Verden

ANC valg i Sør-Afrika: Zumas ekskone tapte etter omtelling

Nkosazana Dlamini-Zuma, president Jacob Zumas eks-kone.

Sør-Afrikas visepresident Cyril Ramaphosa blir ny leder i det sørafrikanske regjeringspartiet ANC. Han vant etter omtelling av stemmer blant nesten 5000 delegater samlet til landsmøte i Johannesburg.

  • Jørgen Lohne
  • Sveinung Berg Bentzrød
    Journalist

Høyst sannsynlig vil den nye partilederen etterfølge Jacob Zuma som Sør-Afrikas president i 2019. For Nkosazana Dlamini-Zuma er tapet i ledervalget et sviende politisk nederlag.

Det var hun som krevde omtelling av stemmene mandag kveld norsk tid, etter at Cyril Ramaphosa lå an til å vinne etter første opptelling.

Den svært spennende avstemningen mellom de to svært ulike kandidatene blir av enkelte observatører ansett som en av de mest avgjørende hendelser i ANCs historie siden partiet fikk makten i 1994, da flertallsstyre ble innført i Sør-Afrika.

Nå er det milliardæren Ramaphosa som etter alt å dømme også blir president i landet.

Forbes anslo i 2015 at han hadde en formue på 450 millioner dollar (rundt 3,5 milliarder kroner).

Dyp splittelse

Regjeringspartiet er dypt splittet. Dlamini-Zuma støttes av ANCs mektige kvinnegruppe og ungdomspartiet, mens den tidligere fagforeningslederen Ramaphosa har bred støtte fra folk i byene og middelklassen.

Begge knyttes til tidligere skandaler i partiet. Ramaphosa får kritikk for å ikke ha konfrontert Zuma med korrupsjonsanklagene mot ham i løpet av sine tre år som visepresident, mens Dlamini-Zuma er ekskona til presidenten.

Eksperter og analytikere hadde på forhånd advart om at tilhengerne av den tapende kandidaten kunne bryte ut og danne et nytt parti som eventuelt kan fremme sin egen kandidat foran Sør-Afrikas presidentvalg i 2019.

Sør-Afrikas visepresident Cyril Ramaphosa kan juble.

Dette antydet også noen av delegatene på møtet.

– Hvis Rampahosa vinner, kommer jeg ikke til å støtte ham. Dlamini-Zuma er best, siden hun ikke har noen skandaler. Alt som taler mot henne er at hun er Zumas ekskone, sa Luthuli Pearl, en delegat fra provinsen Kwa-zulu Natal, før resultatet av ledervalget var klart.

Ramaphosa-tilhenger Natalie Gillion så annerledes på Sør-Afrikas fremtid:

– Vi er her for å rense ANC fra korrupsjonen som har svertet vårt parti. Vi kommer til å gå inn i en ny æra med ham som vår nye president, sa hun.

  • Zuma kan forbli president til 2019: Dette er kandidatene til å overta makten i Sør-Afrika

Partiet taper oppslutning i folket

Splittelse er det siste partiet trenger. I løpet av de siste årene har ANC nemlig mistet en del av støtten fra det sørafrikanske folket.

Ved lokalvalget i 2016 fikk partiet en oppslutning på under 60 prosent for første gang siden det hvite mindretallsstyret ble avviklet i 1994.

Dette knyttes til skandalene rundt president Jacob Zuma, som har kjempet mot anklager om korrupsjon, misbruk av offentlige midler, voldtekt og flere andre forhold helt siden begynnelsen av 2000-tallet.

Flere nære medarbeidere av Zuma er fortsatt under etterforskning for korrupsjon.

Norsk ekspert: Mange er lettet

– Mange vil føle en lettelse ved at Cyril Ramaphosa har vunnet valget. I den forstand at han representerer en endring, mens Nkosazana Dlamini-Zuma knyttes til en videreføring av dagens ANC-ledelse, sier Marianne Millstein.

Hun er tilknyttet NIBR og har tidligere vært forsker ved Nordiske Afrikainstituttet i Uppsala (Sverige). Hun har jobbet med prosjekter innen byutvikling og politikk i Sør-Afrika, og har fulgt landet tett også gjennom engasjementer i norske frivillige organisasjoner.

– Likevel fremstår nå ANC som en dypt splittet organisasjon. Ramaphosa kan ikke alene gjøre jobben med å få ANC på bena igjen, gjenvinne tilliten i befolkningen, sier Millstein.

– Hvordan vil du beskrive årsakene til denne mistilliten?

– Det har hersket en ukultur og en korrupsjon som ANC aldri har klart, eller ønsket, å ta hånd om. Det dreier seg om mistillit til en politisk elite som har styrt landet under Jacob Zuma.

– Under Zumas ledelse har partiet falt fra over 70 prosent oppslutning til 54, ved siste lokalvalg. Men mistilliten går også lenger tilbake.

– Finnes en opposisjon som på sikt kan true ANC?

– Vi har i alle fall sett en tydeligere opposisjonspolitikk, med fremveksten av det venstreradikale og populistiske Economic Freedom Fighters (EFF), ledet av Julius Malema. Han var tidligere en av lederne i ANC som løftet Jacob Zuma frem, før de havnet i tottene på hverandre.

– I motsetning til andre utbryterpartier fra ANC har (EFF) de i de to siste valgene klart å etablere seg. De hevder å være det eneste reelle alternativet til ANC, som mer har drevet en korrupt og høyreorientert politikk. EFF kan vise til massemobiliseringer, men det er likevel vanskelig å si hvor sterkt de står. Opposisjonen er uansett ikke sterk nok samlet til å frata ANC makten ved valget i 2019, sier Millstein.

Les mer om

  1. Korrupsjon
  2. ANC
  3. Jacob Zuma