Verden

- Dødstallet i Gaza har passert 1000

 • Anders Hedeman

En skadet palestinsk gutt er på vei til behandling på Kamal Odwan-sykehuset i det nordlige Gaza på onsdag. Foto: REUTERS

 • 300 av dem er barn, ifølge UNICEF.

Antallet døde palestinere i den israelske offensiven mot Gaza, som startet 27. desember, passerte onsdag 1000, ifølge lederen for redningstjenesten i det okkuperte området. — Antallet martyrer har nådd 1.001, sier Muawiya Hassanein til nyhetsbyrået AFP. 11 av dem ble drept onsdag. Mer enn 4.580 mennesker er blitt skadet i angrepene, opplyser han. På israelsk side er 13 personer drept, fire av dem etter et rakettangrep fra Gaza, ifølge AP.

- 300 er barn

300 av de 1000 drepte palestinerne er barn, ifølge direktør Ann M. Veneman i FNs hjelpeorganisasjon for barn (UNICEF). Barn utgjør dessuten 1.500 av det totale antallet skadede. - Barna er fanget i en voldsspiral og lider i en konflikt de ikke har noe med å gjøre, sier Veneman til nyhetbyrået AP. I løpet av natt til onsdag angrep israelske fly og helikoptre over 60 mål i Gaza. Den israelske hæren sier de angrep en politistasjon, flere rakettutskytingsbaser, bygninger som ble brukt til å lage eller lagre våpen samt 35 tunneler. Minst fire palestinere ble drept og 32 skadet i nattens angrep, ifølge sykehuskilder. Onsdag morgen fortsatte bombardementet. Israelske stridsvogner åpnet ild mot områder i utkanten av Gaza by, og palestinerne besvarte angrepene. Syv israelske soldater ble skadet, en av dem alvorlig, da palestinere avfyrte panservernraketter mot israelske stillinger utenfor Gaza by, ifølge den israelske avisen Haaretz. Bakgrunn:

50 utenlandske leger på plass

Etter at de norske legene Mads Gilbert og Erik Foss forlot Shifa-sykehuset lørdag, har flere utenlandske lege ankommet. I løpet av de siste par dagene har rundt 50 utenlandske leger kommet inn i Gaza. Norwac utsetter derfor inntil videre utsendelse av flere norske leger til det krigsherjede området. - Det er det palestinske helsedepartementet som opplyser dette. De forventer ytterligere et forholdsvis stort antall i nær fremtid. Derfor fryser vi planene om å sende flere leger foreløpig, opplyser Norwac-koordinator John Eivind Jensen til NTB. Han kan også fortelle at to mobile røntgenapparater og tre respiratorer for intensivbehandling nå har kommet inn i Gaza, etter et halvt års ufrivillig stopp i Israel. Nå vil det bli overført til Shifa-sykehuset i Gaza by. Norges Røde Kors laster 9,5 tonn medisinsk forbruksutstyr som skal sendes med et russisk Tupolev-fly fra Gardermoen til Amman med det første. Der blir utstyret omlastet for videre lastebiltransport gjennom Israel til Gaza. Forhåpentlig er det framme fredag, får NTB opplyst.

 1. Les også

  «Skal det ikke snart ta slutt?»

 2. Les også

  - Kolossale kamper

 3. Les også

  Norske medier er ikke nøytrale i Gaza-dekningen

 4. Les også

  Graver ble åpnet av raketteksplosjoner

 5. Les også

  - Oppfordrer til hellig krig mot Israel

 6. Les også

  Gaza: Krigen dag for dag

 7. Les også

  Bakgrunn for krigen i Gaza

En rakett blir avfyrt fra mot Israel fra Gaza onsdag. 13 israelere har mistet livet siden offensiven startet 27. desember. Fire av dem ble drept i et rakettangrep fra Gaza. Foto: JACK GUEZ / AFP

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Israelske soldater drepte tre palestinere

 2. VERDEN
  Publisert:

  Israel angripes med kondomer. – De er rådville.

 3. VERDEN
  Publisert:

  To døde og mange skadet etter palestinske protester over Trumps Jerusalem-utspill

 4. VERDEN
  Publisert:

  23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen

 5. VERDEN
  Publisert:

  Ni palestinere drept og over 1.000 såret av israelske soldater på Gaza

 6. VERDEN
  Publisert:

  Gaza-angrep trolig de mest omfattende siden krigen i 2014