21 drept i skoleskyting i Texas – Biden vil ha handling mot våpenlobbyen

USAs president Joe Biden mener det er på tide å stå opp mot våpenlobbyen etter den siste skoleskytingen i Texas, der 19 barn og to voksne ble drept tirsdag.

Helsepersonell og andre står utenfor Robb Elementary School i småbyen Uvalde i Texas der mange barn ble drept i skoleskytingen tirsdag.

Tirsdag ettermiddag skal Salvador Ramos ha gått inn på barneskolen Robb Elementary School i byen Uvalde i Texas. Der skal 18-åringen ha gått fra klasserom til klasserom med et håndvåpen.

Totalt 19 barn og to voksne ble drept. Det bekrefter en talsmann for delstatsmyndighetene i Texas.

Den mistenkte 18-åringen skal senere ha blitt skutt av politiet, skriver nyhetsbyrået AP.

Ramos skal ha vært elev ved den videregående skolen i byen.

Han er også mistenkt for å ha skutt bestemoren sin før han dro til skolen. Bestemoren skal være kritisk skadet, opplyser Erick Estrada som er talsperson for offentlig sikkerhet i delstaten til CNN.

Folk samlet seg utenfor samfunnshuset i byen etter skoleskytingen ved Robb Elementary School tirsdag.

Verste siden 2012

Hendelsen er den verste skoleskytingen i USA siden Sandy Hook-skytingen i delstaten Connecticut i 2012. Da ble 20 barn og seks ansatte drept.

Flere oppgis også å være såret, men myndighetene har ikke oppgitt noen tall.

Politisjef Pete Arredondo sier det dreier seg om «flere sårede». Tidligere tirsdag opplyste et sykehus i byen at 13 barn var blitt fraktet dit, mens et annet sykehus opplyste at en 66 år gammel kvinne var innlagt med kritiske skader.

Barneskolen har rundt 600 elever, fra 2. til 4. trinn.

Den ene av de tre drepte voksne skal være en grensevakt som var i nærheten da skytingen skjedde. Han skal ha dratt til skolen uten å vente på støtte fra kolleger og ble skutt og drept av den antatte gjerningsmannen, som befant seg bak en barrikade, ifølge en uttalelse fra en ikke navngitt politikilde.

Motivet for skytingen er foreløpig ikke kjent. ABC viser til en uttalelse fra politiet der det opplyses at USAs nasjonale antiterrorsenter sier det ikke er noen kjent terrortilknytning til massedrapet.

Den antatte gjerningsmannen handlet alene, opplyser politisjef Arredondo.

Småbyen Uvalde har om lag 16.000 innbyggere og ligger 135 kilometer vest for San Antonio, helt sør i Texas. Byen ligger 120 kilometer fra Mexico-grensen.

Flere møttes for å be i kirken Getty Street Chruch of Christ som ligger i Uvalde der skoleskytingen skjedde.

Biden vil ha handling

– Når, i Guds navn, skal vi stå opp mot våpenlobbyen?, spurte Biden i en tale da han ankom Det hvite hus natt til onsdag fra en reise i Asia.

– Det er på tide å snu denne smerten til handling for hver forelder, for hver borger i dette landet. Vi må gjøre det klart overfor hver eneste folkevalgte i dette landet: Det er på tide å handle, sa presidenten.

På presidentflyet på vei fra Japan til USA tirsdag beordret Biden at Det hvite hus skal flagge på halv stang frem til solnedgang søndag.

Før Bidens tale kommenterte USAs visepresident Kamala Harris skoleskytingen. Hun sa at «nok er nok».

– Våre hjerter blir knust gang på gang. Vi må ha mot til å handle, sa Harris.

– Det er på tide å handle, sa USAs president Joe Biden om skoleskytingen i Uvalde i Texas tirsdag.

Publiserte bilder av rifler

Politiet etterforsker nå om den mistenkte 18-åringen publiserte bilder på Instagram av to våpen han brukte under skytingen. De undersøker også om Ramos skrev noe i sosiale medier i forkant av hendelsen.

Ifølge CNN skal et bilde av to rifler ha blitt postet som en historie på Instagram tre dager før skoleskytingen. Bildet ble postet av en konto med brukernavnet «salv8dor». Flere klassekamerater skal ha bekreftet at brukerkontoen tilhører mistenkte Salvador Ramos, skriver CNN.

Ramos har i tillegg en TikTok-profil. I tekstfeltet under profilbildet hans, kan man lese «Barn vær redde irl», ifølge CNN. Begrepet «irl» brukes på engelsk som en forkortelse for «in real life».

Erkebiskop i San Antonio, Gustavo Garcia-Siller, møtte berørte etter skoleskytingen i byen tirsdag kveld norsk tid.

Skoleskytingen skjer kun få dager før årsmøtet til National Rifle Association (NRA) i Houston. Både guvernør Greg Abbott i Texas og de to senatorene i Texas var blant republikanerne som skulle tale på et forum arrangert av NRA førstkommende fredag.