To britiske statsråder trekker seg i protest mot Boris Johnson

Finansminister Rishi Sunak og helseminister Sajid Javid trekker seg fra regjeringen i Storbritannia. I oppsigelsesbrevene kommer de med sterk kritikk mot statsministeren.

Daværende helseminister Sajid Javid (f.v.), finansminister Rishi Sunak og statsminister Boris Johnson på vei til et møte i Downing Street 7. mai i år.
  • Endre Ugelstad Aas
  • og NTB

Begge ministrene delte sine oppsigelsesbrev på Twitter tirsdag kveld.

Helseminister Javid sier han har meldt fra om sin oppsigelse til statsminister Boris Johnson.

– Det har vært et enormt privilegium å ha denne rollen. Likevel kan jeg ikke fortsette med god samvittighet, skriver han.

I oppsigelsesbrevet utdyper han:

– Det synes klart for meg at denne situasjonen ikke vil endre seg under din ledelse, og du har derfor mistet min tillit.

Finansminister Rishi Sunak viste også sin misnøye mot Johnson på Twitter.

– Innbyggerne forventer med rette at det blir styrt på skikkelig vis, kompetent og seriøst, tvitret han.

– Jeg mener folket er klare for å høre sannheten. Vårt folk er smarte nok til å skjønne at hvis noe er for godt til å være sant, så er det som regel det. De trenger å vite at dersom det finnes en vei til en bedre fremtid, så er den på ingen måte enkel, fortsetter Sunak.

Senere tirsdag kveld ble det også kjent at den profilerte tory-politikeren Bim Afolami trekker seg. Han sa opp stillingen under et intervju på TV-kanalen TalkTV, skriver flere britiske medier, blant annet, The Independent.

– Statsministeren har ikke lenger min støtte, og jeg tror heller ikke at han har partiets eller landets støtte lenger, sa han.

I tillegg har Saqib Bhatti og Jonathan Guills, Nicola Richard og Virginia Crosbie, som alle har lavere stillinger i partiet, trukket seg tirsdag kveld.

Ny ministre allerede på plass

Statsministerens kontor meldte i 9-tiden, norsk tid, at Steve Barclay tar over som helseminister etter Sajid Javid. Han har tidligere vært stabssjef i Downing Street.

Halvannen time senere melder Downing Street at Nadhim Zahawi er utnevnt som ny finansminister. Han kommer fra stillingen som utdanningsminister i Johnsons regjering.

Michelle Donelan, som tidligere hadde posten som minister for høyere utdanning, tar over den ledige stillingen som utdanningsminister.

Serie med skandaler

Johnson og det konservative regjeringspartiet har det siste året vært gjenstand for en rekke skandaler.

De to statsrådene kunngjorde sin avgang kort tid etter at Johnson ble tvunget til å beklage håndteringen av skandalen rundt torypolitikeren Chris Pincher, som i forrige uke ble suspendert fra Det konservative partiet etter anklager om at han skal ha tafset på to menn i fylla.

Johnson innrømmet tirsdag å ha glemt at han alt i 2019 var blitt fortalt om anklagene mot Pincher, som ble regnet som en av hans nære politiske allierte.

Politikeren Chris Pincher ble nylig suspendert fra Det konservative partiet.

Nylig måtte det også avholdes suppleringsvalg i to kretser fordi de konservative representantene derfra måtte gå av. Den ene for å ha sett på porno under et møte i parlamentet, den andre etter å ha blitt dømt til fengsel for overgrep på en 15 år gammel gutt.

Det har også stormet rundt Johnson etter den mye omtalte partygate-skandalen, der han og flere andre høytstående torypolitikere ble ilagt bøter for å ha festet da Storbritannia var under strenge koronarestriksjoner.

Mistillit

Partygate førte til en mistillitsavstemning mot statsministeren i de konservatives partigruppe i parlamentet, som Johnson overlevde på hengende håret.

211 av partiets parlamentsmedlemmer stemte for Johnson, mens 148 stemte mot. For å bli sittende trengte han støtte fra 180 medlemmer.

