Minst syv palestinere drept på Gazastripen

Minst syv palestinere ble drept av israelske soldater på Gazastripen lørdag, da Israels hær fortsatte sin offensiv mot væpnede palestinske grupper. Fem av de drepte skal ha vært geriljafolk.

Blant de drepte var en angivelig leder for den ytterliggående islamistgruppen Hamas. Denne mannen skal ha mistet livet under sammenstøt i flyktningleiren Jabalya, som har stått i sentrum for mange av den siste tidens kamper.

Minst 87 palestinere og tre israelere skal til nå være drept i offensiven der Israel har satt inn rundt 200 stridsvogner og andre pansrede kjøretøyer. Dette er det største militære framstøtet siden den palestinske oppstanden som kalles Intifadaen begynte for fire år siden.

Sderot

Til tross for press fra USA og andre stormakter, har Israels statsminister Ariel Sharon gitt ordre om at offensiven skal trappes opp. Operasjonene ble innledet etter at en palestinsk rakett 29. september drepte to barn i den israelsk grensebyen Sderot.

Angrepet mot Sderot har også styrket den israelske høyrefløyens motstand mot Sharons planer om israelsk tilbaketrekking fra Gazastripen. Ifølge disse planene skal så vel soldater som jødiske nybyggere være trukket ut av området innen slutten av 2005.

Militante palestinere vil hilse en slik tilbaketrekking som en seier. Israel vil nekte dem denne triumfen ved å knekke de palestinske geriljagruppene først, og Gaza-offensiven er ledd i denne nedvalsingen, sier diplomater i Midtøsten.

Bomber

Myndighetene i Jerusalem oppfordrer samtidig israelere som ferierer på den egyptiske Sinaihalvøya til å komme seg hjem så raskt som mulig. Til sammen 33 mennesker ble drept og over 150 skadd i tre bombeaksjoner mot turistmål ved rødehavskysten sist torsdag.

De aller fleste av de omkomne var israelere. Dødstallet økte til 33 lørdag, etter at letemannskaper fant levningene av en kvinne, en mann og et spedbarn i ruinene av Hilton-hotellet i den egyptiske byen Taba nær grensen mot Israel.

Hamas-ledere avviste lørdag alle påstander om at det var denne gruppen som sto bak selvmordsaksjonen i Taba og bombeangrepene mot to andre mål i det samme området. Egyptisk politi har arrestert rundt 60 personer etter de tre angrepene.