Verden

Dødstallene stiger etter angrep på politiskole i Pakistan

Minst 59 personer er drept og over hundre skadet i angrepet mot en politiskole i byen Quetta i Pakistan, opplyser nyhetsbyrået Reuters.

Pakistanske tropper utenfor politiskolen i Quetta mandag.
  • NTB

SISTE: Terroristene i IS hevder å stå bak angrepet.

Tre væpnede personer åpnet ild ved skolen mandag kveld lokal tid. Ifølge helsetalsperson Noor Haq Baloch er de fleste av de skadde og drepte politistudenter, men det er også noen fra sikkerhetsstyrkene. Mange av studentene døde da angriperne detonerte bombevester.

Det er ventet at dødstallet vil stige etter som mange er kritisk skadd. Det var 700 studenter ved skolen da de væpnede mennene angrep.

– De sprang mot bygningen mens de åpnet ild. Vi løp for livet opp på taket og hoppet over på baksiden, sier en av politistudentene.

Forskanset seg på skolen

Angriperne forskanset seg inne på skolen, og det var skuddveksling med politiet som omringet området i flere timer.

De første meldingene fortalte om fem-seks væpnede menn, men tallet har blitt redusert til tre. Innenriksminister Sarfaraz Bugti sier en av angriperne ble drept av sikkerhetsstyrkene, og to andre døde i to separate selvmordsbombeangrep.

– Først angrep de vakttårnet. Etter å ha drepte vakten der tok de seg inn på området, sier Bugti.

De fleste studentene ble drept av selvmordsbombene, sier generalmajor Sher Afgan, som leder de paramilitære grensestyrkene.

– Det er en åpen krig, og når du har fiender på innsiden og utsiden, kan de fort utnytte situasjonen, sier Afgan.

Var gjerningspersonene IS?

En av studentene som klarte å rømme, forteller at han så tre menn i kamuflasjedrakter som bar kalasjnikover.

– De begynte å skyte og gikk inn i sovesalen, men jeg klarte å klatre over en vegg, sier studenten.

Sikkerhetspolitiet leter fortsatt etter mulige andre angripere i området.

Tirsdag har IS påtatt seg angrepet

IS har lagt ut bilder av de tre angivelige gjerningsmennene i sin nyhetstjeneste Amaq, men identifiserer dem ikke ved navn.

Pakistanske myndigheter har ikke kommentert påstanden fra IS, men har tidligere opplyst at gjerningsmennene tilhørte al-Alimi-fraksjonen av den militante islamistgruppa Lashkar-i-Jhangvi.

Dette framkom i avlyttet kommunikasjon, opplyser en talsmann for sikkerhetsstyrkene i Balutsjistan-provinsen, generalmajor Sher Afgan til den pakistanske avisen The News.

Ifølge Agan er det klare bånd mellom Lashkar-i-Jhangvi og Talibans pakistanske gren, Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), men ingen av disse gruppene har til nå tatt på seg ansvaret for angrepet.

Både vestlig og pakistansk etterretning har tidligere påpekt at det også er bånd mellom LeJ, afghansk Taliban, terrornettverket al-Qaida og IS.

LeJ dukket opp i Pakistan i 1996 og kjemper for et sunnimuslimsk Pakistan, ikke helt ulikt kalifatet IS forsøker å etablere med Syria og Irak som senter.

Gruppen har stått bak en rekke terroraksjoner, senest i august i år da en selvmordsbomber utløste en kraftig sprengladning utenfor et sykehus i Quetta. 88 mennesker ble drept i dette angrepet, blant dem mange av byens advokater som var møtt fram for å ta farvel med en nylig avdød kollega.

Tok gisler

Under angrepet tok de væpnede mennene 250 studenter som gisler, men disse ble senere befridd av politiet.

Sikkerhetspersonell laget en korridor der ambulansene kunne kjøre fram og tilbake under angrepet og sende skadde til sykehus. Militære helikoptre sirklet over skolen.

I august i år ble sykehuset i Quetta utsatt for et bombeangrep av ekstremistgruppen IS, og 73 personer ble drept. Det har vært angrep fra islamister i flere tiår i dette området, spesielt etter at Pakistan ble en av USAs allierte i 2001.

Ifølge politisjefen mottok de lokale myndighetene i forrige uke informasjon om et mulig angrep, og sikkerhetstiltakene i de mer sentrale bydelene ble skjerpet etter dette.

Les mer om

  1. Pakistan
  2. Den islamske staten (IS)
  3. Taliban
  4. Sykehus