Faststroppet på bårer ble «sovende» gutter reddet ut av grotten i Thailand

MAE SAI/OSLO (Aftenposten): En ny video viser hvordan guttene ble reddet ut av grotten. Samtidig er de første bildene fra sykehuset offentliggjort.

Thai Navy Seals har publisert en ny syv minutter lang video på Facebook. Den viser blant annet at en eller flere av guttene er faststroppet i en båre under deler av redningsaksjonen, som ble avsluttet tirsdag.

Guttene ble plassert på bårene og stroppet fast fra det stedet som kalles kammer tre. Totalt var det rundt fire kilometer fra stedet der guttene befant seg og ut til åpningen.

Gjennom vannet hadde de en dykkerdrakt og heldekkende ansiktsmaske og var stroppet fast til en dykker som dro dem gjennom de smaleste partene. Et sted var passasjen kun 72 X 28 centimeter.

Fikk beroligende midler før de ble reddet ut

Guttene ble plassert i bårene fordi redningsmannskapene regnet med at barna kunne bli slitne av å gå. I tillegg måtte de dykke flere partier, og de fleste guttene hadde dårlige svømmeegenskaper.

Underveis var det utplasserte «redningstasjoner» der sykepleier sjekket puls og pust.

Nyhetsbyrået AFP melder at guttene ble fraktet «sovende» på bårer gjennom grotten og siterer en av dykkerne som var med på redningsaksjonen.

Det var klart i forkant at en del av planen var at guttene skulle få beroligende midler før de ble fraktet ut.

Første bilder fra sykehuset

Etter at redningsaksjonen var ble de 12 guttene og treneren fraktet til regionsykehuset i Chiang Rai. En video fra sykehuset viser guttene som hilser til kamera mens de sitter på senger i et stort hvitt rom. De har munnbind på.

Foreldrene får se dem gjennom et glassvindu.

Dette er de første bildene som er offentliggjort av guttene fra sykehuset.

– Guttene kommer seg veldig bra og spiser som normalt, sier direktør Chaiwat Thanapaisan ved Chiangrai Prachanukroh-sykehuset på en pressekonferanse.

Sykehussjefen opplyser at de kommer til å bli på sykehus i 7 til 10 dager, og så rundt 30 dager til hjemme for å hente seg inn igjen, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– Får guttene se på fotball-VM mens de er på sykehuset?

– Nei, det får de ikke, sier Thanapaisan til Aftenposten.

I Thailand går da også VM midt på natten.

Guttene hilser til kamera fra Prachanukroh-sykehuset i Chiang Rai-provinsen.

Kunngjør pressekonferanse med barna

Guvernør Narongsak Osottanakorn sier han vil invitere de 12 guttene til å være med på en pressekonferanse når de er kommet ut av sykehuset.

Barna og foreldrene vil selv få velge om de vil delta.

De første bildene fra sykehuset ble vist på en pressekonferanse onsdag formiddag. Pressen tok i første omgang bilder av skjermen som videoen ble vist på.

Utstyret som ble liggende igjen i grotten, vil bli samlet sammen og brukt til en utstilling i grotteåpningen, forteller han.

Osottanakorn sier også at dykkeren som døde har vært til inspirasjon, og at alle thailendere ser på ham som en helt.

Slik ble redningsaksjonen gjennomført:

Denne grafikken viser hvordan grotten ser ut – og hvordan redningsaksjonen er blitt gjennomført.

– Vi forventet omkomne

To amerikanere som var med på redningsarbeidet, major Charles Hodges og mestersersjant Derek Anderson i det amerikanske luftforsvaret, ble i morges intervjuet på Today Show.

De sier at de regnet med at redningsaksjonen ville medføre dødsfall.

– Vi så på situasjonen og tenkte at det var svært lav sannsynlighet for å lykkes. Slik jeg så det, så var muligheten for å lykkes rundt 60–70 prosent. Vi forventet omkomne, sa Hodges ifølge Time.

Én redningsarbeider døde, men alle guttene og treneren deres ble hentet ut i live.

– De guttene er helter. De er ekstremt modige som har kommet seg gjennom dette, sa Anderson.