Verden

«Han så ut som en demon i ansiktet»

Slik forklarte politimannen som skjøt Michael Brown, seg for storjuryen.

Politimannen Darren Wilson som i august skjøt Michael Brown i Ferguson, Missouri, blir ikke tiltalt, har en storjury bestemt. Foto: Reuters/Statsadvokaten i St. Louis

 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen
  Journalist i utenriksredaksjonen

Politimannen Darren Wilson i Ferguson i Missouri var alene i patruljebilen da han så to menn som gikk midt i gaten mellom kjørefeltene. Han stoppet for å snakke til dem. Noen minutter senere var Michael Brown død.

Forklaring over 100 sider

Wilsons forklaring til storjuryen, som avgjorde at han ikke skal tiltales for å ha skutt og drept Michael Brown, er kommet ut i amerikanske medier. I den detaljerte forklaringen som går over nesten 100 sider, forteller han blant annet at Michael Browns ansikt på et tidspunkt «så ut som en demon, så sint så han ut».

Det er en forklaring som tirsdag ble sterkt kritisert av advokatene til familien til Michael Brown. De hevder aktoratet burde gått mer aggressivt til verks for å påpeke det de mener er åpenbare mangler. De hevder påtalemyndigheten tok i politimannen med silkehansker, fordi de ikke ønsket noen tiltale.

Voldelige demonstrasjoner i Ferguson:

Hadde marihuanamønster på sokkene

Politimannen forteller i sin forklaring at han var alene på patrulje. Da han kjørte forbi to menn — en storvokst og en liten - som gikk midt i gaten. De hindret trafikken. Wilson forteller at han la merke til at den ene hadde sokker dekorert med tegninger av marihuanablader.

Han kom mot dem i motsatt kjøreretning og stoppet bilen slik at de gikk mot hans nedrullede vindu. Politimannen spurte den forreste mannen om hvorfor de ikke heller gikk på fortauet. «Vi er nesten fremme ved målet vårt», skal han ha svart uten å se på politimannen.

- Gir faen i hva du sier

Politimannen skal da ha svart at det var galt av dem ikke å gå på fortauet, hvorpå den andre mannen, Michael Brown, svarte at de «ga faen i hva han sa».

— Jeg synes det var et uventet svar på en helt normal henvendelse, forteller Darren Wilson.

Stjålne cigarillos

Like før hadde Wilson overhørt på politiradioen at en mann i en sort skjorte hadde stjålet cigarillos fra en storkiosk i nærheten. Han så nå at Brown hadde cigarillos i hånden og at kameraten var kledd i en svart skjorte.

«De to bare fortsatte å gå, de stoppet ikke og de gikk ikke til fortauet», forteller Wilson. Han ba da over politiradioen om få tilsendt en bil til, så rygget han slik at han tok dem igjen og svingte slik at han delvis sperret veien for dem.

Ba dem igjen om å stoppe

Wilson forteller at han ba dem om å stoppe, han begynte å åpne bildøren, men Brown skal ha sagt «Hva faen har du tenkt å gjøre med det» og slamret døren på politibilen igjen før Wilson rakk å åpne den ordentlig.

«Kom deg for faen unna», sa politimannen og brukte døren til å dytte Brown unna. Ifølge politimannen slamret imidlertid Brown døren igjen på nytt og lente seg deretter inn av det åpne sidevinduet og slo ham. Han beskyttet seg med armene, som tok noe av for slaget.

«Som å holde fast Hulk Hogan»

Politimann Darren Wilson fotografert på legevakten med hevelser på kinnet. Foto: Reuters/Statsadvokaten i St. Louis

I storjuryens rapport er det bilder av Wilson med hevelser på begge kinn, som hevdes å stamme fra denne situasjonen.Wilson forteller videre at Brown ga cigarilloene til kompisen, mens politimannen forsøkte å holde Browns andre arm fast for å få kontroll på situasjonen.

— Det føltes som om en femåring skulle holde fast Hulk Hogan, forteller Wilson. Han henviser her til en diger, muskuløs fribryter.

- Som hva, spør storjuryens avhører.

— Som Hulk Hogan. Så stor føltes han og så liten følte jeg meg da jeg tok armen hans, svarer politimannen.

I starten av Wilsons forklaring kommer det imidlertid frem at han selv er over 1,90 høy og veier rundt 95 kilo. 18 år gamle Brown var like høy og veide rundt 130 kilo.

Han trekker våpenet

Håndgemenget varer litt, og politimannen ser ingen annen utvei enn å trekke våpenet. Han klarer til slutt å sikte mot Brown. Wilson var utstyrt med en Sig Sauer, P229, med 12 skudd i magasinet og en i kammeret. Han kunne altså skyte 13 skudd uten å lade på nytt.

