Albansk par pågrepet og mistenkt for å ha hjulpet Nice-angriperen

Et albansk par er pågrepet og mistenkt for å ha hjulpet Nice-angriperen. 18 minutter før angrepet skal Mohamed Lahouaiej Bouhlel ha sendt en sms og bedt om flere våpen, ifølge iTele.

84 mennesker ble drept da Mohamed Lahouaiej Bouhlel kjørte denne lastebilen inn i en folkemengde i Nice torsdag.

SISTE: Ytterligere en person er pågrepet, melder fransk politi søndag kveld. Dette er en 37 år gammel mann fra gjerningsmannens omgangskrets, skriver NTB.

To personer – en mann og en kvinne – ble pågrepet tidligere på dagen i forbindelse med etterforskningen av Nice-angrepet 14. juli.

Totalt sju personer sitter nå i varetekt.

Ba om flere våpen 18 minutter før angrepet

L’Express skriver at det er snakk om et par fra Albania, og at de er mistenkt for å ha hjulpet Bouhlel med logistikken i forkant av angrepet.

Ifølge iTele er det albanske paret mistenkt for å ha skaffet Nice-angriperen våpenet som ble brukt til å skyte mot flere politimenn.

18 minutter før angrepet sendte Mohamed Lahouaiej Bouhlel en melding der han ba om flere våpen, ifølge TV-kanalen.

Sendte melding til en av dem som er pågrepet

– Ta med flere våpen, ta med fem til C, lyder tekstmeldingen som ifølge BFMT ble sendt 14. juli.

Ifølge Le Parisiens opplysninger skal gjerningsmannen ha sendt denne meldingen til en av dem som ble arrestert på fredag og som fremdeles sitter i varetekt.

Det er ikke bragt på det rene om denne meldingen ble sendt til det albanske paret.

– Jeg har utstyret

Det siste døgnet har etterforskerne konsentrert seg om mobilen som ble funnet i Bouhlels lastebil. Over 200 etterforskere jobber med å finne ut av hvem som har mottatt de ulike meldingene.

Lørdag skrev Le Monde at politiet hadde funnet interessante navn i kontaktlista til gjerningsmannen.

Søndag skriver lokalavisen Nice-Matin at 31-åringen sendte en annen tekstmelding før angrepet:

– Det er i orden, jeg har utstyret, skal det ha stått i tekstmeldingen, som ifølge Nice- Matin tyder på at Bouhlel kan ha hatt medsammensvorne.

Skrøt av at han hadde skaffet våpen

iTele skriver at Bouhlel også skal ha sendt en annen sms kort tid før angrepet:

– Jeg kan nå gratulere med at jeg har fått tak i en 7.65 (kaliberet på pistolen han brukte, journ. anm.) og jeg jobber med å få tak i andre våpen.

31-åringen skal ha tatt et bilde av seg selv mens han satt bak rattet i lastebilen. Etterforskerne jobber med å finne ut av hvem han har sendt disse meldingene til.

Le Parisien skriver at etterforskerne ikke fant noe som helst av interesse på datamaskinen som de fant i leiligheten til Bouhlel.

Reserverte lastebilen ti dager i forveien

BFMTV siterer den samme politikilden på at Bouhlel skal ha kjørt rundt og sett på flere steder mes en lastebil i dagene før angrepet, altså 12. og 13. juli.

Ifølge AFP var han også på La Promenade des Anglais to ganger i løpet av disse dagene.

Fra før har det vært kjent at 31-åringen leide varebilen to dager før angrepet. Nå skriver Le Figaro at han hadde reservert kjølebilen allerede 4. juli, noe som kan tyde på at angrepet ble planlagt lang tid i forveien.

Fire av de fem personene som var pågrepet fra før sitter fremdeles i varetekt.

Ekskona slapp ut søndag formiddag etter å ha sittet i varetekt i nærmere tre døgn. IfølgeLe Monde ble hennes varetektsfengsling forlenget med 24 timer lørdag ettermiddag.

Radikalisert nylig, ifølge avhør

Ifølge BFMTV er det en av dem som ble pågrepet på fredag som under avhør har indikert at Bouhlel har blitt radikalisert nylig. Likevel har IS enda ikke vært nevnt i noen av avhørene.

En annen av dem som sitter i avhør har sagt at 31-åringen var godt integrert og at han kjente mange, ifølge l’Express.

IS har tatt på seg skylden for angrepet, men det er ikke funnet konkrete bevis som knytter gjerningsmannen til IS eller ekstrem islamisme.

Søndag morgen figurerer statsminister Manuel Valls i et intervju med Le Journal du Dimanche. Der gjentar han utsagnet fra innenriksministeren om at Bouhlel har blitt radikalisert meget raskt.

Sprikende vitneuttalelser om hans religiøsitet

BFMTV skriver at blant de flere hundre vitneutsagnene som er hentet inn, har flere fortalt om at angriperen var religiøs.

Dette står i motsetning til de første vitneutsagnene som kom inn. De fortalte om en mann som var lite religiøs, som likte kvinner, som danset salsa, spiste svin og drakk alkohol.

En kvinne skal ha uttalt at han «sjekket opp alt som rørte på seg», mens en annen har sagt at han brukte ulike kunstige stoffer for å legge på seg muskler.

Ifølge en av hans nærmeste skal levemåten hans ha forandret seg de siste to ukene.

Han hadde sluttet å drikke og begynt å la skjegget gro.

Tvang seg opp på fortauet

En annen ting som har vært uklart er hvordan lastebilen kunne kjøre bortover La Promenade des Anglais når denne var avsperret for all trafikk.

Politiet har uttalt til Le Monde at politiet fysisk hadde sperret av veien, og at Bouhlel klarte å kjøre opp på fortauet ved å «tvinge seg frem».