Verden

Israels ambassadør i Sverige raserte kunstverk

Israels ambassadør i Sverige, Zvi Mazel, raserte fredag kveld et kunstverk som han hevdet glorifiserte selvmordsbombere.

Hendelsen fant sted under en sammenkomst i Historiska museet i Stockholm, i forbindelse med den svenske regjeringens folkemordkonferanse som åpner senere i måneden.

I tilknytning til konferansen er det også laget et eget kunstprogram under navnet Making Differences, og i den forbindelse var en rekke kunstnere og noen hundre gjester samlet til vernissasje på museet.

Gikk berserk

Blant gjestene var også Israels ambassadør Zvi Mazel, men da han fikk se Gunilla Sköld Feilers installasjon Snöhvit gikk han berserk, forteller museumsdirektør Kristian Berg.

— Han dro ut ledninger og kastet en av lyskasterne i bassenget, noe som fikk hele installasjonen til å kortslutte og gjorde den fullstendig livsfarlig, forteller Berg.

De øvrige gjestene reagerte med vantro, og en av musikerne nektet å spille før ambassadøren hadde forlatt utstillingen. Det utløste tumulter.

— Til slutt ble vi tvunget til å eskortere ambassadøren ut av museet, sier Berg.

- Hån og fornærmelse

Mazel sier han oppfattet kunstverket som en hån mot israelske ofrene for palestinske selvmordsbombere.

— Jeg så virkelig fram til å se hva kunstnerne hadde utrettet. I stedet ble jeg møtt av et bilde av en leende selvmordsbomber, kvinnen som drepte 21 mennesker i Haifa for noen måneder siden. Hun fløt i en båt kalt Snöhvit i et basseng fylt med blod. Teksten på veggen rettferdiggjorde og glorifiserte hva denne massemorderen hadde gjort, sier Mazel.

— For meg var dette utålelig og en fornærmelse mot familiene som ble rammet. Som israelsk ambassadør kunne jeg ikke forholde meg likegyldig til en slik obskøn forvrengning av virkeligheten, sier han, fortsatt opprørt flere timer senere.

Stilles ut på nytt

Museumsdirektøren finner derimot ikke Skölds kunstverk provoserende, og opplyser at installasjonen alt lørdag vil være på plass igjen.

— Den er snarere en innbydelse til å fundere over hvorfor slike saker skjer i den israelsk-palestinske konflikten, sier Kristian Berg.

Gunilla Sköld er bare lei seg over den israelske ambassadørens opptreden, og har ingen planer om å kreve erstatning.

— Helst vil jeg bare ha en samtale med ham, sier Sköld.

(NTB)

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Illegale fengslet på USA-grensen: På feil side av drømmen

 2. VERDEN

  Demokratene har lovet å støtte hverandre. Men natt til torsdag ble særlig én angrepet hardt.

 3. VERDEN

  Nederlag for Argentinas president i primærvalget

 4. VERDEN

  Zimbabwes president ut mot vestlige sanksjoner

 5. VERDEN

  Alarmen er gått i britisk økonomi. Nå drar de med seg resten av Europa i dragsuget.

 6. VERDEN

  Etterforskere: Raketten som traff MH17-flyet, kom fra det russiske militæret