Verden

Første person domfelt etter sikkerhetsloven i Hongkong

24 år gamle Tong Ying-kit avbildet på vei til en rettsbygning i 2020.

En demonstrant er dømt for terrorisme med grunnlag i den nye sikkerhetsloven som ble innført i Hongkong i juli i fjor.

  • NTB-AP

24 år gamle Tong Ying-kit, en tidligere servitør og kokk, ble funnet skyldig på to punkter av de tre dommerne i den øverste domstolen i Hongkong.

I tillegg til terrorisme ble han dømt for å ha oppildnet til løsrivelse. Han var anklaget for å ha kjørt inn i en gruppe politibetjenter og viftet med et flagg med påskriften «Frigjør Hongkong, vår tids revolusjon» som var et populært slagord for demonstrantene. Det kunne ifølge dommen oppildne andre til å ville løsrive seg fra Kina, noe som er ulovlig ifølge den nye sikkerhetsloven.

Risikerer livstid

Hendelsen skjedde 1. juli i fjor, dagen etter at sikkerhetsloven trådte i kraft. Det er foreløpig ikke kjent hva straffen er, men han risikerer livstid i fengsel. Straffutmålingen vil bli gjort kjent på torsdag.

Tong har sittet i varetekt i året som har gått etter arrestasjonen.

Mer enn 100 personer er blitt arrestert under den nye sikkerhetsloven. Mange har fulgt nøye med på saken mot Tong, ettersom det vil gi en indikator på hvordan lignende saker vil bli håndtert i framtiden.

I 2019 var det omfattende demokratidemonstrasjoner i landet i månedsvis. Kina har insistert på at det var behov for å gjenopprette stabilitet etter demonstrasjonene, men fastslo at loven bare ville rette seg mot et mindretall med ekstremister.

Nektet straffskyld

Tong har nektet straffskyld, og forsvarerne hans mener det er umulig å bevise at Tong oppfordret til løsrivelse kun ved å ha brukt slagordet. Det er heller ikke noen beviser for at han gjennomførte handlingen med overlegg, at han unngikk å krasje inn i politibetjenter, og at det ikke kunne anses som terrorisme ettersom det ikke var noe alvorlig vold eller skade på samfunnet.

Hongkongkomiteen i Norge reagerer kraftig på dommen. De viser til at mange millioner av byens innbygger ropte slagordet under demonstrasjonene i 2019.

– Ut fra tilgjengelig informasjon er Hongkongkomiteen i Norge ikke i tvil om at dommen er fullstendig uproporsjonal, ut fra hva som er Hongkongs reelle sikkerhetsmessige interesser.

Rettssaken mot ham foregikk uten jury, noe som er et brudd med tidligere rettspraksis i Hongkong. Saker som angår nasjonal sikkerhet, kan gå uten jury hvis man anser at statlige hemmeligheter må beskyttes eller at utenlandske krefter er involvert.

Les mer om

  1. Hongkong
  2. Kina