«No fun Olympics»

Opprydningen av Beijing har gått så langt at folk allerede snakker om et «No fun Olympics».

En sikkerhetsvakt utenfor hovedarenaen «Fugleredet» i OL-byen Beijing forsøker å forhindre at han blir tatt bilde av. Sikkerhetsoppbudet i OL-byen er enormt, og mange frykter at byen blir kjedelig å være i mens lekene pågår.
  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg

Syv år er gått siden Kinas hovedstad ble tildelt OL i 2008. I løpet av den tiden har trolig så mye som 1000 milliarder kroner blitt pøst inn i nye bygninger, veier, t-baner og parker. Mens kinesiske myndigheter håper at OL skal være anledningen der Kina for alvor trer inn i rekken av stormakter, frykter de samtidig at noe skal gå galt. Ingen sjanser blir tatt når det gjelder sikkerhet eller muligheter for at tilreisende utlendinger skal reise hjem igjen med et dårlig inntrykk av OL-byen. Tiltakene er mange og svært omfattende. Aftenposten.no bringer deg her en oversikt over hva som er gjort for at OL i Beijing skal bli en folkefest og en politisk triumf for Midtens rike.

Holdningskampanje

Plakater over hele byen forteller nå kineserne hva de skal gjøre hvis de treffer på en utlending under OL. Eller rettere sagt -— hva de ikke skal gjøre. Myndighetene har funnet frem til åtte spørsmål de mener det er utidig å stille til utlendinger. Spørsmål om alder er ut. Det samme er spørsmål om inntekt. Og du kan ikke forvente å bli spurt om hva du mener om politikk. - Det er helt normalt for kinesere å stille slike spørsmål, men utlendinger reagerer negativt på dem, forklarte Wang Zhaoqian, en talskvinne for lokalmyndighetene i Beijing, på en pressekonferanse tidligere denne uken. I tillegg har mydighetene i flere år forsøkt å forhindre at kineserne spytter på gaten, piller seg i nesen eller kjører som villmenn. Foreløpige rapporter indikerer at denne opplæringen ikke har gitt de ønskede frukter. Restauranter i Beijing er også bedt om å gi et så godt inntrykk som mulig. Tidligere denne måneden ble det kjent at myndighetene ikke ønsker å se hundekjøtt -- en vanlig rett i mange deler av Kina -- på menyene i hovedstadens restauranter mens lekene pågår.

Opprydning

Beijing er en by som lenge har vært preget av et overveldende kaos, noe som på mange måter skyldes at byens innbyggertall har vokst enormt de siste tiårene etter hvert som migrantarbeidere trekker til byen. Dette kaoset forsøker myndighetene nå å gjøre noe med. Svært mange migrantarbeidere er nå kastet ut av byen, og byggeprosjekter er lagt på is til over OL. Håpet er at dette skal gjøre folkemengdene mindre og forurensingen fra svevestøv litt mindre kvelende. Men Beijing-myndighetene har ikke gitt seg her. Tiggere, prostituerte, gateselgere og doplangere er for lengst blitt tvunget under jorden i et forsøk på å skape et rent inntrykk av byen. Mens tilreisende tidligere har blitt møtt av en horde av pirattaxisjåfører på flyplassen, venter det nå i stedet elegante kinesiske unge kvinner som henviser til den splitter nye t-banen som leder inn til byen.

Sikkerhet

Kinas hovedstad har lenge vært en av de tryggeste storbyene i verden for tilreisende utlendinger. Bortsett fra lommetyveri har det vært langt mellom hver gang en utlending blir offer for kriminalitet. I tiden før OL har myndighetene trappet opp sikkerheten ytterligere noen hakk for å forhindre uheldige episoder under OL. Den store frykten for landets ledere er at terrorister skal slå til under lekene. Derfor er tusenvis av soldater og politifolk satt i arbeid for å sikre byen best mulig. Ringveiene rundt byen har fått flere kontrollposter for å forhindre at uønskede personer slipper inn i byen, og store antall potensielle bråkmakere er enten kastet ut av hovedstaden eller satt i midlertidig husarrest. Blant disse er politiske aktivister og innbyggere med minoritetsbakgrunn. De siste månedene har myndighetene rettet flere terroranklager mot folk fra den etniske gruppen uighurer, som kommer fra Xinjiang-provinsen i Nordvest-Kina. Mens uighurene tidligere var et vanlig innslag i bybildet, er det nå svært få som får være der under OL.

