Skandaleredaktør Brooks listet opp hemmelige råd fra Tony Blair

LONDON (Aftenposten): I en e-post Rebekah Brooks sendte like før hun ble pågrepet skriver hun at om en timeslang telefonsamtale der hun skal ha fått råd av Tony Blair.

Rebekah Brooks fikk råd av Tony Blair om hvordan hun skulle håndtere bråket rundt hackinganklagene mot News of The World, ifølge en e-post hun sendte sommeren 2011.
  • Helle Skjervold

Hackingrettssaken i Storbritannia er nå igang igjen etter en pause, og aktoratet avsluttet sin bevisførsel med å legge frem en mail der Rebekah Brooks sier hun har fått uoffisielle råd fra tidligere statsminister Tony Blair.

I e-posten forklarer Brooks at Blair hadde stilt seg til disposisjon for henne som uoffisiell rådgiver i saken, og e-posten er sendt seks dager før hun ble pågrepet av politiet.

Blair ga råd

Dermed dras eksstatsministeren direkte inn i saken, på et tidspunkt der hans partifelle og Labour-leder Ed Milliband var en av de ivrigste forkjemperne for å rydde opp i hackingkulturen med en fullskala offentlig høring.

Blair har hatt et langvarig og tett samarbeid med Rupert Murdoch, og er blant annet gudfar til hans datter.

Brooks og Blair skal ha snakket sammen i en drøy time etter at avisen News of The World ble lagt ned sommeren 2011, og Blair skal ha gitt medietoppen råd om å holde seg tøff («tough up») og forsikret henne om at bråket ville gå over.

Les også:

Les også

Syndebukker i stillingskrig

I e-posten aktoratet fremla for retten sier Brooks at Blair har gjort det klart at han er tilgjengelig for råd og tips. Hun understreket også at dette måtte bli mellom dem.

Konkrete råd

E-posten ble sendt fra Brooks til James Murdoch 11.juli 2011, da bråket rundt hackinganklagene sto på som verst. Her skriver Brooks at hun har dårlig tid, men at hun «fikk en time på telefonen med Tony Blair». Så lister hun opp hvilke råd Blair ga henne.

Et av dem går ut på å sette opp en «Hutton-aktig» utvalg bestående av uavhengige fagpersoner som kan vurdere hennes ansvar og skyld i hackingspørsmålet, med referanse til utvalget Lord Hutton ledet for å komme til bunns i forsker David Kellys dødsfall.

Aktor Andrew Edis leste opp hele e-posten i retten før han avsluttet med å si: vel, det var det!

The Guardian har gjort hele e-posten tilgjengelig her.

Brooks nekter straffskyld

Brooks skal etter planen i vitneboksen onsdag, men dette kan bli utsatt. Hun nekter straffskyld.

Tiltalen mot henn inkluderer planlagt avlytting av telefonkommunikasjon, planlagt bestikkelser av offentlige ansatte og for å ha forsøkt å forhindre politiets etterforskning.

Hackingrettssaken i Storbritannia har rullet og gått i 14 uker siden retten først ble satt i det ærverdige rettslokalet Old Bailey, rett ved Themsen.

Brooks har i en årrekke stått svært nær mediemogul Rupert Murdoch, og satt som sjef for News International frem til skandalen sprakk, sommeren 2011. Hun har tidligere sittet som sjefredaktør for begge de involverte avisene, nå nedlagte News of The World og The Sun.

Sammensatt sak

Aktoratet har lagt frem sine bevis mot Brooks, hennes ektemann Charlie Brooks og fem av hennes tidligere ansatte. I løpet av bevisføringen har tre mellomledere innrømmet telefonhackingen og en privatetterforsker har innrømmet at han gjennomførte hackingen på avisens vegne.

Les også:

Les også

I dag starter rettssaken mot de tidligere sjefene i News of the World

I tillegg har flere høyprofilerte ofre for avisens arbeidsmetoder vitnet i Old Bailey, deriblant skuespillerne Jude Law og Sienna Miller. Det har også kommet frem at avisen avlyttet både Kate Middleton og prins Harry. I tillegg har retten fått høre at Brooks har hatt et forhold til Andy Coulson, mannen som tok over hennes redaktørjobb i skandaleavisen før han ble utpekt som David Camerons mediesjef.

Rettssaken er ventet å vare frem til midten av mai.