Verden

Demonstranter i Armenia lammer hovedstaden

Folk samler seg i Jerevan onsdag etter oppfordringen om generalstreik. Foto: Sergej Grits / AP / NTB scanpix

Titusener av demonstranter har samlet seg i Armenias hovedstad, og flere viktige veier er sperret etter at protestleder Nikol Pasjinian ba om generalstreik.

  • og NTB

Pasjinian oppfordret til streiken etter at et flertall i nasjonalforsamlingen hindret at han ble utnevnt til statsminister under et møte 1. mai. Opposisjonslederen, som sier han vil ta et oppgjør med nepotisme og korrupsjon i regjeringspartiet, var eneste kandidat.

Titusener av demonstranter hadde onsdag formiddag samlet seg i hovedstaden, der de sperret gater og blokkerte inngangene til regjeringskontorene. Nesten alle gatene i byen er ufremkommelige for biler og mange butikker stengt.

Demonstranter har sperret både hovedveien inn til Jerevan og veien til den internasjonale flyplassen, melder Reuters.

Tilhengere av protestlederen og opposisjonspolitikeren Nikol Pasjinian sperrer en vei til flyplassen rett utenfor hovedstaden Jerevan. Foto: Sergej Grits / AP / NTB scanpix

– Vil lamme landet

Allerede onsdag morgen begynte hundrevis av studenter å marsjere mot Jerevan sentrum.

– Vi vil lamme hele byen og hele landet, sier Sargis Babajan, en 22 år gammel student, til Reuters.

Pasjinian, en tidligere avisredaktør, oppfordret tirsdag kveld folk til å sperre veiene og samle seg i sentrum av Jerevan.

– Kjærlighetens og toleransens revolusjon fortsetter, sa 42-åringen.

Les også

Nye store protester i Armenia – krever regjeringens avgang

Folk har samlet seg på en plass i sentrum av Jerevan 1. mai etter at nasjonalforsamlingen avviste å velge protestlederen Nikol Pasjinian til ny statsminister. Opposisjonslederen har fått med seg både unge og gamle i kravet om at den gamle makteliten må gå av. Foto: Thanassis Stavrakis / AP / NTB scanpix

Harde fronter

Masseprotestene den siste tiden har ført til full konflikt mellom protestlederens tilhengere, som har greid å mobilisere titusener av demonstranter, og landets maktelite i Det republikanske partiet, som ifølge Reuters synes å være fast bestemt på å beholde både den politiske makten og makten over landets sikkerhetsstyrker i den tidligere Sovjetunionen.

Både unge og eldre har deltatt i protestene.

– Vi har bare ett krav. Republikanerne må gå. Nikol er den sanne lederen for det armenske folket, sier pensjonisten Anait Tomasjan (63).

Les mer om

  1. Jerevan
  2. Armenia