Johnson er beskyttet mot et nytt mistillitsforslag i et år, etter å ha gått fri i avstemningen. Flere parlamentsmedlemmer fra det konservative partiet, ønsker imidlertid å utfordre regelen, skriver BBC.

Sky News har vært i kontakt med flere konservative parlamentsmedlemmer, som sier de støtter Johnson. Blant dem er Nadine Dorries, statssekretær for kultur, og Brexit-minister Jacob Rees-Mogg.

Johnson: – Svært lei seg

Johnson har ennå ikke kommentert de to ministrenes avgang offentlig. Sky News har imidlertid fått tilgang til brev, der Johnsen svarer de to ministerne.

I brevet adressert til Javid skriver Johnson at han «er svært lei seg» over nyheten, og at helseministeren vil bli «høyt savnet».

Johnson roser også den avtroppende finansministeren for hans «enestående tjeneste til landet».

– Jeg har satt enormt stort pris på dine råd, og din umåtelig dedikasjon til den offentlige tjenesten. Jeg vil savne å arbeide med deg i regjering, skriver han.

Opposisjonsleder – I ferd med å kollapse

Opposisjonsleder Keir Starmer var kjapt ute med å kommentere hendelsen.

– Det er tydelig at denne regjeringen er i ferd med å kollapse, sier Labour-toppen i en uttalelse, ifølge BBC.

Starmer sier ministrene som nå går av, har vært «medskyldige» i å la statsministeren vanære posten.

– De har vært en heiagjeng gjennom hele denne tragiske sagaen, sier han.

Bare et regjeringsskifte kan bedre situasjonen, mener opposisjonslederen.

Opposisjonsleder Keir Starmer på talerstolen i Underhuset.

Ekspert: – Politisk krise

– Jeg synes det er politisk krise, når to så tunge ministere trekker seg på samme dag.

Det sier Storbritannia-ekspert og førstelektor ved Universitetet i Agder, Jan Erik Mustad, til Aftenposten.

Han mener de trekker seg etter misnøye med en rekke beslutninger, som Johnson har tatt i løpet av vinteren og våren.

Mustad tror likevel Johnson sitter trygt i statsministerstolen, inntil videre.

– Han har ikke sittet trygt på to år, og er blitt spådd sin undergang gang på gang. Etter å ha overlevd mistillitsavstemningen, er han også fredet for nok et år. Det finnes heller ikke noen opposisjon som kan felle ham i underhuset, og det er lite som tyder på at han selv kommer til å trekke seg.

Selv om støtten til Johnson innad i partiet er blitt svekket etter alle skandalene, tror Mustad at statsministeren fortsatt har støtten til de andre ministrene.

– Han har en liten skare rundt seg. Men både Sunak og Javid trodde han vel tilhørte den innerste kretsen, så vi får se om flere følger etter.

Krass kritikk mot Johnson

I oppsigelsesbrevet går helseministeren hardt ut mot Johnsons lederstil og egnethet som leder.

– Jeg er en naturlig lagspiller, men det britiske folket fortjener også rettmessig integritet fra sin regjering. Tonen du setter som leder, og verdiene du står for, reflekterer også over på dine kolleger, partiet og i siste instans også nasjonen. Konservative på sitt beste, blir sett på som hardtarbeidende beslutningstagere, styrt av sterke verdier. Vi har ikke nødvendigvis alltid vært så populære, men vi har alltid vært habile når vi handler i nasjonens interesse, skriver han.

Javid viser videre til mistillitsforslaget, som han omtaler som ydmykende for partiet.

Det fullstendige brevet er publisert på Javids twitterkonto:

Politiske kommentatorer betegner Sunaks og Javids avgang som et stort nederlag for Johnson, som mange mener bør gå av som partileder og statsminister.

De to har hatt ansvaret for det som regnes som Storbritannias to største utfordringer for tiden. De stadig økende levekostnadene som gjør at mange briter sliter med å få endene til å møtes, samt etterspillet etter koronapandemien som har krevd svært mange liv i Storbritannia og har kostet samfunnet dyrt.

Både Sunak og Javid er også nevnt som mulige etterfølgere etter Johnson, og avgangen blir av enkelte derfor sett på som posisjonering i håp om at hans tid som partileder og statsminister snart er omme.