Verden

AP: USA gir våpen til kurdiske styrker

Ifølge sentrale kilder har USAs president gitt grønt lys for direkte bevpæning av kurdere som kjemper mot ISIL i Irak, melder nyhetsbyrået AP.

  • Sofie Gran Aspunvik

Meldingen kommer tre dager etter at USA startet bombingen av ISIL i Nord-Irak.

Barack Obama skal opprinnelig ha utelukket å bevæpne andre irakske militante enn regjeringsstyrkene. Ifølge en av APs kilder er det ikke Pentagon, det amerikanske forsvarsdepartementet, som skal stå for våpenleveransene.

Det spekuleres nå på om det kan være etterretningsorganisasjonen CIA som skal sørge for bevæpningen av kurdiske styrker. Så langt har amerikanerne kun tilrettelagt for bevæpning av kurdere via Iraks militære.

— Effektive operasjoner

De amerikanske luftangrepene mot ISIL har blant annet foregått utenfor den kurdiske hovedstaden Erbil, som også er en viktig oljeby. Nå vil Barack Obama bevæpne kurdere i kamp mot ISIL. Foto: Jacquelyn Martin

De amerikanske luftangrepene mot opprørsgruppens kjøretøyer og våpen har allerede gitt resultater. De kurdiske peshmerga-styrkene skal som følge av bombingen ha tatt tilbake to byer som den siste tiden har vært under ISILs kontroll, Guwar og Makhmur. — Operasjonene har vært veldig effektive. Det viser rapporter vi har mottatt fra bakken, sa USAs forsvarsminister Chuck Hagel under et besøk i Australia mandag.

Han la til at USA er åpen for flere anmodninger om hjelp, ifølge NTB.

ISIL erobret ny by

Men ISIL har samtidig styrket seg andre steder: Krigere fra gruppen erobret mandag morgen Jalawla, som ligger 115 kilometer nordøst for Bagdad. Dette skjer etter flere ukers kamper med kurdiske soldater.

Islamistenes erobring av Jalawla kommer dagen etter at ti kurdiske soldater ble drept i et selvmordsangrep i byen.

ISIL-krigerne tok samtidig to landsbyer i nærheten av Jalawla.

Vurderer evakuering

Samtidig vurderer USA hvilke muligheter de har til å evakuere tusenvis av sivile irakere som fortsatt er sperret inne av militante opprørere på Sinjar-fjellet i Nord-Irak, skriver NTB.

ISIL truer med drepe de omringede flyktningene, som tilhører den religiøse minoriteten yezidiene. Ifølge kurdiske selvstyremyndigheter klarte over 20.000 flyktninger å komme seg ned fra fjellet og i sikkerhet søndag.

ISILs offensiv i Irak har drevet rundt 200.000 mennesker på flukt.

Les mer om

  1. Den islamske staten (IS)
  2. Irak