Verden

Kvinnelige fredsaktivister skal gå fra Nord-Korea til Sør-Korea

Et knippe kvinnelige fredsaktivister får lov til å gå gjennom den demilitariserte sonen på Korea-halvøya.

Fra et utsiktspunkt i den demilitariserte sonen kan man se over til Nord-Korea og Kaesong, en industriby der landene samarbeider. Won Dae-hyun, AP/NTB Scanpix

 • Kjetil Hanssen
  Utenriksjournalist

30 prominente, kvinnelige fredsforkjempere skal reise til Nord-Korea. Der skal de holde seminar i hovedstaden Pyongyang. Etterpå skal de sammen med nordkoreanske kvinner vandre mot grensen til Sør-Korea. 24. mai får kvinnene vandre tre-fire kilometer der svært få andre har satt sin fot de siste 60 årene: Gjennom den demilitariserte sonen som skiller landene.

Det blir en del gåing, ja. Mairead Maguire, fredsprisvinner

Fredsprisvinner Mairead Maguire deltar i aksjonen. MUHAMMED MUHEISEN

Nobelvinner marsjerer

— Kvinner fra 12 av verdens land skal vise solidaritet med kvinner i Nord-Korea og Sør-Korea, sier Mairead Corrigan Maguire til Aftenposten. Den nordirske fredsprisvinneren fra 1976 skal selv delta på arrangementene og marsjen.

- Vil dere ta opp Nord-Koreas brudd på menneskerettighetene når dere er der?

— Vi ønsker å få en slutt på krigen og få mer stabilitet mellom landene. Vi håper mange andre saker som angår befolkningene vil kunne løse seg når krigen er over og familier kan gjenforenes, sier Maguire.

Holder titusener i leirer

Den isolerte kommuniststaten Nord-Korea anklages jevnlig av FN og menneskerettighetsorganisasjoner for grove og systematiske brudd på menneskerettighetene. Folk som oppfattes som opponenter mot regimet, risikerer å ende opp i brutale arbeidsleirer – såkalte kwan-li-so – sammen med familie og slekt. Ifølge Sør-Korea og USA er mellom 80.000 og 100.000 innbyggere plassert i fire slike leirer.

Svært stille område

Fredsaktivistene har fått tillatelse fra Pyongyang, FN og Seoul til å krysse den demilitariserte sonen som skiller landene. I dette fire kilometer brede beltet foregår svært lite menneskelig aktivitet.

Feminist Gloria Steinem deltar i aksjonen. Chris Pizzello

Blant dem som deltar på arrangementet i tillegg til fredsprisvinnerne Mairead Corrigan Maguire fra Nord-Irland og Leymah Gbowee fra Liberia, er navn som den kjente amerikanske feministen Gloria Steinem og Christine Ahn, grunnlegger av Korea Policy Institute og filmskaper og filantrop Abigail Disney.

Komité forbereder

Nord-Koreas offisielle nyhetsbyrå bekreftet nylig at landets myndigheter vil tillate at fredsmarsjen finner sted. Der het det at en forberedende komité i Pyongyang skulle legge til rette for en suksessrik marsj.

Korea ble delt for 70 år siden. Da våpenhvilen etter Korea-krigen ble inngått i 1953, var det meningen at den skulle vare tre måneder. Det gjør den fremdeles og landene er formelt sett i krig med hverandre.

Skal gå i Nord-Korea også

Kvinnene reiser til Beijing 21. mai, opplyser Maguire. Derfra går ferden videre til Pyongyang neste dag. Etter å ha holdt en kvinnekonferanse skal de gå sammen med nordkoreanske deltagere sørover ut av hovedstaden. Den 24. mai skal kvinnedelegasjonen gå fra industribyen Kaesong gjennom den demilitariserte sonen og til Sør-Korea. Over grensen skal de møte sørkoreanske kvinner og gå et stykke sammen med dem mot hovedstaden Seoul.

— Det blir en del gåing, ja. Men vi skal ikke gå hele strekningen fra Pyongyang til Seoul, sier Mairead Maguire.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un ser på prøveskyting av rakett fra ubåt. KCNA

Håper på mer enn symboleffekt

Samtidig som kvinnene planlegger sin fredsaksjon, ble Nord-Koreas leder Kim Jong-un forrige helg fotografert mens han inspiserte det som hevdes å være utskyting av en ballistisk rakett fra ubåter. I Sør-Korea er man bekymret for utsiktene til at nabolandet kan få en slik kapasitet, men ifølge Forsvarsdepartementet i Seoul var ikke oppskytingen så vellykket som meldingene fra de nordkoreanske myndighetene ga inntrykk av.

Aktivistene håper imidlertid at deres aksjon skal føre til endringer og at aksjonen får mer enn symbolsk betydning.

— Etter 70 år er det på tide med fred, sier Maguire.

 1. Les også

  - Kim Jong-un kommer ikke til markering i Moskva

 2. Les også

  Sør-Korea hevder 15 tjenestemenn henrettet i Nord-Korea i år

 3. Les også

  Kims atomvåpen for nybegynnere

korea.PDF Svein Eide

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Skuddveksling mellom Sør- og Nord-Korea

 2. VERDEN

  Nord-Koreas Kim Jong-un på toppmøte i Sør-Korea: – Overveldet av følelser

 3. VERDEN

  Formelt har de to landene vært i krig i nesten 70 år. Nå rykker en fredsavtale nærmere.

 4. A-MAGASINET

  For en tusenlapp kan du dra på safari til krigssonen. Hvis du har gode sko.

 5. VERDEN

  Dette er de blitt enige om

 6. VERDEN

  Kim og Moon på vei til grensen