Frykter å gå tom for penger

Hvis ikke verdenssamfunnet fortsetter å støtte Etiopia, så risikerer millioner å sulte i hjel i sommer.

John Aylieff leder Verdens matvareprograms arbeid i Etiopia. Hans store bekymring er at de er i ferd med å gå tom for penger.

Å samle inn penger til den tørkerammede befolkningen i Etiopia har vært vanskelig helt siden matkrisen oppsto i fjor. Det sier sjefen for Verdens matvareprogram (WFP) i Etiopia, John Aylieff i et eksklusivt intervju med Aftenposten.

– Det var vanskelig, for å være ærlig, svarer han på spørsmål om hvordan det var å forsøke å få inn 1,4 milliarder dollar (11,3 milliarder kroner).

Utviklingen av behovet steg raskt, fra at 2,9 millioner mennesker trengte mathjelp i januar 2015, til 4,5 millioner i august, 8,2 millioner i oktober og 10,2 millioner i desember.

– Pengestrømmen fra donorene holdt dessverre ikke følge med behovene, sier Aylieff.

Unngikk en sultkatastrofe

Likevel klarte WFP og myndighetene i Etiopia å unngå et brudd i leveransene av mat til de 10,2 millioner menneskene som trengte mathjelp for å overleve. Man unngikk en sultkatastrofe.

Ikke minst skyldes det at Etiopia er blitt mer utviklet enn da en sultkatastrofe drepte over 400.000 mennesker i 1983-85.

– Nå kan lastebiler komme mye raskere fra havnene i Djibouti og i Somaliland og vi kan kjøre ut med maten til områder som er nær der menneskene bor. I 1984 hadde man ikke de samme veiene, sier WFP-sjefen.

Men hjelpen som har blitt gitt har for mange vært det absolutte minimum av hva de har trengt for å overleve. Mange har bare fått korn og ikke noe mer næringsrik mat. Resultatet har vært feilernæring for mange, særlig for mange barn.

Pengene er i ferd med å ta slutt

Nå er Aylieffs store bekymring at WFP er i ferd med å gå tom for penger.

– Den største utfordringen nå er at vi ikke har noe penger. Det er mitt største mareritt og det er det som holder oss våkne om natten, sier han. – WFP og myndighetene har et program som sørger for mat til 75 prosent av den befolkningen som trenger mathjelp. Vi gir altså mat til 7,6 millioner mennesker. Vi har nok penger til at det holder for juli, men fra og med august har vi ikke mer penger. Min største bekymring er at vi får en total stopp i matleveranser til 7,6 millioner mennesker. Det er utenkelig for meg.

WFP trenger 500 millioner dollar, cirka 4 milliarder kroner, for å holde folk i live frem til de etiopiske jordbrukerne forhåpentlig har fått i hus resultatet av en god høst. Men selv det er også usikkert, fordi man er avhengig av godt regn.