Pence avviser Trumps påstand om at han kunne ha endret valget

Tidligere visepresident Mike Pence avviste fredag Donald Trumps uriktige påstander om at han kunne ha endret valget i Trumps favør.

Tidligere visepresident Mike Pence avviser Donald Trumps påstand om at han kunne ha endret valget og hindret Joe Biden i å bli president.
  • NTB
  • Hans O. Torgersen

I en tale for en i Florida fredag tok Pence opp den tidligere presidentens stadig mer intense påstander om at han kunne ha hindret at Joe Biden ble president.

– President Trump tar feil. Jeg hadde ingen myndighet til å endre valgresultatet, sa Pence.

Pence har tidligere forsvart sine handlinger 6. januar, og sagt at han og Trump neppe noen gang blir enige om det som skjedde den dagen. Fredagens kommentar var den mest direkte avvisningen han hittil har kommet med av Trumps påstand.

Tidligere denne uken sa Trump at komiteen som gransker hans rolle i stormingen av kongressen, heller burde granske hvorfor «Mike Pence ikke sendte stemmene tilbake for å omgjøres eller godkjennes». Og søndag fordømte han igjen Pence og sa at han kunne ha endret valget.

I henhold til grunnloven er visepresidentens rolle i opptellingen av valgmennenes stemmer utelukkende seremoniell. Han eller hun har ingen myndighet til å gripe inn i opptellingen.

Pence var inne i bygningen og ledet den felles sesjonen til kongressen for å bekrefte presidentvalget, da den voldelige mobben med blant andre Trumps støttespillere angrep politifolk og jaktet på kongressrepresentanter og senatorer.

Pence, som tidligere samme dag hadde sendt ut en uttalelse for å gjøre det klart at han ikke hadde myndighet til å omstøte velgernes vilje, ble ført i sikkerhet av livvaktene sine da noen av angriperne ropte «Heng Mike Pence!»

Pence synes for tiden å legge grunnsteinen i en mulig valgkamp for å bli republikanernes presidentkandidat i det som kan bli direkte konkurranse med Trump, om begge velger å stille til valg.