Verden

Slik vokste IS frem fra et amerikansk fengsel

Den enorme fangeleiren Camp Bucca, med nesten 25.000 innsatte, ble til et drivhus for hevnlyst og islamsk ekstremisme.

Ni av toppsjiktet i ekstremistgruppen Den islamske staten satt inne i den amerikanske fengselsleiren Camp Bucca i Irak.
  • The Washington Post
  • Terrence McCoy (for Washington Post)

I mars 2009 la det seg en følelse av usikkerhet over byen Garma. Derfra kom mange av fangene fra et av de mest beryktede fengslene fra Irak-krigen. Den vidstrakte fangeanstalten, som amerikanerne kalte Camp Bucca, hadde nettopp løslatt flere hundre innsatte. Blant dem var noen av de mest radikale jihadistene fra krigen langs grensen til Kuwait. Familiene gledet seg, og ventet i spenning på sine sønner, brødre og fedre som hadde vært innesperret i Bucca i årevis. Men en lokal tjenestemann var urolig.

— Verdens farligste terroristorganisasjon:

Les også

Dette er IS

Saken fortsetter etter videoen : Dette bør du vite om IS

Var ikke hobbygartnere

— Disse karene drev ikke akkurat med blomsterplanting i hagen, sa politimester Saad Abbas Mahmoud til The Washington Posts korrespondent Anthony Shadid. Han anslo at 90 prosent av de løslatte fangene snart ville begynne å krige igjen.

— Dette problemet er svært farlig. Beklageligvis har ikke Iraks myndigheter forstått hvor stort problemet er blitt, la han til.

Mahmouds vurdering av Camp Bucca, som ble lagt ned noen måneder senere, skulle vise seg å være forutseende. Leiren står i dag for selve starten på historien til Den islamske stat (IS). Mange av gruppens ledere møttes der, blant dem Abu Bakr al-Baghdadi. Ifølge tidligere fengselsdirektører, analytikere og soldater skapte Camp Bucca en unik grobunn for både radikalisering og samarbeid blant de innsatte. De mener fengslet var med på å forme utviklingen av det som i dag er den sterkeste jihadist-gruppen.

Risikerte livet for denne videoen. Syriske Raghad ville dokumentere hverdagslivet i Raqqa etter at Den islamske stat tok over makten:

«Terrorist-universiteter»

I alt ni medlemmer av toppledelsen i IS satt inne i Bucca, ifølge analysegruppen Soufan. I tillegg til Baghdadi selv, som satt fem år i leiren, var også hans nestkommanderende Abu Muslim al-Turkmani, den nå avdøde militære lederen Haji Bakr, og lederen for krigerne i utlandet Abu Qasim fengslet der. Selv om det er sannsynlig at mennene var ekstremister allerede da de kom til Bucca, er det i hvert fall helt sikkert at det var det da de slapp ut, mener analytikerne hos Soufan.

LES OGSÅ:

Les også

Hva om IS var et land?

«Før de ble arrestert, var al-Baghdadi og flere andre allerede brutale radikalere fast bestemt på å angripe USA», skrev veteranen Andrew Thompson og forskeren Jeremi Suri i The New York Times tidligere denne måneden. «Fengselsoppholdet fordypet ekstremismen og ga dem muligheten til å skaffe seg flere tilhengere. Fengslene i Irak ble rene terrorist-universiteter: De råbarkede radikalerne hadde professorenes rolle, de andre innsatte var studenter, og fengselsmyndighetene spilte rollen til den fraværende oppsynsmann».

Kruttønner som venter på gnisten

Det er et scenario som lenge har forvirret politimyndighetene: Hvordan slår du ned på ekstremisme uten å skape enda mer? Fra radikaliseringen av hvite rasister i amerikanske fengsler til Storbritannias katastrofale innsats i 1970-årene for å fengsle IRA-medlemmer, er svaret det samme: Fengsler er ekstremistiske kruttønner som bare venter på en gnist.

Lederen i ekstremistgruppen Den islamske staten, Abu Bakr al-Baghdadi, var blant dem som satt inne i den amerikanske fengselsleiren Camp Bucca i Irak.

Og i Camp Bucca var det ingen mangel på gnister. Da nyheten om Baghdadis opphold i Bucca kom, mintes tidligere fengselskommandant James Skylar spenningene. I juli skrev han på Twitter: «Re: Baghdadi. Mange av oss i Camp Bucca var bekymret for at i stedet for bare å oppbevare fanger, hadde vi skapt en trykkoker for ekstremisme.» Han tjenestegjorde i fengselet fra 2006 til 2007, da det var fylt til randen med titusener av radikale islamister, inkludert Baghdadi.Mange av dem hadde gjort seg skyldig i å angripe amerikanske soldater. Men mange hadde ikke gjort det. Bare det å se mistenkelig ut var nok til å bli anholdt og sperret inne for en mann i «militær alder», hvis han oppholdt seg i nærheten av angrepsstedet, fremgår det av en artikkel på debattsidene i The New York Times.

Sydet av ekstremisme

Anthony Shadid rapporterte i 2009 om faren for at løslatte fanger kunne slutte seg til et undertrykket opprør. At dette til slutt tok fyr og spredde seg, er ikke spesielt overraskende.

Under opptrappingen i Irak i 2007, da fengselet var tettpakket med 24 000 innsatte, sydet det av ekstremisme. Fangene var delt langs sekteriske skillelinjer som forsterket spenningen, og mennene løste sine feider med islamsk lov, het det i en militær rapport. Det innebar i praksis at de drepte eller lemlestet andre innsatte for oppførsel de mente var i strid med islam.

Slo seg sammen

Ni av toppsjiktet i ekstremistgruppen Den islamske staten satt inne i den amerikanske fengselsleiren Camp Bucca i Irak.

Gerrond og andre fengselskommandanter observerte den voksende ekstremismen: «Det ble lagt svært mye kollektivt press på fanger for å bli mer radikale i troen», fortalte han til nyhetsmagasinet Mother Jones. Men de spesielle omgivelsene i Bucca, der folk fra Saddam Husseins sekulære Baath-bevegelse var stuet sammen med islamske fundamentalister, åpnet for noe enda verre: samarbeid. I fengselet gikk disse to tilsynelatende uforenlige gruppene sammen i «en union som var mer enn et fornuftsekteskap», ifølge Soufans analytikere. De utfylte hverandre. Baath-folkene hadde organisasjonstalenter, jihadistene bidro med kampsaken.Fra asken etter det tidligere innsatte kalte en «al-Qaida-skole», vokste den Islamske stat opp. De løslatte fangene snakket bare om to ting: Radikalisering og hevn.

Norsk enerett: Aftenposten

Les også:

Les også

  1. Ni utfordringer som må løses for at IS skal kunne knuses

  2. - Assad-regimet er en pyroman brannmann