Verden

Han skrev boken «Kunsten å styrte en diktator». Nå er han blitt fengslet.

ISTANBUL (Aftenposten): Den tyrkiske politikeren Eren Erdem mistet sin parlamentariske immunitet på søndag. Fredag ble han arrestert.

Politikeren og forfatteren Eren Erdem er en profilert kritiker av president Recep Tayyip Erdogan. I mai lanserte han boken «Kunsten å styrte en diktator».
  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Den 31 år gamle opposisjonspolitikeren, journalisten og forfatteren Eren Erdem var på vei inn i sin egen leilighet i Ankara da han ble møtt av politiet, melder Dokuz8news. «Jeg er blitt arrestert, jeg vet ikke hvorfor», skrev Erdem selv på sin Twitter-konto ved 01.00-tiden natt til fredag.

Fredag morgen ble det klart at påtalemyndigheten hadde utstedt en arrestordre mot Erdem. Han er siktet for å støtte en terrorgruppe, og mistenkt for å ha forbindelser til Gülen-nettverket, som i Tyrkia anklages for å ha stått bak det mislykkede kuppforsøket den 15. juli 2016.

Risikerer 22 års fengsel

Han er også mistenkt for å ha avslørt identiteten til et hemmelig vitne og for å ha publisert et ulovlig lydopptak mens han var redaktør for en avis i 2014, melder Reuters. Han risikerer mellom 9 og 22 års fengsel.

Pågripelsen kommer bare fem dager etter valget som befestet president Recep Tayyip Erdogan som Tyrkias sterke mann.

Erdem er den andre CHP-politikeren som er blitt arrestert, etter at den tidligere nestlederen i CHP, Enis Berberoglu, ble pågrepet etter kuppforsøket i 2016. Berberoglu ble dømt for spionasje etter angivelig å ha gitt en opposisjonell avis en video som angivelig viste at tyrkisk etterretning forsynte opprørere i Syria med lastebillass med våpen.

Parlamentsmedlemmet Eren Erdem stemmer under det tyrkiske valget den 24. juni. Han var ikke selv blitt renominert av sitt parti CHP og mistet derfor sin juridiske immunitet. Nå er han blitt arrestert.

Mistet immuniteten og ble sporenstreks arrestert

Som medlem av parlamentet for Det republikanske folkepartiet (CHP), Tyrkias største opposisjonsparti, har Erdem hatt juridisk immunitet.

Men han ble ikke nominert for gjenvalg av partiet sitt, en avgjørelse han gikk offentlig ut og kritiserte. Etter at nye parlamentsmedlemmer ble valgt under valget sist søndag, har han derfor mistet sin immunitet.

Spent forhold til opposisjonen

Bakgrunnen for denne arrestasjonen er å «skape et inntrykk av at CHP samarbeider med terrorister», skriver den tidligere CHP-parlamentarikeren Baris Yarkadas på Twitter.

Spenningen mellom CHP og regjeringen tok seg opp denne uken, etter at innenriksministeren Süleyman Soylu forbød folk fra CHP å delta under begravelsene til døde soldater. Han anklaget CHP for å støtte militante kurdiske grupper, skriver Reuters.

Eren Erdem ble valgt som parlamentsmedlem for opposisjonspartiet CHP i 2015. Han fikk ikke ny tillit fra partiet da de skulle velge kandidater for 2018-valget.

Ville til Tyskland – ble hentet av flyet

Erdem er fremdeles medlem av CHPs partiråd, et av partiets viktigste politiske organer. Da han i mai forsøkte å reise til Tyskland sammen med familien, ble han nektet å forlate landet.

– Politiet kom inn i flyet mens det sto på Atatürk flyplass og hentet ham ut, melder tyrkiske medier.

I forbindelse med denne episoden ble det kjent at en domstol hadde akseptert en anklage om at han hadde forbindelser til Gülen-nettverket, eller Fethullahs terrororganisasjon (FETÖ), som det kalles i Tyrkia.

Recep Tayyip Erdogan ble gjenvalgt som president sist søndag.

Hevdet Tyrkia lot Syria-opprørere få giftig stoff

Erdem selv har tidligere hevdet at president Recep Tayyip Erdogan og myndighetene har vært ute etter å ramme ham av to grunner. For det første fordi han som journalist undersøkte de angivelige bestikkelsene fra forretningsmannen Reza Zarrab til ministre i Erdogans parti.

Gullhandleren Zarrab var på vei til Disneyland da han ble arrestert i USA og anklaget for å ha brutt sanksjonsregimet mot Iran ved å kjøpe olje. Amerikanske påtalemyndigheter la til grunn at Zarrab hadde betalt enorme beløp til korrupte tyrkiske ministre. Hele saken bidro til å forverre et allerede anstrengt forhold mellom USA og Tyrkia.

Erdem mente dessuten at myndighetene forfulgte ham fordi han påsto at tyrkiske myndigheter så en annen vei da opprørere angivelig smuglet giftig sarin til Syria.

Tyrkia har lenge støttet opprørere i Syria. Tidligere i år erobret tyrkiske styrker og deres allierte blant de syriske opprørerne regionen Afrin fra kurderne.

Skrev kritisk om Gülen. Likevel skal han ha hjulpet dem

Eren Erdem har tidligere gransket islamistiske nettverk i Tyrkia og skrev en kritisk bok om Gülen-nettverket. Likevel anklages han nå altså for å ha stått i ledtog med Gülen-bevegelsen.

Erdem har skrevet ti bøker. Den siste har tittelen «Kunsten å styrte en diktator». På forsiden er det bilder av Donald Trump, Vladimir Putin og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

Les mer om

  1. Recep Tayyip Erdogan
  2. Tyrkia