Verden

Tusenvis flykter fra Ivan i USA

Nesten to millioner mennesker langs kysten fra New Orleans til nordvest i Florida er bedt om å forlate hjemmene sine på grunn av at orkanen Ivan nærmer seg land.

Titusenvis har fulgt oppfordringen fra myndighetene, og det var tirsdag lange køer på veiene ut av New Orleans.

New Orleans har ikke vært rammet av en orkan siden 1965, melder BBC.

— Forhåpentlig står huset her når vi kommer tilbake, sier Tara Chandra til nyhetsbyrået AP, mens hun pakket bilen.

Orkanen som til nå har krevd minst 68 dødsofre på sin ferd gjennom Karibia passerte tidligere i uken vestkysten av Cuba og Yucatán-halvøya i Mexico, der den gjorde mindre skade enn fryktet.

— Dette er en svært farlig storm. Vi ber folk om å vurdere å forlate byen dersom de har muligheten til det, sier ordfører i New Orleans, Ray Nagin.

«Ekstremt farlig»

Ivan er ventet å nå USA torsdag, men ifølge det nasjonale orkansenteret er det usikkert hvor orkanen treffer den amerikanske kysten.

Orkanen har minsket noe i styrke men har fortsatt vindstyrker på 225 kilometer i timen. Orkansenteret karakteriserer Ivan som «ekstremt farlig», skriver The New York Times.

I Florida har guvernør Jeb Bush forlenget unntakstilstanden i hele delstaten, som fortsatt driver oppryddingsarbeid etter orkanene Charley og Frances"; herjinger i august.

Innbyggerne i det nordvestlige Florida, der meteorologene venter at Ivan vil treffe hardest, forberedte tirsdag sine hus og forretninger på uværet. Myndighetene har satt opp spesielle tilfluktssteder for den mest utsatte delen av befolkningen.

Ny orkan?

Det nasjonale orkansenteret i USA sendte tirsdag i tillegg ut orkanvarsler for Puerto Rico og de amerikanske Jomfruøyene etter at en tropisk storm døpt Jeanne øker i styrke.

Senteret av stormen befant seg tirsdag kveld norsk tid rundt 140 kilometer sørøst for St. Croix i Jomfruøyene.

Den tropiske stormen har vindstyrker på 95 kilometer i timen, og det antas at den vil øke i styrke til en orkan innen onsdag. Jeanne er ventet å passere St. Croix tidlig onsdag lokal tid på vei mot Puerto Rico.

For at en storm skal bli klassifisert som en orkan må den ha vindstyrker på minst 120 kilometer i timen.

Jeanne vil eventuelt være den fjerde orkanen som rammer Karibia i løpet av en måned.

Les også

  1. Orkanen "Ivan" kan nå kysten av USA i løpet av kvelden

  2. Norske studenter på Cuba slapp unna Ivan

  3. Annan ber om hjelp til orkanområdene

Orkanen Ivans sentrum passerte vest for Cuba, men ødela mye likevel. Nå nærmer den seg USA.