Trump truer med streng straff. Saudierne antyder en hevn som lammet verdensøkonomien på 1970-tallet.

Verden krever nå svar fra Saudi-Arabia på hva som har skjedd med den regimekritiske journalisten som forsvant sporløst.

Regimet i Saudi-Arabia, her ved kronprins og landets forsvarsminister Mohammad bin Salman, gir ikke etter for Vestens press om svar på hva som har skjedd med Jamal Khashoggi.
  • Inger Lise Hammerstrøm

For to uker siden forsvant den saudiarabiske journalisten og regimekritikeren Jamal Khashoggi. Ingen har hørt eller sett noe til ham siden han gikk inn på konsulatet i Istanbul 2. oktober.

Mandag gjennomsøkte tyrkiske etterforskere det saudiarabiske konsulatet i Istanbul etter å ha fått tillatelse fra Saudi-Arabia. Dette skjer samtidig som det internasjonale presset på landet øker.

I en twittermelding fra Donald Trump mandag ettermiddag norsk tid skriver presidenten at han har snakket med kongen i Saudi-Arabia.

Kongen nekter for å ha noen som helst kjennskap til hva som har skjedd med deres landsmann.

Utenriksminister i USA, Mike Pompeo, skal nå til Saudi-Arabia for å møte kongen.

Krever omfattende etterforskning

Storbritannia, Frankrike og Tyskland har forlangt omfattende etterforskning. Søndag sa Donald Trump i et intervju med 60 minutes at Saudi-Arabia vil bli straffet strengt hvis landet drepte Khashoggi.

Ingen har registrert at den saudiarabiske journalisten og regimekritikeren Jamal Khashoggi har gått ut av konsulatet i Istanbul.

Søndag meldte investeringsbanken JP Morgan og bilprodusenten Fords at de trekker seg fra den kommende investeringskonferansen Further Investment Initiative i Riyadh.

JPMorgan sjef Jamie Dimon har ikke oppgitt noen årsak til hvorfor han trekker selskapet fra investeringskonferansen i Riyadh.

Tidligere har selskap som Uber, Viacom, og AOL trukket seg. I tillegg har store mediehus som CNN, CNBC, Financial Times, The New York Times og Nikkei sagt at de trekker sin tilstedeværelse i form av sponsing av konferansen.

Trump uttalte sent mandag kveld norsk tid at det var opp til finansminister Steven Mnuchin å avgjøre selv om han vil delta på konferansen eller ikke.

Saudi-Arabia truer med oljekrise

Børsene i Saudi-Arabia falt kraftig etter at Donald Trump søndag truet med kraftige sanksjoner.

Men Saudi-Arabia sitter ikke stille i båten. Søndag kom den oljerike nasjonen med en uttalelse som ble tolket som en trussel om å bruke olje som politisk våpen.

I en kommentar i det statlige eide mediet Arabiya News skriver journalist Turki Al Dakhil at det ikke bør utelukkes at prisen pr. fat olje kan gå opp til 100 og 200 dollar fatet. Kanskje det dobbelte, ifølge Bloomberg.

Dette ble raskt avvist av den saudiarabiske ambassaden i Washington, som sa Al Dakhil ikke representerer landet.

Saudiarabiske myndigheter gjorde det i helgen klart at hvis landet blir rammet av sanksjoner, vil kongedømmet svare med tøffere tiltak, ifølge The Guardian. Samtidig understreket de at kongedømmet spiller en nøkkelrolle i verdensøkonomien.

Saudi-Arabia er verdens største oljeeksportør. De forsyner markedet med 7 millioner tønner olje daglig, ifølge The Guardian. Oljekartellet OPEC, som Saudi-Arabia er medlem i, strupet oljeeksporten på 1970-tallet, slik at prisen gikk i været. Det rammet verdensøkonomien hardt.

Det er foreløpig et mysterium hva som har skjedd med journalisten som for to uker siden gikk inn i det saudiarabiske konsulatet i Istanbul.

Trump vil ikke risikere arbeidsplasser mot sanksjoner

Oljenasjonen er også verdens nest største våpenimportør etter India. 61 prosent av våpnene kommer ifølge The Guardian fra USA.

I intervjuet med 60 minutes antydet Trump at det kan bli en utfordring å stramme opp en så viktig handelspartner som Saudi-Arabia.

– De (Saudi-Arabia) bestiller militært utstyr. Alle i hele verden vil ha den bestillingen. Russland ville ha den, Kina ville ha den, vi ville ha den. Vi fikk den.

– Vil du kutte avtalen? spurte intervjuer Lesley Stahl.

Da svarte Trump at han ikke ville risikere alle de arbeidsplassene våpenprodusenter som Boeing, Lockheed og Raytheon representerer.

Her er noen saker som følger den siste utviklingen: