Verden

USA bistår sterkt i jakten på Somalias islamister

Etiopiske helikoptre fikk viktig bistand fra amerikansk etterretning da de jaget somaliske islamistledere, ifølge kenyanske tjenestemenn. USA er sterkt inne i kampen om Somalia.

Fire etiopiske helikoptre forfulgte tre biler med somaliske islamistledere, og helikoptrene skal ha truffet stillinger tre kilometer inne i Kenya da de forsøkte å ramme de tre bilene.

– De traff nesten de tre kjøretøyene som var ute i terrenget. Alt tyder på at de islamistiske lederne var med, sa en kenyansk toppleder torsdag med henvisning til etterretningsopplysninger.

Djibouti

Ifølge den kenyanske tjenestemannen ble de tre kjøretøyene sporet opp av amerikanske satellitter. Etiopiske militære ledere skal ha fått opplysningene via en amerikansk base i Djibouti, nord for Somalia.

De tre bilene ble senere funnet forlatt inne på somalisk territorium. Et M-16 gevær og en pamflett skal ha blitt funnet. En somalisk regjeringstjenestemann bekreftet historien. – Jeg kjenner til dette, sa han.

Den somaliske overgangsregjeringens talsmann Abdirahman Dinari sier at jakten på islamistlederne fortsetter.

Den amerikanske basen i Djibouti ble etablert i 2002 og skal ha rundt 1.800 soldater som patruljerer havområdene utenfor og bistår med trening og opplæring i naboland.

Bekrefter

USA innrømmer at landet bistår Somalias naboland i jakten på islamistlederne.

– Det er for å sikre at disse personene ikke får mulighet til å krysse disse grensene, sier amerikansk UDs talsmann, Sean McCormack.

USA mener blant annet at tre av de ansvarlige for attentatene mot USAs ambassader i Nairobi og Dar es Salaam i august 1998 beskyttes av de somaliske islamistene. 224 mennesker ble drept og mange hundre såret i attentatene.

Det amerikanske engasjementet har pågått i flere år, selv om det den siste uken skal ha blitt forsterket av amerikanskemarinefartøyer utenfor Somalias kyst. Skipene overvåker at ingen islamister rømmer sjøveien til Jemen eller Saudi-Arabia.

Ifølge amerikanske medier som The New York Times og Newsweek har USA i årevis forsynt antiislamistiske somaliske krigsherrer med hundretusener av dollar for opplysninger om og kidnapping av al-Qaida-ledere i Somalia. USA skal også ha levert mindre mengder utstyr og våpen til krigsherrene. Amerikanske myndigheter vil verken bekrefte eller benekte påstandene.

Visestatsministeren i den somaliske overgangsregjeringen, Mohammed Hussein Aidid, opplyste torsdag at 3.000 væpnede islamister skjuler seg i Mogadishu. Han sa også at det er 12.000 etiopiske soldater i landet, mens Etiopias statsminister tidligere har sagt at det er 4.000. Visestatsminister Aidid er tidligere soldat i det amerikanske marineinfanteriet.

Etiopia-kontakt

USA har intensivert kontakten med Etiopia og bistått med trening og opplæring av landets væpnede styrker. USAs viseutenriksminister med ansvar for Afrika, Jendayi Frazer, var onsdag i Etiopias hovedstad Addis Abeba for å ha samtaler med Etiopias statsminister Meles Zenawi og Ugandas president Yoweri Museveni.

Fredag deltar Frazer på et møte i Kenyas hovedstad Nairobi i den internasjonale kontaktgruppen for Somalia. Statssekretær Raymond Johansen (Ap) representerer Norge på møtet. Kontaktgruppen ble opprettet i juni 2006 på norsk og amerikansk initiativ.