— Jeg sa «trekk tilbake, ellers skyter jeg deg». Han grep straks våpenet mitt og sa «du er for pysete til det», sier Wilson.

Våpenet klikker

Dette er et overvåkingsbilde fra en hendelsen der en pakke cigarillos ble meldt stjålet kort tid før politimann Darren Wilson skjøt Michael Brown 9. august i Ferguson. Foto: Reuters/Politiet i Ferguson

Brown presser, ifølge politimannen, våpenet ned mot hoften hans, men han klarer etterhvert å få pekt det i en annen retning. Han trekker av, men våpenet klikker. Han trekker av igjen og et skudd går gjennom bildøren.Brown skvetter, tar et skritt tilbake, men går så mot bilen igjen, ifølge Wilson.

— Han så på meg med det mest intenst aggressive uttrykk. Det er bare slik jeg kan beskrive det. Han så ut som en demon i ansiktet, sier Wilson.

Han forklarer at han trekker av to ganger til, men at bare ett skudd avfyres. Han holder seg samtidig foran sitt eget ansikt. Da han tar bort hånden, ser han at Brown løper.

Hadde radioen på feil kanal?

Politimannen sender varsel på radio: «Skudd avfyrt, send alle biler hit». Det viser seg imidlertid senere at han i så fall må ha hatt radioen på feil kanal, for denne meldingen er ikke fanget opp.

Han tar da opp jakten på Brown, som har kurs mot en lyktestolpe. Ifølge politimannen snur imidlertid Brown der og kommer mot politimannen igjen.

— Han tar et første steg, lager en knyttneve av venstre hånd, stikker høyre hånd under skjorten og bukselinningen og kommer mot meg, forteller politimannen.

- Ba Brown legge seg ned

Wilson sier han gjentatte ganger ba Brown stoppe og legge seg ned på bakken, men at han ikke adlød.

— Jeg skjøt en serie med skudd. Jeg vet ikke hvor mange. Jeg vet bare at jeg skjøt, forteller han.

Han vet at han bommet med noen.

— Jeg vet ikke med hvor mange. Men jeg skjønte at jeg traff ham minst en gang, for jeg så at kroppen rykket til, forteller han.

Så kun på Browns høyre hånd

Michael Brown var 18 år gammel. Foto: Privat

Politimannen sier han nå hadde nesten tunnelsyn og fokuserte kun på Browns høyre hånd under skjortekanten.Ifølge Wilson fortsatte imidlertid Brown å komme mot ham og politimannen skjøt nok en serie med skudd. Igjen er han usikker på hvor mange som traff. Han trekker nå selv tilbake og forsetter forgjeves å be Brown legge seg ned.

— Jeg vet nå at hvis han når frem til meg, dreper han meg, sier Wilson,

- Trusselen var stoppet

Brown er ifølge forklaringen nå ca. tre meter unna. Wilson skyter mot hodet, han vet ikke hvor mange ganger eller hvor mange skudd som treffer.

— Uttrykket hans blir blankt, sinnet er borte. Det var borte. Jeg vet han er stoppet. Trusselen var stoppet. Da han falt, falt han på fjeset, sier Wilson til storjuryen, som besluttet ikke å tiltale ham.

Hadde aldri brukt våpen i tjeneste

Wilson har vært politimann i fem år og hadde før denne hendelsen ifølge sin forklaring aldri før brukt våpenet i tjeneste. Andre vitner til hendelsen, deriblant Browns kamerat, hevdet til dels at Brown hadde hendene i været da han ble skutt eller at han var på vei bort fra politimannen. Ifølge obduksjonsrapporten ble han skutt forfra. Han ble truffet av flere skudd i brystet og i hodet. Brown skal ha hatt seks eller åtte skuddskader. Brown hadde marihuana i kroppen da han døde.

Les også:

 1. Les også

  Kaos i Ferguson etter jurykjennelse

 2. Les også

  Obama ber om ro i Ferguson

 3. Les også

  Tusenvis demonstrerer i amerikanske byer etter juryavgjørelse

 4. Les også

  Hva skjedde egentlig da Michael Brown ble skutt?

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  De har forandret USA med tre enkle ord: «Black Lives Matter»

 2. OSLO
  Publisert:

  Spesialenheten henlegger saken mot politimann som skjøt kvinne på Grønland

 3. VERDEN
  Publisert:

  Amerikansk ekspert frykter at politiet vil det vanskelig for Black Lives Matter-bevegelsen

 4. VERDEN
  Publisert:

  Trump og Sessions vil ha lange straffer, private fengsler og fortsette den knallharde krigen mot narkotika

 5. VERDEN
  Publisert:

  I OL-byen står politiet bak hvert femte drap

 6. VERDEN
  Publisert:

  Sterke reaksjoner i USA etter at to svarte amerikanere er skutt av politiet på to døgn