Verden

Syv grunner til USAs Trump-forelskelse

Personlige fornærmelser, drøy språkbruk og skyhøy personlig selvtillit utad er ikke hverdagslig i norske politiske suksesshistorier. Her er syv av årsakene til at Donald Trump bruker dette som en vinneroppskrift overfor amerikanske velgere.

Robin Roy i Massachusetts ble litt satt ut da hun kom svært nær sin kandidat under et valgmøte.
 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen
  Journalist
En entusiastisk Brianna Dugan møtte opp på Trump-møte i Ohio 1. mars.
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Donald Trump vant tirsdag nominasjonsvalget i syv delstater og sikret seg et stort jafs av delegater til det republikanske landsmøtet. Mulighetene for å beseire ham vurderes som svært små.

1. Han er ikke politiker

Politikere har i lang tid drevet valgkamp mot «politikere» og brukt Washington som skjellsord. Denne gangen er det faktisk en ikke-politiker som gjør dette.

OPT_hilderestad_doc6oock2xnty113bs5r9qj_doc6oocl0md7wxma7739qj-BfUdd3sUsy.jpg

– Trump har bred appell og gjør det godt i alle velgergrupper i det republikanske partiet og i alle geografiske områder, sier førsteamanuensis Hilde Restad ved Bjørknes høyskole. Valgdagsmålinger tirsdag viste at rundt ni av ti republikanske velgere er enten «sinte» på eller «misfornøyde» med den føderale staten og tingenes tilstand.Professor i statsvitenskap ved NTNU, Jennifer Leigh Bailey, sier Trump-suksessen er et uttrykk for frustrasjon og harme på høyresiden.

— Mediene liker ikke Trump, og disse velgerne liker ikke mediene. Etablissementet liker ikke Trump, og disse velgerne liker ikke etablissementet. Han er ikke godkjent, og det liker de. Han står utenfor, og det liker de, sier Bailey.

Her kan du lese hva Trump sier rett før pengegavene skyter fart:

Les også

Putin og Palin sikrer gavestrøm til Trump

2. Han pakker ikke inn budskapet

– Trump oppfattes som «en som sier det som det er», sier Bailey. De fleste amerikanske politikere har lav tillit i befolkningen. Hillary Clinton er for eksempel blant dem som sliter i målinger om ærlighet og troverdighet. Trump pakker ikke inn sitt budskap og oppfattes muligens nettopp derfor som ærlig, selv om mediene ofte tar ham i faktafeil.

Etterpå snakket ikke folk om Trump:

Les også

Chris Christie sa ikke ett ord, men ansiktsuttrykket stjal Trumps show

Klar tale fra Trump-tilhenger i New Hampshire.
 1. Han fremstår som utadvendt, engasjert og folkeligAmerikanske politikere må i enda større grad enn norske være utadvendte.

– Al Gore ble i 2000 oppfattet som altfor smart. Hillary Clinton ble i 2008 sett på som litt for stiv, og hun manglet Bills evne til å nå ut til folk. Tidligere har man ofte snakket om hvorvidt kandidaten er en man kan tenke seg å ta en øl sammen med, minner Bailey om.

Da Trump på et tidlig stadium fornærmet Jeb Bush, sa han at rivalen hadde «lite energi». The Washington Post antyder at dét kanskje var den mest drepende kommentaren mot Bush.

– I USA blir kandidater straffet for ikke å ha store nok smil, faste nok håndtrykk og glødende nok uttalelser. Det samme blir direktører, offentlige talere og jobbsøkere av alle slag, skrev avisen nylig.

Norskamerikaneren Siri Haugen Poehls (72) gir all sin støtte til «The Donald»:

Les også

Derfor stemmer de på Trump

4. Han argumenterer for USA mot andre land

Donald Trump ser i sin PR-kampanje ut til å låne en del av taktikken fra Ronald Reagans vellykkede valgseier i 1980. Den gang vant den republikanske helten med en kampanje som spilte på optimisme i kontrast til det som ble skildret som president Jimmy Carters pessimisme.

Trumps slagord er «Make America Great Again». Han bruker dette blant annet i sammenheng med USAs forhold til andre land. Fremstillingen er at tøffe verdensledere i andre land utnytter et svakt USA under Barack Obamas ledelse. Herunder kommer det berømte og beryktede kravet om å bygge en mur mot Mexico og at mexicanerne skal betale for den.

– Donald Trump har i likhet med Bernie Sanders truffet en nerve i samfunnet, som handler om at mange er i en økonomisk skvis og har hatt det vanskelig lenge. I tillegg har han utnyttet en underliggende rasisme. Den var tidligere knyttet til svarte, men handler nå om innvandrere og muslimer, sier Hilde Restad – et synspunkt Jennifer Leigh Bailey deler.

Hvem støtter USA-Hansen og -Larsen?

Les også

Disse politikerne gir norskamerikanerne penger til

Trump har sin egen versjon av Air Force One, en Boeing 757, med eget soverom og bad for kandidaten.
 1. Han spiller på sin suksessMens Mitt Romney i 2012 hadde store problemer med å forsvare sin personlige velstand, gjør Trump det motsatte. Han skryter av pengene sine. Når Forbes anslår formuen hans til 4,5 milliarder dollar, hevder han selv å være god for minst 8,7 milliarder dollar.

— Velgerne har respekt for ham som businessmann. Trump er et varemerke, og de forbinder det med suksess, sier Jennifer Leigh Bailey.

En velger i Iowa har størst tro på trump mot demokratene. Det har også republikanske velgere, ifølge måling fra Public Policy Polling.
 1. Han roter seg ikke inn i detaljerDonald Trump har, i hvert fall hittil, ikke satset på detaljerte politiske handlingsplaner som motstanderne kan angripe. Ofte gjør han det svært ukomplisert. Som alle de republikanske kandidatene lover han å skrote president Obamas helsereform. Hans uttalte alternativ er gjerne «noe fantastisk».

Oppsummering av supertirsdag kan du lese her:

Les også

Trump og Clinton leder valgkampen etter supertirsdag

Ifølge mange av Trump-kampanjens valgplakater støtter «den tause majoritet» Donald Trump som president.
 1. Han kan vise seg å være mer sentrumsorientert enn rivalenePartielitens problem med Donald Trump er nok vel så mye hans oppførsel og manglende erfaring som hans politiske synspunkter. Før han ble kandidat har han uttalt seg positivt om både homofile ekteskap og retten til fri abort, noe både rivalene Marco Rubio og Ted Cruz har vært nøye med å påpeke. Om han blir kandidat, er det ikke utenkelig at Trump endrer retorikken til å bli mer sentrumsorientert.

En ny Donald Trump sto frem etter supertirsdag:

Les også

Trump: - Jeg skal samle partiet

— Han har ingen synspunkter, sier USA-eksperten Hilde Restad. - Den Donald Trump som dukker opp i en presidentvalgkamp mot en demokratisk kandidat, kan være en helt annen Donald Trump enn den vi har sett til nå. Han kan bli mild og moderat, men det er vanskelig å spå om hva han vil gjøre, sier hun.

 • Du kan lytte til alle våre Aftenposten Verden podkaster på SoundCloud, iiTuneseller fra vårRSS-strøm.
 • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook.

Les også

 1. 9 Oscar-innslag for å forandre verden

 2. Indisk storby innfører forbudssoner for selfies

 3. Har fløyet 30 Boeing 747 fraktfly til Venezuela fylt med kontanter

Les mer om

 1. USA-valget 2016