinsk virksomhet.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  SPORT
  Publisert:

  Den 49 år gamle rapperen er like godt trent som en fotballproff. Testresultatene er knapt til å tro.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5