Verden

Beklager trykking av tegningene

Redaktør Vebjørn Selbekk i Magazinet beklager trykkingen av Muhammed-karikaturene. Norske imamer er fornøyd med unnskyldningen.

  • Halvor Hegtun
    Journalist
  • Olga Stokke
    Journalist

Islamsk Råd Norge regner saken som avsluttet, og ba i en pressekonferanse fredag formiddag om at folk ikke deltar i demontrasjoner som det ikke står en organisasjon bak.

Største samling noensinne

Hele 14 imamer deltok under pressekonferansen, sammen med lederen for Islamsk Råd Norge.

De representerer 46 organisasjoner.

Så mange muslimske ledere har aldri stått frem sammen i Norge tidligere.

Imamene aksepterer Selbekks beklagelse og sier de nå legger saken bak seg.

De mener også det at nordmenn har bedt om unnskyldning gir Norge høy status ute i verden og en høyere status enn tidligere.

Ville ikke såre

Imanene holdt sin pressekonferanse kort tid etter at Selbekk hadde kommet med sin beklagelse.

— Jeg henvender meg personlig til det muslimske miljø for å si at jeg er lei meg for at deres religiøse følelser er krenket gjennom det vi gjorde da vi den 10. januar i Magazinet publiserte en faksimile av de danske tegningene fra Jyllands-Posten, sa Selbekk fredag.

— Det var aldri vår hensikt å såre noen, sa redaktøren under pressekonferansen som integreringsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) hadde innkalt til.

Skjønte ikke omfanget

— Det er også riktig av meg i dag å innrømme at jeg, som redaktør, ikke fullt ut forsto hvor sårende publiseringen av faksimilen var. Det vil jeg i dag gjerne beklage. Jeg beklager dypt at dere som muslimer har fått deres religiøse følelser såret gjennom det vi har gjort, sa Selbekk.

Selbekk la til at han angrer publiseringen av faksimilen, og berømmet det muslimske miljøet i Norge for sin opptreden i striden om Muhammed-karikaturene.

— Det muslimske miljøet i Norge har taklet dette på en verdig og tilbakeholden måte. Det fortjenere dere respekt og honnør for, sa Selbekk.

Snakket om barna

Redaktøren avkom pressekonferansen sammen med lederen for Islamsk Råd Norge, Mohammad Hamdam.

— Selbekk har barn på samme alder som mine egne. Jeg ønsker at mine barn og hans barn vokser opp sammen, lever sammen i fred og blir venner, sa Hamdan.

Selbekk har blitt drapstruet gjentatte ganger etter at Magazinet trykket karikaturene, og ble i går politianmeldt av Al-Jinnah Foundation/World Peace Organzation her i Norge.

Bjarne Håkon Hanssen avviste at ytringsfriheten på noen måte er rokket i Norge.

— Jeg opplever det overhodet ikke slik at Selbekk med dette beklager sin ytringsfrihet, sa Hansen.

Han understreket at det er helt utenkelig at denne saken skal få konsekvenser for ytringsfrihetens kår i Norge.

Hansen understreket at regjeringen ikke har vært noen aktiv part i samtalene mellom Selbekk og Hamdan.

Tilstede under pressekonferansen var også Krf-leder Dagfinn Høybråten. Han karakteriserte seg som en visergutt i kontakten som har vært de siste dagene.

Les også

  1. Anmeldt til politiet

  2. Møtte Islamsk Råd

  3. - Be om unnskyldning!

  4. Indonesisk redaktør blasfemi-anklaget

Imamene setter pris på unnskyldningen til Magazinet-redaktøren.
Magazinets redaktør Vebjørn Selbekk er enig med lederen i Islamsk Råd i Norge, Mohammed Hamdan, om å legge saken bak seg.