Verden

Colombianerne velger ny president

Velgere i Colombia gikk til stemmeurnene søndag. For første gang på 50 år blir valget ikke overskygget av geriljakrig.

Tilhengere av høyresidens presidentkandidat Ivan Duque jubler under et valgkamparrangement i byen Soacha i Colombia tidligere denne måneden. Duque leder på meningsmålingene.
  • og NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

I alt fem kandidater stiller til valg, men ifølge meningsmålingene kommer kampen til å stå mellom høyresidens kandidat Ivan Duque, som har ledet på målingene med 41 prosent foran venstresidens Gustavo Petro, som ligger 12 prosentpoeng bak.

I 2016 undertegnet regjeringen i Colombia og FARC-geriljaen en fredsavtale. Og selv om landet fortsatt er preget av voldskonflikter og omfattende narkotikatrafikk, er det ikke lenger dette som står øverst på den jevne colombianerens bekymringsliste foran valget. Det gjør derimot økonomisk vekst, kamp mot korrupsjon og kritikk av det politiske etablissementet, sier professor og Colombia-ekspert Steinar Andreas Sæther.

Likevel ligger den 50 år lange krigen med FARC-geriljaen og fredsavtalen som et bakteppe i valget.

Duque og Petro har motsatt syn på fredsavtalen som myndighetene inngikk med FARC, og som ga avtroppende president Juan Manuel Santos fredsprisen i 2016.

Kritiserer fredsavtalen

Ivan Duque er en skarp kritiker av fredsavtalen og har gått til valg på løftet om å gjøre om på avtalen som i hans øyne er altfor mild mot de tidligere medlemmene av geriljagruppen som nå er omgjort til et politisk parti.

Duques fremste rival er venstrekandidaten Gustavo Petro, tidligere medlem av den nå nedlagte geriljagruppen M-19 og tidligere ordfører i hovedstaden Bogota.

Han støtter helhjertet opp om fredsavtalen og har lovet å sørge for at fredsavtalen videreføres.

Velgere står i kø utenfor et valglokale i Bogota søndag.

Vil være mindre oljeavhengig

Petro har også fått en voksende tilhengerskare på grunn av sine løfter om kamp mot korrupsjon, gratis utdanning til alle og å ville gjøre landets økonomi mindre avhengig av olje og mer landbruksorientert. Og han er den første presidentkandidaten fra venstresiden på mange år som har en reell sjanse til å gå videre til en andre valgomgang.

For ifølge meningsmålingene kommer neppe noen av kandidatene til å få over 50 prosent av stemmene søndag. Dermed ligger det an til en andre valgomgang 17. juni.

Valglokalene åpnet klokken 15 norsk tid og stenger åtte timer senere.

Les mer om

  1. Colombia