Verden

Kilder: Liu Xiaobos kone på vei til Europa etter åtte år i husarrest

Liu Xia, nobelprisvinner Liu Xiaobos kone, er på vei til Europa etter åtte år i husarrest i Kina, opplyser flere kilder.

Liu Xia, enken etter den fredsprisvinner Liu Xiaobo, er på vei til Europa. Foto: Ng Han Guan / AP

 • NTB

Venner av Liu fortalte tirsdag morgen til det tyske nyhetsbyrået DPA at hun har gått om bord i et fly på vei til Europa.

Kunstneren Liu Xia har sittet i husarrest i åtte år. Ektemannen hennes, som i 2010 fikk fredsprisen for sitt arbeid for demokrati, døde av kreft i juli i fjor. Han hadde vært fengslet siden 2009.

57 år gamle Liu Xia har i praksis vært i husarrest siden mannen fikk Nobels fredspris, på tross av at hun ikke er tiltalt for noen forbrytelse.

– I dag rundt klokken 11 tok Liu Xia et Finnair-fly ut av Beijing, opplyser hennes venn Ye Du til nyhetsbyrået AFP.

Tysklands ambassade tilbød i april å hjelpe Liu med å reise til Tyskland. Reisen skjedde ikke den gang, men meldingene om at hun nå har forlatt Beijing, kom dagen etter at Kinas statsminister Li Keqiang møtte sin tyske motpart Angela Merkel.

Dette bildet viser Liu Xia like etter at asken etter hennes ektemann ble spredt på sjøen utenfor Liaoning-provinsen i Kina. Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB scanpix

Overvåking

Det er ikke kjent hvilket land hun er på vei til, men en annen venn av familien, Su Yutong, som bor i Tyskland, bekrefter at Liu Xiaobos enke har forlatt Beijing.

Vestlige regjeringer og aktivister har i årevis bedt Kina løslate Liu Xia. Også etter at Liu Xiaobo døde i fjor, har kinesiske myndigheter lagt bånd på enkens bevegelser og overvåket henne. Myndighetene har imidlertid fastholdt at hun er fri.

Flere vestlige diplomater forsøkte i mai å besøke Liu i hennes leilighet i Beijing etter at det ble uttrykt bekymring for hennes psykiske helse. De ble imidlertid nektet adgang, uten at myndighetene ga noen forklaring.

– De burde legge til en setning i grunnloven: Å elske Liu Xiaobo er en alvorlig forbrytelse – en livstidsdom, sa Liu nylig i en telefonsamtale med sin nære venn, den kinesiske skribenten Liao Yiwu.

LES OGSÅ: – Hennes situasjon er en direkte konsekvens av Nobelkomiteens tildeling av fredsprisen til ektemannen.

Liu Xiaobo døde etter en tids sykdom i fjor sommer. Her får han hjelp av sin kone på et sykehus i Shenyang. Foto: AP / NTB scanpix

Opprop

Liu Xia er lyriker, maler og fotograf. I mai stilte flere titall av verdens mest fremtredende forfattere og kunstnere seg bak et opprop til Kina om å løslate Liu Xia. Blant dem var Michael Chabon, Paul Auster og Khaled Hosseini.

Liu Xiaobo var en av lederne for studentene som protesterte på Den himmelske freds plass i 1989. Han ble pågrepet i 2008 etter å ha skrevet Charter 08, der han og flere andre tok til orde for demokratiske reformer.

Han døde av kreft i kinesisk fangenskap etter å ha fått avslag på en søknad om å få behandling i utlandet for et år siden.

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Her er Liu Xia i Europa etter åtte år i Kinas varetekt. Nå inviteres hun til Norge for å hente sin avdøde manns fredspris.

 2. VERDEN
  Publisert:

  «Det er ingenting igjen i verden for meg nå. Det er lettere å dø enn å leve.»

 3. KOMMENTAR
  Publisert:

  Regjeringen fortjener kjeft på gledens dag

 4. NORGE
  Publisert:

  Kinas ambassade ut mot Nobelkomiteen etter Liu Xia-kommentarer: - Ondsinnet og provoserende

 5. KRONIKK
  Publisert:

  Liu Xia er fanget av Nobelprisen. Norske myndigheter må ta ansvar for henne.

 6. DEBATT
  Publisert:

  Demonstrantene kjempet for menneskerettigheter de ennå ikke har fått. Det bør Norge minne Kina på.