Verden

Fordømmer angrep i utbryterregion

Moldovas president Maia Sandu trapper opp sikkerheten etter angrep og sabotasjeaksjoner i utbryterregionen Transnistria.

Moldovas president Maia Sandu.
 • NTB-AFP

– Vi oppfordrer innbyggerne til å bevare roen og føle seg trygge.

Dette sa Maia Sandu etter et møte i landets sikkerhetsråd tirsdag ettermiddag. Bakgrunnen er «hendelsene i regionen Transnistria». Samtidig har myndighetene blitt oppfordret til å trappe opp patruljering og kontroller av kjøretøy nær Transnistria, samt trappe opp sikkerheten rundt kritisk infrastruktur.

Radiomaster rammet av eksplosjoner

Utbryterregionen har vært kontrollert av et prorussisk regime siden 1990-tallet. Transnistria ligger øst i Moldova, langs grensa mot Ukraina, og Russland har rundt 1.500 soldater stasjonert der.

Tirsdag ble to radiomaster rammet av eksplosjoner, ifølge de lokale prorussiske myndighetene. Mastene i byen Maiac skal ha blitt brukt til å kringkaste russiske sendinger.

Transnistrias sikkerhetsdepartement ble angivelig rammet av et granatangrep mandag. Bygningen fikk skader, men ingen mennesker skal ha blitt såret.

Maia Sandu mener dette er et forsøk på å øke spenningsnivået i regionen og fordømmer handlingene. Videre sier den moldovske presidenten at hun ikke har hatt kontakt med den politiske ledelsen i Transnistria.

Bygningen til sikkerhetsdepartementet i utbryterregionen Transdnjestr skal ha blitt rammet av et granatangrep mandag kveld. Bygningen fikk skader, men ingen mennesker skal ha blitt såret.
Les også

Støre vurderer å gi tyngre våpen til Ukraina

Anklager Russland for å skape uro

En russisk general, Rustam Minnekajev, sa i forrige uke at Russland har som mål å ta kontroll over hele den ukrainske kysten og opprette en «korridor» til Transnistria.

Generalen hevdet at den russiskspråklige befolkningen i Transnistria blir undertrykket. Ukraina anklager på sin side tirsdag Russland for å forsøke å skape uro i området.

– Russland ønsker å destabilisere Transnistria-regionen og hinter om at Moldova bør vente seg «gjester,» skriver den ukrainske presidentens rådgiver Mykhailo Podoljak på Twitter.

Han ber Moldova og Ukraina om å samarbeide, og legger til at dersom Ukraina faller, vil russiske styrker være «ved Chisinaus porter.»

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  NORGE
  Publisert:

  Nyhetsstudio: Siste nytt

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6