Verden

Demonstrasjoner i flere tyske byer - domkirken i Köln ble mørklagt

Pegida, bevegelsen mot islamisering av Tyskland, demonstrerte i flere byer mandag kveld, men motdemonstrantene tok også til gatene i tusentalls.

Domkirken i Köln var et av flere landemerker som ble mørklagt mandag kveld som en markering mot demonstrasjonene til bevegelsen Pegida.
 • Hans O. Torgersen
  Journalist
 • Ingeborg Moe
  Journalist
Fra Pegidas demonstrasjon i Dresden mandag kveld.
afp000821816-b1D1eXGNgE.jpg

Som en markering mot Pegida, domkirken i Köln mørklagt. Det samme skjedde også med andre kjentre landemerker, slik som Branderburger Tor, skriver Bild.de.

Pegidas massemønstring skjedde bare få dager etter at den tyske forbundskansleren Angela Merkel tok et oppgjør med politiske ledere på ytterste høyre fløy,

Forkortelsen Pegida står for «Patriotiske europeere mot islamisering av Aftenlandet». Med Aftenlandet menes Vesten.

Ifølge Bild ble Pegida i Münster møtt av 10.000 motdemonstranter.

Ifølge Der Spiegel toget 18.000 Pediga-symptisører gjennom Dresden, men i Köln ble noen hundre anti-islam-demonstranter møtt av en mørklagt Kölnerdom. Også hele gamlebyen lagt i mørke, samt broene over Rhinen.

Motdemonstranter bar plakater med teksten «slukk lyset for rasistene». Det endte med at Pegida avlyste sin marsj.

Tusenvis mobiliserte til motdemonstasjoner i andre byer, som Berlin og Stuttgart.

I Berlin samlet motdemonstrasjonen 5.000 mennesker, skriver Deutsche Welle på sine engelskspråklige sider.

«Vi er folket»

Bevegelsen startet i Dresden i oktober i fjor i protest mot det man mener er en islamisering av Tyskland.

Under slagordet «Wir sind das Volk» (vi er folket), som østtyskere brukte for å protestere før Berlinmurens fall i 1989, samlet tusenvis seg hver uke før jul.

17.500 gikk i den siste demonstrasjonen i desember, bak bannere som «Bevar vår kultur» og «nei til religionskrig på tysk jord», mens 4500 mobiliserte til motdemonstrasjoner.

Rekordstor innvandring

Pegidas demonstrasjoner kom samtidig som Tyskland opplever rekordstor innvandring. Ingen land i verden mottar flere asylsøknader. Rundt 200.000 søkte om asyl i fjor. I fjor skapte dessuten en gruppe radikale muslimer bråk og debatt da de gikk rundt som «sharia-politi» i en tysk by.

Det som skjer i Tyskland skjer i kjølvannet av at høyrepopulistiske, innvandringskritiske partier som Nasjonal Front i Frankrike, Partiet for Frihet i Nederland og UKIP i Storbritannia hatt sterk vekst. Det er først nå at man ser det samme i Tyskland, hvor diskusjoner om innvandrere har vært svært følsomme på grunn av nazifortiden.

I den østlige delstaten Sachsen, hvor Pegida startet, er imidlertid andelen innvandrere lav. Ifølge Deutsche Welle er bare 0,1 prosent av delstatens fire millioner innbyggere muslimer. Protestene blir derfor tolket også som en protest fra folk på grasrota som føler seg oversett av politikerne.

Tyskland blir som andre land

Morgenbladets journalist Sten Inge Jørgensen, som nylig kom med boken «Tyskland stiger fram», sier Tyskland nå er i ferd med å bli som andre land i Europa, skriver NTB.

– Dette er en normalisering av Tyskland. Rommet for hva man kan si offentlig i Tyskland, er åpnet, og vi ser at arven etter krigen ebber ut, sier han til NTB.

I land som Østerrike, Frankrike og Nederland har høyrepopulistiske og innvandringskritiske partier for lengst gjort sitt inntog.

– Det som manifesterer seg, er at tyskerne er omtrent like skeptiske til innvandring og muslimer som den europeiske befolkningen for øvrig. Dette har tidligere vært lite synlig, fordi Tyskland har hatt store problemer med å forholde seg til enhver opinion som ligner på det man så under nazitiden, sier Jørgensen.

Les også:

 1. Les også

  Dette er demonstrantene som skremmer Merkel

 2. Les også

  Merkels sterke – og svake – side

 3. Les også

  Europas nye sinte stemmer