Prinsen holder åpningstalen. – Det er en forsmak på fremtiden.

Tirsdag får britene en forsmak på fremtiden når prins Charles holder åpningstalen i parlamentet. Dronning Elizabeth (96) må bli hjemme på grunn av sykdom.

For første gang på 59 år deltar ikke verdens eldste monark på åpningen av det britiske parlamentet. Prins Charles (73) holder talen i stedet for sin mor.

I løpet av de 70 årene hun har sittet på tronen har dronning Elizabeth bare vært borte fra åpningen av parlamentet to ganger. Det var i 1959 og i 1963 da hun var gravid med henholdsvis prins Andrew og prins Edward.

Men tirsdag 10. mai 2022 i en alder av 96 år velger verdens eldste og lengstregjerende monark å holde seg hjemme. Sønnen prins Charles (73) holder åpningstalen i hennes fravær.

– Det er åpenbart oppsiktsvekkende og bekymringsfullt at hun ikke kan delta.

Det sier kongehusekspert, historiker og forfatter Trond Norén Isaksen.

Parlamentsåpningen er noe av det viktigste dronningen gjør i løpet av året. Men Isaksen er ikke overrasket over at hun avlyser.

– Det er svært langt å gå gjennom flere saler og det vil være uoverkommelig for en som er så redusert som hun er nå, sier han.

Motvillig avlyst

Tirsdagens avlysning skyldes «episodevise mobilitetsproblemer» ifølge Buckingham Palace.

– Etter å ha konsultert med legene har hun motvillig bestemt seg for å ikke delta ved åpningen i morgen, heter det i en uttalelse fra det britiske hoffet.

Hoffet vil ikke gi ytterligere detaljer om hennes sykdom.

Dronning Elizabeth har hatt flere digitale audienser den siste tiden. Men i slutten av april møtte hun den sveitsiske presidenten til audiens på Windsor Castle.

Dronningen hadde et uventet sykehusopphold i oktober og har ikke vist seg i offentligheten siden minnegudstjenesten for prins Philip i mars.

Hun har fått vansker med å stå og har begynt å bruke spaserstokk.

I februar fikk dronningen covid-19 med «milde, forkjølelsesaktige symptomer», ifølge Buckingham Palace. Etterpå fortalte hun at hun var blitt utmattet av sykdommen, ifølge NTB.

Vil ikke abdisere

Prins Charles har i stor grad overtatt en del av dronningens oppgaver de siste årene. Han har foretatt de fleste utenlandsreisene og ledsaget dronningen til parlamentsåpningen siden 2017 da prins Philip pensjonerte seg.

– Det ligner jo på en gradvis overlevering av plikter og det er naturlig siden han er tronfølger, sier Isaksen.

Men dronningen vil ikke komme til å abdisere.

– Hun har en oppfatning av at hun er salvet av gud og vil tjene landet sitt til gud løser henne fra pakten ved døden, sier Isaksen.

Prins Charles har i stor grad overtatt plikter fra dronning Elizabeth det siste året. Her er han på en konferanse i London tidligere i mai.

I Storbritannia har mange vært bekymret for dronningens helse i lengre tid. Norén Isaksen peker også på en uro for hva hennes fravær vil føre til.

– Mange briter sitter med en følelse av at når dronningen er borte vil kortene bli delt ut på nytt, sier Isaksen og viser til at flere stater i Det britiske samveldet har ønsket å avsette den britiske monarken.

Forsmak på fremtiden

Dronningens trone vil mest sannsynlig stå tom tirsdag, mens prins Charles, hans kone hertuginne Camilla og prins William vil sitte foran parlamentarikerne.

– Det er interessant at prins William er med i morgen. Og det vi vil være vitne til er en forsmak på fremtiden med prins Charles som statsoverhode og prins William som prins av Wales.

– Er britene klar for en ny konge?

– Overhodet ikke. De kan ikke forestille seg et annet statsoverhode, Charles har ikke hennes popularitet.

– Hun er selve monarkiet for britene etter 70 år på tronen. En dag våkner britene til at dronningen er død og de kommer ikke til å forstå hva som traff dem, sier han.