Verden

Merkel-magien er død. Nå har hun fått en tidsfrist på to uker til å redde sitt politiske liv.

Hun var Tysklands sterke leder. Ankerfestet og kraftsenteret i et fragmentert Europa. Nå fremstår hun som svekket og alene – både ute og hjemme.

Mandag ble Tysklands regjeringskrise avverget, eller i alle fall utsatt. Kansler Angela Merkel (CDU) aksepterte fristen fra innenriksminister Horst Seehofer (CSU) om å finne en europeisk løsning i asylpolitikken. I midten justisminister Katarina Barley fra det tredje regjeringspartiet, sosialdemokratiske SPD.
 • Eirin Hurum
  Europa-korrespondent
 • Ingrid Brekke
  Journalist

«Hennes dager som Europas dominerende leder kan synes å være ved veis ende», skriver Der Spiegel i en større bakgrunnsdokumentar.

Igjen er det flyktningpolitikken som hjemsøker henne, og som kan bli hennes bane.

 • Dette er konflikten: Fem spørsmål og svar om regjeringskrisen i Berlin

– Jeg kan ikke lenger samarbeide med den kvinnen, skal hennes egen innenriksminister Horst Seehofer ha sagt til partifeller før helgen ifølge avisen Die Welt. Han vil at Tyskland skal avvise flyktninger som er registrert i et annet EU land på grensen.

Merkel mener det bare øker belastningen på Italia og andre land som utgjør EUs yttergrense. Hun vil ha en europeisk løsning.

Mandag fryktet mange at regjeringen i Berlin kunne falle. Dagen startet med krisemøter både i Angela Merkels parti CDU og i Seehofers CSU.

Resultatet ble et kompromiss der Merkel har to uker på å finne en løsning i asylpolitikken. EU-toppmøtet avholdes i slutten av juni.

Flertall mot Merkels linje

Merkel står mer og mer alene, både i eget parti, i regjeringskoalisjonen og blant tyskere flest. En meningsmåling før helgen viste at 57 prosent av tyskerne ikke støtter Merkels flyktningpolitikk. Bare 33 prosent mener at hun handler riktig.

Mandag ettermiddag fyrte også USAs president, Donald Trump opp under krisen i Berlin.

– Tysklands folk vender seg mot sine ledere idet innvandring utfordrer den allerede skjøre Berlin-koalisjonen, skriver Trump på Twitter mandag.

Seehofer frykter at dersom Tyskland ikke nå setter ned foten, kan landet oppleve en ny flyktningkrise.

Tyskland tar imot flest asylsøkere i Europa. Men antallet er ikke i nærheten av hvordan det så ut i 2015/16.

Dersom det fortsatt ikke finnes en felles asylpolitisk løsning på EU-nivå innen to uker, vil Tyskland begynne å avvise migranter ved grensen, melder nyhetsbyrået DPA.

Kansler Angela Merkel har skaffet seg et handlingsrom, men krisen er på langt nær løst. Det er heller ingen automatikk i at hun etter to uker gjør som Seehofer vil, selv om hun ikke får til noen løsning på europeisk nivå, skriver Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Hva som følger hvis Merkel mislykkes er helt i det blå. Magasinet Stern skisserer følgende scenarioer:

 • Et kompromiss der alle vinner (usannsynlig).
 • Et kompromiss som svekker regjeringen og Merkel ytterligere.
 • Regjeringskollaps.

Bryter regjeringen sammen er det flere muligheter:

Ny regjering: CSU erstattes av for eksempel De grønne i regjering. Merkel fortsetter eller erstattes.

Nyvalg: Slik meningsmålingene ser ut nå, vil det bli enda vanskeligere enn sist å danne en regjering. Merkel blir neppe kanslerkandidat nok en gang. Høyrepopulistiske Alternativ for Tyskland kan komme til å øke oppslutningen.

– Handler om makt

I en analyse skriver Der Spiegel at konflikten egentlig ikke handler om flyktningpolitikk, men om makt, om Merkels kanslerskap og til syvende og sist om det tyske partisystemet.

Mange kommentatorer mener krisen blomstrer opp nå fordi Seehofer og CSU trenger å vise seg harde i asylpolitikken før valget i Bayern til høsten.

En fersk meningsmåling fra Bayern viser at Seehofer har stor støtte i befolkningen der. Hele 71 prosent mener samarbeidet mellom de to søsterpartene bør brytes dersom Seehofer ikke får gjennomført sin linje.

Les mer om

 1. Europa
 2. Tyskland
 3. EU
 4. Flyktningpolitikk
 5. Angela Merkel