Verden

Amerikanske myndigheter opphever krav om nettnøytralitet

Federal Communications Commission (FCC) opphever kravet om nettnøytralitet i USA og gir dermed nettleverandører anledning til å forskjellsbehandle nettsteder.

Demonstranter viste sin motstand mot forslaget om å slå en strek over kravet om nettnøytralitet under en demonstrasjon i New York i forrige uke. Foto: AP / NTB scanpix
  • og NTB

Det betyr at nettleverandører kan blokkere eller ta betalt for at brukerne skal få tilgang til tjenester som Facebook, Google eller Netflix - eller gi noen kunder lavere nettkapasitet hos de samme tjenestene.

Kravet om nettnøytralitet ble innført under president Barack Obama, og påla selskap som håndterer internettrafikk å behandle all trafikk likt.

Store innholdsleverandører som Netflix og Google har derfor ikke hatt anledning til å kjøpe seg «forkjørsrett» og bedre kapasitet enn andre.

Tilhengere av ordningen mener kravet om slik nettnøytralitet er nødvendig for å sikre et åpent internett, mens motstanderne mener kravet innebærer unødvendig innblanding fra myndighetenes side.

Ventet utfall

President Donald Trump utnevnte tidligere i år republikaneren Ajit Pai til leder for FCC, og han foreslo å droppe prinsippet om nettnøytralitet. Før Pai tok over det amerikanske medietilsynet, var han advokat for en av USAs største nettleverandører, Verizon.

Pai argumenterte med at kravet om nettnøytralitet hindrer investeringer som kan gi folk bedre nettilgang, og foreslo å åpne for å la selskaper som trenger stor båndbredde - som Netflix - anledning til å kjøpe seg «forkjørsrett».

Tre av de fem medlemmene av FCC er republikanere, og torsdag vedtok kommisjonen med tre mot to stemmer å oppheve nettnøytraliteten.

Les også

Snart kan amerikanske nettleverandører bestemme hvilke sider brukerne får tilgang til

Pionerer protesterer

21 internett-pionerer, blant dem Apples medgrunnlegger Steve Wozniak, ber Kongressen sørge for at nettnøytraliteten blir opprettholdt.

«Dere skjønner ikke hvordan internett fungerer», var tittelen på et åpent brev de sendte til ledende kongressrepresentanter tidligere i uken.

Foruten Wozniak skrev blant andre Vint Cerf, som utviklet nettverksprotokollen TCP/IP, og oppfinneren av verdensveven (www), Tim Berners-Lee, under på brevet.

– FCCs forhastede og tekniske ukorrekte forslag om å forby nettnøytralitetsbeskyttelsen, uten å sørge for noen erstatning for den, er en overhengende trussel mot selve internett som vi arbeidet så hardt for å skape, heter det i brevet.

Går rettens vei

AT & T og andre store nettleverandører gleder seg over torsdagens FCC-vedtak, mens andre varsler kamp for å få det omgjort.

Justisministeren i delstaten Washington, Bob Ferguson opplyser at han i løpet av få dager vil gå rettens vei for å utfordre vedtaket. Han argumenterer med at FCC ikke har fulgt korrekt prosedyre og at vedtaket åpner for diskriminering basert på innhold og vil undergrave prinsippet om et fritt og åpent internett.

Ferguson har tidligere gått til søksmål mot Trump-administrasjonen for å hindre innreiseforbud for mennesker fra flere muslimske land.

Les mer om

  1. Internett
  2. Netflix
  3. USA