Verden

Hundretusener: «Jeg er Ahmed»

Den drepte politimannen Ahmed Merabet er blitt et symbol på muslimers kamp mot terrorister. En libanesisk skribents twittermelding #JesuisAhmed er retweetet 35.000 ganger.

En video viser gjerningsmennene som skyter på gaten under angrepet mot Charlie Hebdo onsdag. En av de to drepte den sårede politimannen Ahmed Merabet, som er blitt et symbol for mange muslimers kamp mot terrorister. AP/NTB/Scanpix

 • Kjetil Hanssen
  Utenriksjournalist

Etter massakren i Charlie Hebdo-redaksjonen ble «Je suis Charlie» — «Jeg er Charlie» – omkvedet i store deler av verden.

I Paris preges gatebildet av plakater og bannere med slagordet. Og raskt ble dette en mye brukt emneknagg på Twitter og på Facebook fyltes nyhetsstrømmen med nye profilbilder: «Je suis Charlie» med hvit skrift på svart bakgrunn.

– Latterliggjorde min kultur

Den libanesiske skribenten Dyab Abou Jahjah skrev derimot på Twitter: «Jeg er ikke Charlie, jeg er Ahmed, den døde politimannen. Charlie latterliggjorde min tro og kultur og jeg døde i forsvaret for hans rett til det. #JesuisAhmed».

Lørdag kveld var meldingen hans retweetet 35.000 ganger.

– Ofre for religiøs fanatisme

En magasinredaktør i Marokko, Julien Casters, var den første til å bruke emneknaggen. Han mente dette slagordet er blitt populært fordi mange muslimer føler seg stigmatisert av angrepene. Han tror at mange muslimer deler denne emneknaggen for å si at også muslimer er ofre for religiøs fanatisme.

Politimannen Ahmed Merabet ble skutt da to angripere forlot åstedet for massakren i redaksjonslokalene Charlie Hebdo i Paris. Filmen der den ene gjerningsmannen løper bort til politimannen som ligger såret på bakken og rolig skyter ham i hodet, gikk verden rundt.

— Jeg hørte stemmen hans

Også enkelte franske medier viste den, og familien er ikke nådig i sin dom over at bildene av drapet på deres kjære Ahmed er spredt viralt på nettet. Lørdag holdt familien pressekonferanse.

— Hvordan kan deres kringkaste den videoen? Jeg hørte stemmen hans, jeg gjenkjente ham, jeg så ham bli skutt og jeg hører det fortsatt hele tiden, sa broren Malek Merabet, ifølge fransk presse.

Drept politimann: Ahmed Merabet. Privat

— Han var ikke algerisk

På videoen kan man se og høre at gjerningsmannen løper bort til politimannen og roper på fransk: "Prøvde du å drepe meg?". Politimannen svarer: "Nei, det er greit, sjef". Etter å ha drept Merabet, som var muslim, snakker de om drapet på ham. «Det er greit. Han var ikke algerisk», sier den ene.

Merabet hadde imidlertid, i likhet med de mistenkte gjerningsmennene Cherif og Said Kouachi, røtter i Algerie.

Ba om slutt på sjikane

Politimannens familie ba lørdag folk slutte med å misbruke de siste dagenes terrorangrep til å drive sjikane av individer og folkegrupper.

— Slutt med trakassering og angrep på synagoger og moskeer. Jeg vil si til rasister, islamofober og antisemitter: dere må ikke forveksle muslimer med ekstremister, sa et familiemedlem.

Familien ga uttrykk for at de var sønderknust og følte med de andre pårørende for terrorangrepene.

Merabet hadde vært politimann i åtte år og beskrives av kolleger som en stillferdig, pliktpoppfyllende og smilende mann.

Les også:

 1. Les også

  Vi må ikke la oss skremme

 2. Les også

  - Attentatet var et elektrosjokk. Jeg håper Frankrike våkner.

 3. Les også

  - Hva slags samfunngir vi til barna våre?

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Charlie Hebdo

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Nytt dødsoffer etter Strasbourg-angrepet - undersøker om mistenkte hadde allierte

 2. VERDEN

  Byttet plass med gissel: «Han må ha visst at han ikke hadde en sjanse»

 3. VERDEN

  Fransk påtalemyndighet: Nice-angriperen søkte på IS-propaganda

 4. VERDEN

  Skrekklisten som kan knuse president Hollandes politiske karrière

 5. VERDEN

  Desperat jakt på terrorist som drepte 39 i Istanbul

 6. KULTUR

  Charlie Hebdo-journalisten har politibeskyttelse døgnet rundt: – Jeg ville hatt et mye bedre liv om jeg holdt kjeft