Japan tar farvel med tidligere statsminister Abe

Eksstatsminister Shinzo Abes nærmeste samlet seg i et tempel i Tokyo for en privat bisettelse tirsdag. Flere møtte opp utenfor.

Likbilen til den tidligere japanske statsministeren Shinzo Abe forlater tempelet i Tokyo etter bisettelsen 12. juli.

Abe ble skutt og drept fredag da han holdt en valgkamptale i Nara. 41-åringen Tetsuya Yamagami er pågrepet og har ifølge politiet sagt at motivet for drapet var at Abe var tilknyttet en organisasjon han mislikte.

Bisettelsesseremonien til Japans lengstsittende statsminister tirsdag var privat. Kun familie og nære venner deltok i seremonien i Zojoji-tempelet. Utenfor hadde flere hundre samlet seg i gatene, mange kledd i svart.

– Jeg kommer ikke over sorgen, så jeg kom hit for å legge ned blomster og si en bønn, sier Tsukase Yokawa, en konsulent som beskriver Abe som en flott statsminister som satte Japan på kartet.

– Det er forferdelig, sier sykepleieren Yuko Takehisa.

Flere sørgende har etterlatt blomster, små brev og grønn te utenfor tempelet, som symboliserer hjelp i livet etter døden, og for å vise sin respekt til Abe.

Etter seremonien i tempelet, ble kisten med eksstatsministeren fraktet gjennom Tokyos gater, blant annet forbi nasjonalforsamlingen der han første gang ble valgt inn i 1993.

Da bårebilen og dens følge ankom statsministerens kontor, hadde flere politikere, blant dem statsminister Fumio Kishida, møtt opp. Der var også Abes bror, forsvarsminister Nobuo Kishi. De bukket til bårebilen da den kjørte forbi.