Verden

Mange drept i feilbombing av flyktningleir i Nigeria

Oslo (NTB-Nils-Inge Kruhaug): Minst 52 mennesker er drept og 120 er såret i et flyangrep mot en flyktningleir nordøst i Nigeria, opplyser Leger Uten Grenser. Nigeria innrømmer å ha stått bak angrepet og kaller det feilbombing.

Minst 52 mennesker ble ifølge hjelpeorganisasjonen Leger Uten grenser (MSF) drept og 120 ble såret da et nigeriansk kampfly feilbombet en flyktningleir i delstaten Borno nordøst i Nigeria tirsdag morgen. Foto: Leger Uten Grenser / NTB scanpix
Minst 52 mennesker ble ifølge hjelpeorganisasjonen Leger Uten grenser (MSF) drept og 120 ble såret da et nigeriansk kampfly feilbombet en flyktningleir i delstaten Borno nordøst i Nigeria tirsdag morgen. Foto: Leger Uten Grenser / NTB scanpix
Arkivbilde viser kamerunske soldater som deltar i en operasjon mot Boko Haram i delstaten Borno nordøst i Nigeria. Tirsdag ble mellom 50 og 100 mennesker drept da et nigeriansk kampfly feilbombet en flyktningleir i dette området. Foto: AP / NTB scanpix

Ifølge en talsmann for lokale myndigheter i delstaten Borno er over 100 mennesker drept i flyangrepet, men dette bekreftes ikke av hjelpearbeidere som befinner seg i Rann-leiren.

Seks hjelpearbeidere fra Nigerias Røde Kors er blant de drepte, og 13 andre hjelpearbeidere ble såret i angrepet.

– Vi fordømmer på det sterkeste bombingen av flyktningleiren. Hjelpearbeiderne som ble drept var i leiren for å gi livsviktig hjelp til internt fordrevne i Nigeria. Våre tanker er nå med de pårørende og etterlatte, sier president Sven Mollekleiv i Røde Kors.

Rann-leiren ligger nær grensa til Kamerun og huser 25.000 mennesker som er drevet på flukt fra sine hjem av islamistgruppa Boko Haram.

Bekrefter

– Vi kan bekrefte at det så langt er funnet 52 døde etter angrepet, sier kommunikasjonssjef Nils Mørk i Leger Uten Grenser i Norge til NTB.

Hjelpeorganisasjonen har folk i leiren og behandler nå sårede ved sin klinikk. Ingen av hjelpearbeiderne er norske.

– Det er ingen grunn til å tro at de norske hjelpearbeiderne vi har i Nigeria er direkte berørt av dette angrepet, sier Mørk.

Innrømmer

Øverstkommanderende for de nigerianske styrkene i Borno, generalmajor Lucky Irabor, innrømmer at det var et nigeriansk kampfly som ved en feil bombet flyktningleiren.

Irabor bekrefter også overfor den nigerianske avisen Premium Times at det var han som dirigerte flyene til området.

– I dag morges mottok vi rapporter om at Boko Haram-terrorister var i ferd med å samle seg i Kala Balge-området i Borno. Vi fikk koordinatene og jeg ga ordre om at fly skulle settes inn for å håndtere problemet, sier generalmajoren til avisa.

– Uheldigvis ble angrepet gjennomført, men det viste seg at lokale innbyggere i Rann-området ble rammet, sier han.

– Uakseptabelt

– Dette er et sjokkerende og helt uakseptabelt angrep. Vi ber nå alle parter, først og fremst den nigerianske hæren om å bistå oss og tillate evakuering av sårede, sier Nils Mørk i Leger Uten Grenser.

– Vi har akutteam i nabolandene Tsjad og Kamerun som står klare til å ta imot sårede, men trenger bistand til transport, sier han.

Ifølge Premium Times er sykehusene i Maiduguri-området også satt i høyeste beredskap og et helikopter fra ICRC er satt inn i evakueringen av sårede fra flyktningleiren. (©NTB)