Russland sier 89 soldater ble drept i angrepet mot Makiivka – gir mobilbruk skylden

Uautorisert mobiltelefonbruk blant russiske soldater var årsaken til at angrepet i Makiivka i Donetsk kunne finne sted, mener Russlands forsvarsdepartement.

Det ryddes opp i ødeleggelsene etter et angrep en russisk soldatforlegning i Makiivka i russiskkontrollerte Donetsk. Dette var en treetasjers bygning før det ukrainske angrepet.

Nyttårsaften gikk Ukraina til et omfattende rakettartilleriangrep mot russiske okkupasjonsstyrker i Makiivka, en ukrainsk by under russisk kontroll.

En bygning som huset et stort antall russiske soldater ble nærmest utradert i angrepet fra ukrainske presisjonsvåpen.

Angrepet har ført til voldsomt sinne mot militære ledere i Russland. Men det russiske forsvarsdepartementet skylder på soldatene som befant seg i bygningen.

– Det er allerede åpenbart at hovedårsaken for det som skjedde var at mobiltelefoner ble skrudd på og brukt i stor skala, til tross for et forbud mot slik bruk i soner innenfor rekkevidden av fiendens våpen, heter det i en uttalelse fra departementet.

Russland etterforsker fortsatt angrepet i nyttårshelgen, men mener det alt er klart at mobiltelefonbruken gjorde det mulig for Ukraina å finne ut hvor soldatene var og gjennomføre rakettangrepet.

Oppjusterer dødstallet

89 soldater ble drept i angrepet, som skjedde i landsbyen Makiivka i russiskkontrollerte Donetsk fylket ved midnatt nyttårsaften. Dødstallet er en oppjustering fra det tidligere meldte 63.

Det er svært sjelden at russiske myndigheter erkjenner et så høyt tap blant egne soldater. Ikke siden invasjonen startet 24. februar i fjor har Russland innrømmet et så stort tap.

Fra ukrainsk hold er det hevdet at nesten 400 ble drept i angrepet, men dette tallet er ikke bekreftet av andre kilder.

Skolebygning

Det ukrainske angrepet var rettet mot en skolebygning i Makiivka der det oppholdt seg et stort antall russiske soldater. Ifølge russiske myndigheter var det amerikanskproduserte Himars-raketter som traff bygningen.

Satellittselskapet Maxar har frigitt bilder som viser Makiivka før og etter angrepet. Her kan man skimte restene av den utbombede bygningen.

I Russland er mange rasende på forsvarsledelsen. Kritikken retter seg mot at forsvarsledelsen ifølge kritikerne burde ha visst at bygningen var innen rekkevidde for ukrainske styrker.

– Helter

Putin hyllet i sin nyttårstale Russlands «helter» i Ukraina men har ikke kommentert angrepet som kostet minst 89 soldater livet.

Generalløytnant Sergej Sevrjukov sier at offiserene som skulle sørge for at reglene om mobilforbud ble overholdt i Makiivka, vil bli stilt til ansvar.

Sevrjukov hevder også at russiske styrker har ødelagt det ukrainske rakettsystemet som ble benyttet i angrepet mot Makiivka, samt fire andre utskytningsramper for Himars-raketter, og at 200 ukrainske soldater ble drept i angrepene mot Druzjkivka i Donetsk.

Ukrainske myndigheter hevder en person ble drept i det russiske angrepet mot Druzjkivka, der bare en skøytebane ble ødelagt.

Sørgende

Pårørende samlet seg tirsdag i flere byer i Samara-regionen i Russland, der flere av de drepte soldatene kom fra.

I sentrum av byen Samara la rundt 200 mennesker ned blomster til minne om de falne, og en ortodoks prest leste en bønn.

Russere i Samara la ned blomster for å minnes de russiske soldatene som ble drept i okkuperte områder i Ukraina.

Soldater skjøt også salutt under tilstelningen, der flere av de fremmøtte bar flagget til regjeringspartiet Forent Russland.

– Det er veldig vanskelig, og det er skremmende, men vi lar oss ikke knekke. Sorgen forener oss, sa Ekaterina Kolotovkina, lederen for en gruppe kvinner som har ektemennene sine i krigen, under seremonien.

Også i byen Toljatti ble det holdt en tilsvarende markering til minne om soldatene som ble drept i Makiivka.

Vil ha hevn

Russiske militærkorrespondenter mener ansvaret for angrepet ligger hos forsvarsledelsen, ikke hos soldatene som nå får skylden fordi de angivelig brukte mobiltelefoner.

Det hevdes også at det ble lagret ammunisjon i samme bygning som soldatene oppholdt seg, noe enkelte i sosiale medier har omtalt som «kriminelt naivt».

Under onsdagens markering i Samara var det derimot liten kritikk av forsvarsledelsen å høre, men flere sverget derimot hevn. En av dem var Kolotovkina.

– Sammen skal vi knuse fienden, vi har ikke noe annet valg, sa hun i talen til de sørgende.