Biden med kort budskap til Kim Jong-un: – Hallo

President Joe Biden setter tilsynelatende døra på gløtt for ny dialog med regimet i Nord-Korea.

Joe Biden under et arrangement sammen med toppsjefen for bilprodusenten Hyundai, Eusiun Chung, i den sørkoreanske hovedstaden Seoul søndag.

På en pressekonferanse i Sør-Korea søndag fikk Biden spørsmål om han hadde et budskap til Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

– Hallo. Punktum, svarte presidenten.

Han la til at han ikke er bekymret for om Nord-Korea vil komme til å teste flere våpen. USA er forberedt på alt Nord-Korea måtte finne på å gjøre, forsikret Biden.

Senere på dagen dro han videre til Japan, der han skal møte statsminister Fumio Kishida. Tirsdag deltar de to på et toppmøte med Indias statsminister Narendra Modi og Australias påtroppende statsminister Anthony Albanese.

Nye våpentester

Biden og Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol varslet lørdag at de vurderer å utvide sine felles militærøvelser som en respons på trusselen fra Nord-Korea.

Noe møte med Kim Jong-un vil bare bli aktuelt hvis den nordkoreanske lederen «mener alvor», sa Biden.

I forkant av hans reise til Asia ble det spekulert på om Nord-Korea ville bruke anledningen til å prøvesprenge en atombombe. Det har så langt ikke skjedd.

Nord-Korea har siden nyttår gjenopptatt testing av militære raketter som ble stanset da USAs tidligere president Donald Trump forsøkte seg på samtaler med Kim Jong-un.

Det isolerte landet er for tiden rammet av sitt trolig første store koronautbrudd, med nesten 2 millioner mulige tilfeller siden april. Befolkningen i landet er ikke vaksinert, og mange er sannsynligvis sårbare som følge av feilernæring.

Biden har sagt at USA har tilbudt Nord-Korea koronavaksiner, uten å få noen respons.

Apekopp-bekymring

I Nord-Amerika og Europa har sykdommen apekopper skapt en viss bekymring den siste uken. Sykdommen har spredt seg på en måte som tidligere ikke har vært vanlig.

– Dette er noe alle bør være bekymret over, sa Joe Biden da han fikk spørsmål om apekoppene søndag.

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan bekreftet at det finnes vaksiner som kan brukes mot apekopper – noe Folkehelseinstituttet i Norge også har påpekt.

På siste dag av Bidens besøk i Sør-Korea besøkte han en militærbase med amerikanske soldater. I tillegg møtte han toppsjef Eusiun Chung i bilprodusenten Hunday, som planlegger investeringer for 10 milliarder dollar i USA.