Dating er big business i Kina

Ingen andre steder i verden er overskuddet på menn større. Kontaktklubber, hurtigtreff, internettdating og falske klubber sprer nå raskt sin virksomhet i Beijing.

Putekrig var en av øvelsene da en nettbasert datingtjeneste arrangerte kundetreff på en klubb i Shanghai.

Hvor er damene, undrer Kinas voksende skare av ungkarer. Det fødes i dag 120 gutter for hver 100 jenter i verdens folkerikeste land, ifølge en FN-rapport. Forkjærligheten for gutter er ofte en følge av dårlig økonomi og ønsket om at noen skal føre slektsnavnet videre. Allerede nå finnes det 37 millioner flere menn enn kvinner i Kina ifølge avisen China Daily, og overskuddet vokser raskt.

Velger kjønn.

Svaret på spørsmålet om hvor damene er, er at de aldri ble født. Fosterdiagnostikk har i lang tid ført til abort når legen har vendt tommelen ned. Når han i stedet har vendt tommelen opp i en stille, men tydelig overenskomst — stille ettersom legen ifølge loven ikke skal røpe fosterets kjønn - har graviditeten fått fortsette. Etter at titalls millioner familier har gjort dette bevisste valg i ettbarnspolitikkens Kina, skal nå en ny lov innføres som forbyr abort som metode for å velge barnets kjønn. Men også i kommende tiår vil antall ungkarer bare fortsette å øke.

Datingklubb.

I en bargate i Beijing ligger klubben Yes.121.com i tredje etasje i et hus. Hit kommer minst 500 personer en hverdagskveld og det dobbelte i helgene. På en digital skjerm over bardisken løper en elektronisk tekst: "Kvinne, åpen og attraktiv 18 til 30 år søkes. Svar til dette mobiltelefonnummer".En vert redegjør fra dansegulvet om kveldens begivenheter: Klokken elleve dans med en man ikke kjenner fra før. Klokken tolv oppstilling av egenhendig knadde figurer i leire på bardisken og avstemning om hvilken som er best. En servitør forteller meg hvordan det skal foregå: - Hvis du blir interessert i noen, gir du meg en lapp. Så tar jeg med lappen til denne kvinnen og forteller at den kommer fra deg. Det anses for å være en diskret og elegant stil.

Si ikke nei.

Klubbens navn Yes kan på kinesisk bety "nattens farge". Et slagord forkynner at "når man kommer til Yes, får man ikke si nei. La kjærligheten blomstre til sist.".Chen, en drøyt 30 år gammel kvinne, er kommet til klubben sammen med en venninne fra Hongkong. - Dette er et kjent sted, men at det finnes flere menn enn kvinner i Kina, spiller ingen rolle. Her finnes det i alle fall ingen interessante menn i kveld. De fleste mennene her er bare ute etter å treffe noen for natten, sier hun. I kontaktformidlingsbyrået "Hjerte til hjerte" forteller Bai Yun om de enkle prosedyrene som byråets 10 000 medlemmer har gått igjennom: - De skriver ned opplysninger om seg selv og sine ønsker når det gjelder en partner. De kan ikke være gift og må legitimere seg. Så betaler de 500 yuan (ca. 400 kroner) og deretter ordner vi treff inntil de finner noen de vil gifte seg med.

Mangler menn.

Halvparten gjør det, men i løpet av de siste årene har færre menn søkt seg til formidlingen, hvilket gjør lederen urolig. - Slik er det bare: flere kvinner kommer hit. At det er flere menn enn kvinner i Kina, har ingen betydning. Det er kvinnene som kjenner at de må føde barn før de blir for gamle, og som kjenner presset fra samfunnet. I Beijing finnes det flere enn ett hundre slike formidlingsbyråer som konkurrerer om kundene. Mange av dem gir folk falske forhåpninger og lurer dem for penger. De arbeider i maskepi med personer som sendes ut for å treffe dem som søker kontakt. Men det finnes også pensjonister som av ren interesse og helt gratis arrangerer møter mellom unge mennesker. I Shanghai er det to år på rad blitt holdt et mye omtalt "matchmakingparty" mellom det som beskrives som "unge, vakre, single kvinner og millionærer". Inngangsbilletten ligger på over 50 000 kroner. Bilder av de utvalgte er raskt blitt spredt på kinesiske internettsider.

Ikke singel.

Vennen Li kjente kjapt igjen Zhang, som han var kjæreste med da de gikk på universitetet.- Jeg visste at om noen fra vårt universitet skulle komme dit, så var det henne. Hun var bestandig populær blant gutta. Men at hun er singel, stemmer ikke. Hun har en type i Beijing!

Discodans hører også med når unge kinesere møtes på datingtreff.