Verden

Minst 20 døde i kuldebølge i Europa

Lave temperaturer og kraftig snøfall har skapt problemer i flere europeiske land. Minst 20 personer er omkommet, og kulda skaper trøbbel for fly- og fergetrafikk.

Naiadi-fontenen i Roma har frosset over. Foto: Giorgio Onorati/AP/NTB scanpix
  • NTB
Store mengder snø har falt i Istanbul. Foto: Mike Gorder/AP/NTB scanpix

I løpet av to dager har ti personer frosset i hjel i Polen. Sju personer ble funnet døde fredag og tre dagen før, opplyser en talsmann for myndighetene.

  • Les også:
Les også

Buss med 40 ungdommer veltet i uvær

Siden 1. november har 53 personer frosset i hjel i Polen, men så langt har ingen dager krevd så mange ofre som denne fredagen.

Myndighetene regner med at dødstallet vil stige ettersom det kalde været vil fortsette resten av helgen. Temperaturen i flere regioner lå lørdag på rundt 14 minusgrader.

Politiet har rykket ut og bedt folk hjelpe personer som risikerer å fryse i hjel, spesielt de hjemløse.

I Moskva viser gradestokken lørdag minus 30, og to menn som hadde flyktet fra Irak, er funnet frosset i hjel i et fjellområde sørøst i Bulgaria.

Hjemløse

I Italia har sju personer mistet livet på grunn av lave temperaturer. I hovedstaden Roma hadde flere av de verdenskjente fontene frosset over i løpet av natta, og kraftig snøfall og sterke vinder har resultert i flere endringer i flytrafikken, forsinkede ferger, stengte veier og kansellerte togavganger, ifølge lokale medier.

En meter med snø fører til at flere skoler sør i landet holder stengt mandag.

Også i Istanbul har kraftig snøvær lammet både flyavganger og togtrafikken. Natt til lørdag falt nesten 40 centimeter snø i deler av den tyrkiske storbyen, noe som forårsaket kaos på utfartsveiene.

Turkish Airlines innstilte om lag 500 flyginger fra Atatürk lufthavn og Sabiha Gokcen-flyplassen. Fire interkontinentale flyginger ble omdirigert og måtte lande i byen Gaziantep, like nord for den syriske grensen, melder nyhetsbyrået Dogan.

Kystvakten har dessuten gitt ordre om en stans i skipstrafikken i Bosporos-stredet, som deler Istanbul i to, og som er en av verdens mest travle skipsleier.

Migranter og flyktninger

Uvanlig kaldt vintervær og snø har gjort livet vanskelig for mange grekere og ikke minst flyktninger og migranter i Hellas.

I flere byer har myndighetene varmet opp haller og T-banestasjoner for å hindre at hjemløse fryser i hjel, melder nyhetsbyrået DPA.

I Thessaloniki, Hellas' nest største by, ble det lørdag målt 7 minusgrader. Søndag er det ventet minus 10 grader i byen, ifølge yr.no.

Også i sentrum av Aten vil gradestokken krype under null i løpet av det neste døgnet, mens det i mer høytliggende områder er målt hele 14 minusgrader.

Greske øyer nord i Egeerhavet, samt Skiathos og Skopelos, er også rammet av både kulde og snø, ifølge gresk rikskringkasting.

  • Mer ekstremvær i vente i nord:
Les også

Nytt uvær på vei mot Nord-Norge

(©NTB)

Les mer om

  1. Flyktninger
  2. Europa
  3. Vær
  4. Polen
  5. Italia
  6. Roma
  7. Istanbul