Verden

Florida-guvernør: – Nå er det for sent å evakuere – søk dekning

Idet monsterorkanen Michael nærmer seg Florida advarer delstatens guvernør Rick Scott innbyggerne i en dramatisk twittermelding.

Folk stabler sandsekker i småbuen Homosassa i Florida i håp om at det vil holde flomvann unna husene når orkanen Michael treffer Florida onsdag.
  • og NTB

«Nå er det for sent å evakuere. Hvis du velger å være i evakueringssonen, må du SØKE DEKNING UMIDDELBART», skriver Scott på sin Twitter-konto i 04-tiden onsdag morgen lokal tid.

Michael, som er ventet å treffe Florida midt på dagen onsdag lokal tid, raser nå innover Mexicogolfen med en hastighet på opp mot 210 kilometer i timen. Orkanen er det siste døgnet oppgradert til en ekstremt farlig kategori 4-orkan, og det Nasjonale orkansenteret sier Floridas Panhandle aldri før er blitt truffet av en så sterk storm.

Panhandle er et kallenavn på den nordvestlige delen av Florida.

Orkanen befant seg i 07-tiden onsdag lokal tid rundt 165 kilometer fra Panama by i Florida.

Vegger av vann

Folk i kystområdene må være forberedt på å bli truffet av vind med en gjennomsnittlig hastighet på 58 meter pr. sekund. Det er også ventet at opptil 4 meter høye «vegger av vann» vil skylle innover kysten og gi store oversvømmelser. Det er også meldt store mengder nedbør.

Det meteorologiske instituttet i delstaten kaller orkanen livstruende og gikk tirsdag ut med en dramatisk appell om at folk må evakuere fra de mest utsatte områdene.

– Orkanen Michael kan ikke sammenlignes med noe av det vi har opplevd tidligere. Ikke risiker livet, forlat området NÅ hvis du er blitt bedt om det, het det i kunngjøringen.

Ken Graham, leder for USAs nasjonale orkansenter, orienterer om orkanen som nærmer seg i en nyhetssending på TV.

Blir hjemme

Minst 375.000 mennesker er blitt bedt om å evakuere, men flere tjenestemenn er bekymret for at mange vil trosse advarslene og holde seg hjemme.

– Jeg ser ikke den trafikkmengden på veiene som jeg ville ventet når det er blitt oppfordret til evakuering av 75 prosent av fylket, sa sheriff Tommy Ford i Bay County tirsdag ettermiddag.

I den svært utsatte byen Apalachiola med 2.500 innbyggerne har Sally Crown bestemt seg for å gå hjem og vente på uværet sammen med sine to hunder.

– Vi har vært gjennom dette før. Dette kan bli virkelig ille og alvorlig. Men min erfaring er at det alltid blir blåst ut av proporsjoner, sier hun.

Brannsjef i Panama City Beach, Larry Couch, ber innbyggerne innstendig om å evakuere.

– Om de velger å bli, vil det komme til et punkt der vi ikke vil kunne nå dem. På et visst punkt vil vi måtte stoppe arbeidet, og da vil de måtte klare seg på egen hånd, sier han.

Bølger forårsaket av orkanen Michael, slår innover Havanna i Cuba. Orkanen er ventet å nå Florida onsdag.

Unntakstilstand

Guvernør Rick Scott i Florida har kalt ut 2.500 medlemmer av nasjonalgarden til området.

–Som den mest ødeleggende stormen som treffer Florida Panhandle på flere tiår, utgjør orkanen Michael en dødelig trussel, sier Scott.

Uværet er ventet å treffe land i nærheten av Panama City Beach nordvest i Florida midt på dagen onsdag lokal tid. Kystområdet er spredt befolket og består av en rekke fiskelandsbyer og hvite sandstrender.

Folk langs kysten har de siste dagene jobbet intenst med å barrikadere boligene sine og legge ut sandsekker til beskyttelse mot stormen og de ventede oversvømmelsene.

President Donald Trump signerte tirsdag en erklæring om unntakstilstand for Florida, noe som frigir føderale midler til hjelpe- og redningsarbeid.

  1. Les også

    Florida stålsetter seg for «monsterstorm»

Les mer om

  1. Florida
  2. Ekstremvær