Verden

USA-ambassadør sår på ny tvil om amerikansk Israel-politikk

David Friedman, USAs ambassadør til Israel, går langt i å støtte israelske bosetninger på Vestbredden og i Øst-Jerusalem.

David Friedman er på tynn is når han legitimerer de israelske bosetningene i Vestbredden og Øst-Jerusalem, her sammen med Israels statsminister Benjamin Netanyahu.
  • Harald Stolt-Nielsen
    Harald Stolt-Nielsen
    Journalist

I sitt første store intervju med israelsk presse kommer David Friedman med uttalelser som synes å bryte med amerikansk utenrikspolitikk.

Til avisen Jerusalem Post omtaler Friedman de palestinske territoriene som «den påståtte okkupasjonen av palestinske områder», skriver The Guardian.

En av journalistene som gjennomførte intervjuet, bekrefter overfor The Guardian at den amerikanske ambassadøren var blitt korrekt sitert.

Krever forklaring

– Slik vi forstår det: Når noen har en offisiell rolle, som f.eks. ambassadør, uttaler ikke personen seg på sine egne vegne lenger, sier en palestinsk talsperson.

Nå krever de en forklaring fra USA etter Friedmans uttalelser.

– Han burde forstå at å benekte fakta, ikke betyr at det forsvinner. Han har et langt rulleblad når det kommer til å angripe Palestinas rettigheter, blant annet støtte av israelske bosettere og deltagelse i feiringen av den israelske okkupasjonen. Vi krever at amerikanske myndigheter klargjør sin posisjon.

Israels okkupasjon av Vestbredden og Øst-Jerusalem, som ble erobret under seksdagerskrigen i 1967, er i strid med folkeretten, fastslår FNs sikkerhetsråd. Sikkerhetsrådet har i gjentatte resolusjoner slått fast at okkupasjonen er ulovlig og har krevd full tilbaketrekning, noe Israel aldri har etterlevd.

Det amerikanske utenriksdepartementet referer også til de «okkuperte områdene» i egne rapporter, blant annet i en menneskerettighetsrapport fra 2017.

En talsperson fra Trump-administrasjonen sier at «ambassadørens uttalelser ikke markerer en endring i amerikansk politikk».

– Presidenten har gjort det klart at en langvarig fredsløsning mellom Israel og Palestina er en topprioritet. Han er fortsatt optimistisk med tanke på det, sier talspersonen.

Et israelsk flagg vaier foran den israelske bosetningen Maaleh Adumim utenfor Jerusalem.

Beklaget for tidligere uttalelser

Friedman, som tidligere har kommet med uttalelser som bryter med amerikansk Israel-politikk, har holdt en lav profil siden han kom til Israel.

Utnevnelsen og godkjennelsen av Friedman skapte reaksjoner. Ambassadøren måtte også beklage tidligere «støtende uttalelser» da han møtte til høring i Senatets utenrikskomité.

Flere kritiserte Donald Trumps valg av ambassadør til Israel for å være uegnet til en så viktig stilling og for at Friedman tidligere har ytret støtte ytterliggående grupper i Israel, blant annet israelske bosetninger i Beit El.

USAs ambassadør til Israel har holdt en lav profil etter at han kom til Israel, men i sitt første intervju med den israelske pressen har han brutt med amerikansk utenrikspolitikk.

Fem tidligere amerikanske ambassadører til Israel skrev i et brev til utenrikskomiteen at Friedman var uegnet til jobben og viste til hans «ekstreme, radikale holdninger».

Under intervjuet med Jerusalem Post sier Friedman at hans personlige meninger ikke har endret seg og at hans ideologi er den samme.

– Jeg mener at mine synspunkter ikke har endret seg mye. Kanskje har retorikken endret seg litt, sier han og legger til:

– Du har en offisiell jobb. Du jobber for USAs regjering. Du respekterer kommandoen. Selvfølgelig er det annerledes.

Støttet ambassadeflytting

Friedman, som tidligere var ansatt som advokat for Trump, har kalt tidligere president Barack Obama en antisemitt. Friedman har også sagt at amerikanske jøder som motsetter seg den israelske okkupasjonen på Vestbredden, er verre enn kapoer - betegnelsen som ble benyttet om konsentrasjonsleirfanger som nazistene ga et visst lederansvar i bytte mot noen privilegier.

Da Friedman ble utnevnt som ambassadør, beskrev liberale jødiske grupper i USA ansettelsen som «hensynsløs».

Før Friedman reiste til Israel, var han en av de største forkjemperne for å flytte USAs ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem - en plan presidenten har lagt på is.

Les mer om

  1. Israel
  2. USA
  3. Donald Trump
  4. Barack Obama
  5. FN