Verden

Kirkelig opprop mot Trumps Jerusalem-erklæring

Over 1.000 prester og kirkeansatte har denne uken sluttet seg til et opprop mot USAs president Donald Trumps anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad.

Trump skapte sterke reaksjoner verden over da han i begynnelsen av desember anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad og kunngjorde at han ville flytte USAs ambassade dit. Foto: Evan Vucci / TT / NTB Scanpix

– Dette er en konflikt om land og makt der mange bruker Bibelen i sin argumentasjon. Det er et poeng at prestene og kirken markerer et standpunkt her, sier sogneprest Lise Martinussen til Dagsavisen. Hun startet oppropet etter inspirasjon fra kunstneroppropet i forrige uke, som ble startet etter et lignende initiativ fra britiske kunstnere.

Trump skapte sterke reaksjoner verden over da han i begynnelsen av desember anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad og kunngjorde at han ville flytte USAs ambassade dit.

 • Les også: Trump gikk på massivt nederlag i FNs generalforsamling

Martinussen la oppropet ut i en Facebook-gruppe og har fått stor respons. I løpet av tre dager har over 1.000 personer undertegnet.

– Det var så mange som ville bli med at jeg måtte utvide fra prester til prester og kirkeansatte og etter hvert også ansatte og frivillige i kristne organisasjoner, sier sognepresten i Strindheim menighet i Trøndelag.

Kirkeoppropet er i tråd med en uttalelse fra Mellomkirkelig råd 30. november der det blant annet heter at «Mellomkirkelig råd vil arbeide for at Jerusalem anerkjennes som en by for tre religioner og to nasjoner».

Les mer om

 1. Jerusalem
 2. Donald Trump

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Derfor skaper Trumps meninger om Jerusalem et fryktelig leven

 2. VERDEN
  Publisert:

  Donald Trump: «I dag anerkjenner vi det åpenbare. Jerusalem er Israels hovedstad.»

 3. VERDEN
  Publisert:

  Trump til arabiske ledere: USA flytter ambassaden til Jerusalem

 4. VERDEN
  Publisert:

  Jerusalem-striden har fått de to statslederne til å ryke i tottene på hverandre

 5. VERDEN
  Publisert:

  Vil oppkalle togstasjon ved Klagemuren etter Trump

 6. VERDEN
  Publisert:

  Australia flytter ikke ambassaden til Jerusalem