Dette er spørsmålene Zuckerberg må svare på

Facebook-gründeren brøt til slutt tausheten og sier seg villig til å svare på politikernes spørsmål. Men hva blir de viktigste spørsmålene?

Det hører med til sjeldenhetene at Facebook-gründer Mark Zuckerberg (33) gir intervjuer. Etter flere dagers taushet etter avsløringene i The Observer og New York Times om hvordan personopplysninger lagt igjen på Facebook er blitt misbrukt, innrømmet Zuckerberg feil og tillitsbrudd og åpnet også for å forklare seg for den amerikanske Kongressen.

Både amerikanske og europeiske politikere mener Facebook har mye å svare for.

Her er noen av de mest sentrale spørsmålene:

  • Hvor godt sjekket de? Personvernskandalen som er blitt rullet opp, handler om videresalg av Facebook-opplysninger. Facebook sier at forskeren Aleksandr Kogans videresalg av data til analyseselskapet Cambridge Analytica var i strid med reglene og at de fikk en bekreftelse på at dataen ble slettet da de ble gjort oppmerksom på det i 2015. Avsløringen den siste uken tyder på at det ikke skjedde. Spørsmålet er hva Facebook egentlig gjorde i 2015 for å forsikre seg om at om opplysningene var slettet.
  • Hvilke data sitter de på og hvordan kan de brukes? – Jeg tror spørsmålene vil bli fokusert på hvilke data Facebook besitter, og hvilke tiltak de setter i verk for å beskytte folk, sier Torgeir Waterhouse i IKT-Norge.
  • Hvordan forhindre at det skjer igjen? Facebook har varslet at de vil sette i verk tiltak for å unngå at det samme skjer igjen. De sier at de har endret reglene og har strengere kontroll med apper sammenlignet med i 2015. – Men det er ikke sikkert alle er enige i at de har gjort nok, sier Torgeir Waterhouse.
  • Får brukerne vite det dersom opplysninger om dem er på avveie? Den tyske justisministeren Katarina Barley krevde torsdag svar på om de 30 millioner tyske Facebook-brukerne er blitt berørt av skandalen. I et intervju med New York Times sier Facebook-sjefen Mark Zuckerberg at folk skal få vite om de er berørt. Men han sier at de ikke er sikre på om de vet nøyaktig hvem som var venner med hvem da dette skjedde.
  • Hvem har ansvaret? – Det vil også bli et spørsmål om hvilket ansvar de har. Noe av utfordringen når data er forlatt deg, er at det er lite du kan gjøre for å hindre at de brukes. Det er som om du har gitt noen kontanter for å kjøpe is. Du kan ikke være sikre på at det er is de bruker dem til i butikken, sier Waterhouse.