Prinsen holder åpningstalen. – Det er en forsmak på fremtiden.
Tirsdag får britene en forsmak på fremtiden når prins Charles holder åpningstalen i parlamentet. Dronning Elizabeth (96) må bli hjemme på grunn av sykdom.
I løpet av de 70 årene hun har sittet på tronen har dronning Elizabeth bare vært borte fra åpningen av parlamentet to ganger. Det var i 1959 og i 1963 da hun var gravid med henholdsvis prins Andrew og prins Edward.
Men tirsdag 10. mai 2022 i en alder av 96 år velger verdens eldste og lengstregjerende monark å holde seg hjemme. Sønnen prins Charles (73) holder åpningstalen i hennes fravær.
– Det er åpenbart oppsiktsvekkende og bekymringsfullt at hun ikke kan delta.
Det sier kongehusekspert, historiker og forfatter Trond Norén Isaksen.
Parlamentsåpningen er noe av det viktigste dronningen gjør i løpet av året. Men Isaksen er ikke overrasket over at hun avlyser.
– Det er svært langt å gå gjennom flere saler og det vil være uoverkommelig for en som er så redusert som hun er nå, sier han.
Motvillig avlyst
Tirsdagens avlysning skyldes «episodevise mobilitetsproblemer» ifølge Buckingham Palace.
– Etter å ha konsultert med legene har hun motvillig bestemt seg for å ikke delta ved åpningen i morgen, heter det i en uttalelse fra det britiske hoffet.
Hoffet vil ikke gi ytterligere detaljer om hennes sykdom.
Dronningen hadde et uventet sykehusopphold i oktober og har ikke vist seg i offentligheten siden minnegudstjenesten for prins Philip i mars.
Hun har fått vansker med å stå og har begynt å bruke spaserstokk.
I februar fikk dronningen covid-19 med «milde, forkjølelsesaktige symptomer», ifølge Buckingham Palace. Etterpå fortalte hun at hun var blitt utmattet av sykdommen, ifølge NTB.
Vil ikke abdisere
Prins Charles har i stor grad overtatt en del av dronningens oppgaver de siste årene. Han har foretatt de fleste utenlandsreisene og ledsaget dronningen til parlamentsåpningen siden 2017 da prins Philip pensjonerte seg.
– Det ligner jo på en gradvis overlevering av plikter og det er naturlig siden han er tronfølger, sier Isaksen.
Men dronningen vil ikke komme til å abdisere.
– Hun har en oppfatning av at hun er salvet av gud og vil tjene landet sitt til gud løser henne fra pakten ved døden, sier Isaksen.
I Storbritannia har mange vært bekymret for dronningens helse i lengre tid. Norén Isaksen peker også på en uro for hva hennes fravær vil føre til.
– Mange briter sitter med en følelse av at når dronningen er borte vil kortene bli delt ut på nytt, sier Isaksen og viser til at flere stater i Det britiske samveldet har ønsket å avsette den britiske monarken.
Forsmak på fremtiden
Dronningens trone vil mest sannsynlig stå tom tirsdag, mens prins Charles, hans kone hertuginne Camilla og prins William vil sitte foran parlamentarikerne.
– Det er interessant at prins William er med i morgen. Og det vi vil være vitne til er en forsmak på fremtiden med prins Charles som statsoverhode og prins William som prins av Wales.
– Er britene klar for en ny konge?
– Overhodet ikke. De kan ikke forestille seg et annet statsoverhode, Charles har ikke hennes popularitet.
– Hun er selve monarkiet for britene etter 70 år på tronen. En dag våkner britene til at dronningen er død og de kommer ikke til å forstå hva som traff dem, sier han.