Forurensing

Beijing er en av verdens mest forurensede byer. På dårlige dager er det umulig å se solen, selv om værvarselet melder skyfri himmel. For å få bukt med smogen har myndighetene gjennomført en lang rekke tiltak: Fabrikker er stengt, biltrafikken redusert og bygningsarbeidet midlertidig stanset. I tillegg har landets ledere i flere år gjennomført eksperimenter for å skyte kjemikalier opp i skyene slik at det begynner å regne -- svevestøvet bindes nemlig opp av regnvannet, noe som fører til at luften føles mye renere. Dessuten kan man på denne måten kontrollere når regnet skal komme, slik at man for eksempel unngår en våt åpningssermoni. Men tiltakene har foreløpig ikke sett ut til fungere. Rapporter fra OL-byen forteller at mye av juli var preget av gode dager uten den verste smogen, men at den sev inn over byen igjen denne uken. Den dårlige luften kan fort prege OL, noe som kan gi dårlige sportslige resultater og negative inntrykk av hovedstaden. Den etiopiske langdistanseløperen Haile Gebrselassie, som innehar verdensrekorden i maraton, har allerede sagt at han ikke stiller på startstreken under Beijing-lekene på grunn av luftkvaliteten. Flere kan komme til å følge hans eksempel med mindre arrangørene klarer å skaffe frisk luft i august.

«No fun Olypmics»

Alle sikkerhetstiltakene -- i tillegg til at mange av byens koselige, gamle boligstrøk er blitt revet de siste årene for å gi plass til høyreiste og spektakulære nybygg -- har ført til at mange frykter at Beijing kommer til å bli en svært kjedelig by under OL. Begrepet «No fun Olypmics» blir tatt i bruk på utallige diskusjonsfora og nettsteder. Argumentet er at såpass mange utesteder allerede er stengt, at politiet holder sine vaktsomme øyne på alt som rører seg og at frykten for at noe skal gå galt gjør at hele byen får et «sterilt» preg under lekene. - Den største utfordringen for arrangørene nå er å sørge for at sikkerheten ikke kveler festivalen, sier Michael Payne, som ledet Den internasjonale olympiske komités markedsføringsarbeid i 20 år, til avisen Financial Times. - OL er spesielt kun hvis det foregår en festival utenfor arenaene, fortsetter han.

Sviktende turisme

Og det kan bli vanskelig å få til en skikkelig folkefest med så strenge sikkerhetstiltak. Selv om et stort antall kinesiske turister forventes å trekke til OL-byen mens lekene pågår, har turistnæringen i byen sviktet fullstendig. Byens 119 femstjerners hoteller melder at de fortsatt har 22 prosent ledig kapasitet, mens firestjernershotellene foreløpig har mer enn halvparten av sine hotellrom ledige. Med tanke på hvor mange som reiser til byen på offisielt besøk under OL, vitner disse tallene på at tursitene uteblir i stort monn under OL. Men mulighetene for en gedigen fest er fortsatt til stede. Bare ikke forvent at noen spør det hvor gammel du er.

Forestillingene under OL kommer til å bli spekakulære. Her øver en kvinnelig trommeslager på en forestilling som skal vises under OL.
Migrantarbeidere fra ulike steder i Kina har de siste årene stått for mesteparten av ansiktsløftningen i Beijing før OL. Svært mange av dem blir tvunget til å reise hjem før lekene begynner.
På tross av omfattende forsøk på å forhindre forurensing i OL-byen henger smogen fortsatt som en svøpe over Beijing. Dette bildet av hovedarenaen er tatt 24. juli.