Verden

- Planla tilfeldig massemord

Rettssaken mot de to britiske legene som er tiltalt for to mislykkede bombeforsøk i London og ett på flyplassen i Glasgow i juni i fjor startet i dag.

Her kjører de to en brennende bil inn i hovedterminalen på flyplassen i Glasgow i juni i fjor.
  • Stine Barstad
    Journalist

Mohammed Asha (28) og Bilal Abdulla (29) er tiltalt for forsøk på å sprenge to bilbomber i London og forsøk på et selvmordsangrep på flyplassen i Glasgow i juni i fjor.

Les mer om saken her:

I dag åpnet rettssaken mot de to legene som er tiltalt for å ha planlagt og utført angrepene. Under sin åpningstale i Woolwich Crown Court sa aktor Lonathan Laidlaw at de to var medlemmer av en islamistisk terrorcelle som håpet å etterlate publikum lammet av skrekk over hvor de ville slå til neste gang, og ville spille på angsten etter angrepene i London 7. juli 2005, skriver The Guardian.

Aktor Laidlaw slo fast at det er "ekstraordinært" at de to tiltalte er leger.

Ingen advarsler

— Planen deres var å utføre en serie angrep på publikum ved hjelp av bomber skjult i kjøretøy. Ingen advarsler skulle bli gitt, og bilene skulle være posisjonert i travle urbane områder, sier Laidlaw.

Asha og Abdulla er tiltalt for å ha parkert to biler fulle av bensin, gassbeholdere og spiker i Londons travle teaterstrøk 29. juni 2007. Ingen av bilbombene detonerte.

Leger

Abdulla, som jobbet på Royal Alexandra-sykehuset i Paisley, ble arrestert dagen etter, etter at en brennende Jeep Cherokee lastet med gassbeholdere og bensinkanner ble kjørt inn i hovedterminalen på flyplassen i Glasgow.

Asha, som var nevrolog og jobbet ved et sykehus i Cambridge, ble arrestert på M6-motorveien senere samme dag.

En tredje mann, Kafeel Ahmed, som man antar kjørte bilen, døde av brannskader.

Ifølge tiltalen hadde de tre drept mange mennesker dersom angrepene hadde lyktes.

Flaks at ingen ble drept

Ifølge aktoratet viste materiale som ble funnet etter de to ble arrestert, at de var islamske ekstremister som ville hevne det de mener er Storbritannias forfølgelse av muslimer rundt om i verden, særlig i de palestinske områdene, Irak og Afghanistan.

De to skal også ha hatt materiale til å lage minst to-tre nye bilbomber.

Aktor sa det bare var flaks at ingen ble drept i angrepsforsøkene. De to skal ha plassert flere mobiltelefoner i de to kjøretøyene, og ringt dem flere ganger for å forsøke å detonere bombene.

— De gjentatte forsøkene på å detonere de to kjøretøyene mislyktes, men det var ikke på grunn av mangel på innsats fra bomberne. Det var ikke annet enn flaks at ingen døde, sier han.

Les også

  1. Bilbombe funnet i Londons teaterstrøk

  2. Bil med sprengstoff sto i parkeringshus

  3. Brennende bil kræsjet i Glasgow flyplass

  4. To leger mistenkes <br/>for å være terrorister

  5. - To menn utførte <br/>de tre angrepene

Det var kun flaks at ingen ble drept i angrepene, mener retten.
Mohammed Jamil Abdelkader Asha er en av de to tiltalte. En tredje mann var også med på angrepet, men døde av brannskader.